Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Στην Κομοτηνή η μία από τις 17 νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ

Εκτιμάται πως θα απορροφηθούν 5.200 χρήστες σε προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων. Θα λειτουργήσουν το επόμενο εξάμηνο, σε ελαφρές κατασκευές, μέσα σε νοσοκομεία. Το κόστος θα ανέλθει στα 17 εκατ. ευρώ
                          ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Στη δημιουργία 17 νέων μονάδων χορήγησης υποκατάστατων προχωρεί ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Από αυτές, οι τέσσερις θα βρίσκονται στην Αττική, οι δύο στη Θεσσαλονίκη και από μία σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ρέθυμνο. Στόχος είναι να λειτουργήσουν το επόμενο εξάμηνο, σε ελαφρές κατασκευές μέσα σε νοσοκομεία, ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα απορροφήσουν τους 5.200 χρήστες, οι οποίοι είναι σήμερα στις λίστες αναμονής του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική οι μονάδες θα λειτουργούν σε κτίριο του νοσοκομείου "Αττικόν" (στο Περιστέρι) και στα νοσοκομεία "Ελπίς", ΚΑΤ και Κρατικό Νίκαιας.

Το κόστος θα ανέλθει στα 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να γίνουν και προσλήψεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εκτιμά ότι για να λειτουργήσει μία μονάδα 300 χρηστών, απαιτούνται 15 προσλήψεις (ψυχολόγος, παθολόγος, τέσσερις νοσηλευτές και διοικητικό). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών το υπουργείο Υγείας εξετάζει να αλλάξει το σύστημα χορήγησης υποκατάστατων. Στους σταθεροποιημένους χρήστες θα χορηγείται συνταγή από γιατρό του κέντρου υποκατάστασης, προκειμένου να μη χρειάζεται να επισκέπτονται καθημερινά τη μονάδα για τη δόση τους.

Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης, οι οποίες "φυτρώνουν σαν μανιτάρια", όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας ότι οι χρήστες και οι οικογένειές τους "αγοράζουν πολύ ακριβά ελπίδα, χωρίς περιεχόμενο".

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας σε έντεκα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών ("πιάτσα"). Το 85% των χρηστών αυτών -εξήγησε- δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα. Από τους 275 ερωτώμενους, μόλις οι 23 δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και οι 17 σε άλλα.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/