Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αποκάλυψη σοκ: χωρίς άδεια λειτουργίας γίνονται ματς στα περισσότερα γήπεδα στην Θράκη!!!

Παράνομα φιλοξενούνται αγώνες  αφού δεν είναι κατάλληλα ούτε τα Κλειστά Γυμναστήρια της Κομοτηνής και της Ξάνθης αλλά και τα στάδια Ν. Χιλής, Σουφλίου, Σαπών, Ευμοίρου κλπ όπου αγωνίζονται ομάδες Δ' Εθνικής!!!
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Έχει αρκετές ημέρες που αναβάλλονται όλοι σχεδόν οι αγώνες σε τοπικά και όχι μόνο πρωταθλήματα, λόγω της ακαταλληλότητας των αγωνιστικών χώρων κυρίως, κάτι που έχει έρθει ως... κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής κρίσης που πλήττει ομάδες και... πρωταθλήματα. Ωστόσο, κανονικά θα έπρεπε εδώ και μήνες να ανασταλεί η αθλητική δραστηριότητα στην περιοχή, αφού ακόμα και όταν δεν παρατηρούνται χιονοπτώσεις ή κατακλυσμιαία φαινόμενα στην Θράκη, τα γήπεδα και τα κλειστά γυμναστήρια της περιοχής παραμένουν... ακατάλληλα. Και παραμένουν ακατάλληλα με την βούλα της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, αφού το σύνολο σχεδόν των αγωνιστικών χώρων του γεωγραφικού μας διαμερίσματος ΔΕΝ έχουν λάβει... άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως απαιτεί ο σχετικός νόμος.
Το κακό είναι ότι η υπόθεση δεν άφορα μονάχα ορισμένα γήπεδα σε διάφορα χωριά, όπου διεξάγονται αγώνες των ερασιτεχνικών τοπικών πρωταθλημάτων. Όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά έγγραφα που ενδεικτικά και μόνο δημοσιεύει το «thrakisport.gr», άδειες λειτουργίες ΔΕΝ χορηγήθηκαν από τον υπερπεριφερειάρχη Θύμιο Σώκο ούτε καν στο Αμοιρίδειο Κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης (που έχει φιλοξενήσει κορυφαίες διοργανώσεις και αναμετρήσεις ακόμα και εθνικών ομάδων), το Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής (που κάθε σαββατοκύριακο φιλοξενεί αγώνες του ΓΑΣ για τα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ) αλλά και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νέας Χιλής του Δήμου Αλεξανδρούπολης (όπου αγωνίζεται η τοπική ομάδα της Δ’ Εθνικής, όπου μάλιστα μόλις την περασμένη Κυριακή φιλοξένησε στο ντέρμπι κορυφής τον πρωτοπόρο Εθνικό Σιδηροκάστρου).
Ανάλογες είναι οι σχετικές αποφάσεις για την ΜΗ χορήγησης λειτουργίας και σε άλλες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις της περιοχής μας σαν αυτή της Νέας Χιλής. Μια μικρή αναζήτηση στον ιστότοπο του «Δια@υγεια» αρκεί για να ανακαλύψει κανείς ότι την απαραίτητη άδεια λειτουργίας ΔΕΝ διαθέτουν ούτε τα γήπεδα των Σαπών (που φιλοξενεί τις αναμετρήσεις της τοπικής Ελπίδας), της Ξάνθης (όπου αγωνίζεται ο τοπικός Ορφέας), του Σουφλίου (όπου παίζει ο τοπικός Έβρος όταν φυσικά δεν είναι παγωμένος ο αγωνιστικός χώρος!) ή και του Ευμοίρου (που φιλοξενεί τις αναμετρήσεις των τοπικών Ποντίων, όποτε φυσικά και αυτός ο αγωνιστικός χώρος δεν μετατρέπεται σε... πισίνα, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή). Και όπως καταλαβαίνετε, από την στιγμή που άδεια λειτουργίας δεν χορηγήθηκε σε γήπεδα ομάδων που αγωνίζονται στην Δ’ Εθνική, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στα υπόλοιπα γήπεδα (δημοτικά και μη) όπου διεξάγονται κάθε εβδομάδα αγώνες για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Έβρου, της ΕΠΣ Θράκης και της ΕΠΣ Ξάνθης.
Με δυο λόγια και για να μην τα πολυλογούμε, δύσκολα θα βρούμε αθλητικές εγκαταστάσεις στην Θράκη που να έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης πέραν του Skoda Ξάνθη Arena στα Πηγάδια (που φιλοξενεί τους αγώνες της Σούπερ Λίγκας) και του ΔΑΚ Κομοτηνής (που φιλοξενεί τις αναμετρήσεις του Πανθρακικού στην Φουτμπολ Λιγκ) καθώς επίσης και του κλειστού γυμναστηρίου της Αλεξανδρούπολης (όπου μεταξύ άλλων διεξάγονται οι αναμετρήσεις του τοπικού Εθνικού για την Α1 Κατηγορία της Βόλεϊ Λιγκ). Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αγώνες, κάθε εβδομάδα, διεξάγονται στην Θράκη σε γήπεδα που δεν έχουν άδειες λειτουργίας, με οτιδήποτε αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ενδεικτικά, έρευνα του «Μαχητή Θράκης» μόνον για την περιοχή του Δήμου Ξάνθης έδειχνε ότι άδειες στερούνται τα ΕΑΚ ΕΠΣ Ξάνθης, Γήπεδο Λεύκης, Γήπεδο Δροσερού, Γήπεδο Χρύσας, Γήπεδο Κιμμερίων, Γήπεδο ΑΠΟΞ SKODA Ξάνθης, Γήπεδο ΔΑΦΝΩΝΑ, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ΔΑΚ Δήμου Ξάνθης, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρμόδιο στέλεχος του Δήμου, απάντησε ότι, «τα περισσότερα δημοτικά γήπεδα της Ξάνθης κατασκευάστηκαν χωρίς... οικοδομική άδεια!!!», ωστόσο οι δήμαρχοι που τα κατασκεύασαν και οι υπηρεσίες, ουδέποτε λογοδότησαν ή κάθισαν στο σκαμνί για την παρανομία τους.

Τα σχετικά έγγραφα της Υπερπεριφέρειας Μακεδονίας – Θράκης έχουν κοινοποιηθεί σε διοικήσεις σταδίων και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τέλος τους, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να επικαλεστεί την άγνοιά τους. Ωστόσο, αγώνες συνεχίζουν να διεξάγονται κάθε εβδομάδα και στο Αμοιρίδειο και στο Κλειστό Κομοτηνής και στα γήπεδα της Νέας Χιλής, αλλά και του Σουφλίου, των Σαπών, του Ευμοίρου και σε όλα τα υπόλοιπα δεκάδες άλλα που προαναφέραμε ότι στερούνται της απαραίτητης άδειας λειτουργίας. Και το ερώτημα είναι απλό: Μετά και από αυτήν την σημερινή μας αποκάλυψη, μπορούν πλέον να γίνονται αθλητικοί αγώνες στα συγκεκριμένα γήπεδα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ΔΕΝ χορήγησε άδεια λειτουργίας; Δεν καταλύονται οι νόμοι όταν διεξάγονται αγώνες ακόμα και εθνικών κατηγοριών σε γήπεδα και γυμναστήρια της περιοχής μας που στερούνται αδείας λειτουργίας; Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τι λένε. Και σε τελική ανάλυση, ποιος θα... «λογοδοτήσει» αν υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί ή κάτι σοβαρό, από τη στιγμή που τα γήπεδα αυτά στερούνται άδεια λειτουργίας;

 
Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/