Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Οι Θρακιώτες βουλευτές τοποθετούνται στις εξελίξεις

Το "όχι" των Μάντατζη και Δερμεντζόπουλου στο νέο μνημόνιο και τα ίσως από Ντόλιο, Τσιαούση και Κοντό, η σιωπή από Στυλιανίδη και Ρενταρή και η πρόταση Ξυνίδη για... δημοψήφισμα
ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΑΛΛΙΑ -
ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ
   ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ...

Τις πιο κρίσιμες στιγμές τις Μεταπολίτευσης και από τις κρισιμότερες στην ιστορία της ζει η χώρα, ενόψει της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που θα την συνοδεύσουν. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μείζονα κρίση στην κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα, καθώς οι παραιτήσεις και οι «ανταρσίες» διαδέχονται η μία την άλλη, με το πολιτικό σύστημα να φαντάζει σε κατάσταση... αποσύνθεσης.
Ήδη ένας βουλευτής από την Θράκη, ο ξανθιώτης Τσετίν Μάντατζη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, παρόλο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και ξεκαθάρισε ότι θα διαγράψει από το κόμμα όσους πουν «όχι». Σε δήλωση που διένειμε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Βουλή, ο κ. Μάντατζη τόνισε, μεταξύ άλλων: «Επί δυόμιση χρόνια στήριξα όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου προκειμένου να αποφύγουμε την χρεοκοπία, κάνοντας το χρέος μου απέναντι στην χώρα και τους πολίτες. (...) Η ηθική αλλά και η πολιτική λογική μου, μου υποδεικνύουν πλέον ότι ο δρόμος που ακολουθούμε οδηγεί σε αδιέξοδο. (...) Η ηθική και πολιτική μου ακεραιότητα δεν μου επιτρέπουν να ψηφίσω το νέο μνημόνιο, προϊόν της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος. Οι δημοκρατικές πεποιθήσεις μου, δεν μου επιτρέπουν να λειτουργώ παρά τη βούληση των συμπολιτών μου και την λαϊκή εντολή που έχω λάβει. Η απόφασή μου αυτή θα κριθεί από τον λαό της Ξάνθης και από την ιστορία».

Ο κ. Μάντατζη δεν είναι ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έχει πει ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Αρκετοί ακόμα φλερτάρουν με την ιδέα, ακόμα και ακραιφνώς παπανδρεϊκά στελέχη, ανάμεσά τους η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και η μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (η οποία ήταν μάλιστα αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα και είχε συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις αλλά προτίμησε να υποβάλει παραίτηση λέγοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζει την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων). Το Σάββατο παραιτήθηκαν άλλοι δυο βουλευτές, η Πέμη Ζούνη και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος. Ο ξανθιώτης αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης με ανοιχτή επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου επανέφερε το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ζητώντας παράλληλα με την κάλπη των βουλευτικών εκλογών να στηθεί άλλη μία για την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης. Την ίδια ώρα, οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Έβρο αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με την Ελένη Τσιαούση να συνυπογράφει το κείμενο 35 που ζητά (εις ώτα όμως μη ακουώντων) λιγότερα βάρη σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η Όλγα Ρενταρή έχει αποφύγει για την ώρα οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά σε όλες τις προηγούμενες ψηφοφορίες είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και είχε απειλήσει με «όχι» και παραιτήσεις, πριν υποκύψει τελικά στα «ναι». Τέλος, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος με άρθρο του μεσοβδόμαδα τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ωστόσο διευκρίνισε ότι για αυτό το δίλημμα δεν είναι «δραχμή ή ευρώ» αλλά «χρεωκοπία ή προτεκτοράτο της Γερμανίας».

Πολλές διαφοροποιήσεις και διαρροές δεν αναμένονται όμως μονάχα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τα άλλα κόμματα. Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε επίσης θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά αμέσως μετά την ομιλία του ακολούθησαν ορισμένα ηχηρότατα «όχι», με πρώτο αυτό από τον τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος και βουλευτή Λάρισας Χρήστο Ζώη, ο οποίος συνδέεται με στενή πολιτική φιλία με τον βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος Ευριπίδη Στυλιανίδη (είναι άλλωστε κουμπάροι). Ακολούθησαν διαφοροποιήσεις από άλλους δύο βουλευτές, τον Δημήτρη Σταμάτη από την Αιτωλοαναρνανία (απλή συνωνυμία με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και πρώην περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι μεσοβδόμαδα υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς) αλλά και τον βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα (που έχει διατελέσει και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ενώ ο ίδιος έχει καταγωγή από τους Τοξότες Ξάνθης). Αίσθηση προκάλεσε ακόμα ότι αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές έκαναν αμφίσημες τοποθετήσεις και άφησαν ανοιχτό να καταψηφίσουν το μνημόνιο παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση και απειλή Σαμαρά για διαγραφές, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός. Καθαρό ΟΧΙ είπε το Σάββατο ο βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος !

Δεν είναι όμως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που περνάνε μεγάλη κρίση με αφορμή τη νέα δανειακή σύμβαση. Κρίση περνάει στο σύνολό της η κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του ΛΑΟΣ. Ως γνωστόν, από την Παρασκευή ο Γ. Καρατζαφέρης απέσυρε την στήριξή του από την κυβέρνηση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον οι τέσσερις υπουργοί του κόμματος (διαδοχικά ο Αστέριος Ροντούλης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Μάκης Βορίδης από υπουργός Μεταφορών, ο Αδωνις Γεωργιάδης από υφυπουργός Ναυτιλίας και ο Γιώργος Γεωργίου από αναπληρωτής υπουργός Άμυνας). Αν προσθέσει κανείς την απώλεια της Ξενογιαννακοπούλου αλλά και του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου από το απόγευμα της Πέμπτης, φτάνουμε τις έξι απώλειες για την κυβέρνηση, που με την κουτσουρεμένη αυτή σύνθεση έλαβε αργά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής την «ομόφωνη» (όπως ανακοινώθηκε) απόφαση για να προωθηθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση. Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι έχει ανοίξει ο δρόμος και για έναν ευρύ ανασχηματισμό, αν φυσικά περάσει η κυβέρνηση την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης με τις παραιτήσεις τους διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη αντιμνημονιακή γραμμή του Γ. Καρατζαφέρη και φέρονται έτοιμοι να ψηφίσουν «ναι» και ενδεχομένως να παραμείνουν στην κυβέρνηση, έστω και αν με αυτόν τον τρόπο θα βρεθούν εκτός ΛΑΟΣ.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και τα κόμματα της Αριστεράς, αν και αυτά δεν απειλούνται με διαρροές όπως στις περιπτώσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά ζητούν επιτακτικά να καταψηφιστεί το Μνημόνιο και να πάμε εδώ και τώρα σε εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τους Οικολόγους πράσινους, ενώ για έλλειψη ηγετικών προσώπων που να μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την κρίση αυτή κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ μέσα στην αναμπουμπούλα, εξαιρετικά ανεβασμένα βλέπει τα ποσοστά της ακόμα και η ακροδεξιά οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Κυρίως όμως, σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινωνία, στην οποία απευθύνθηκε με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προσπαθώντας να περιγράψει τις συνέπειες μιας άτακτης χρεωκοπίας. Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πλημμύρισε και πάλι το κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες. Για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν τα επεισόδια, μικρής όμως έκτασης. Η μεγάλη συγκέντρωση είναι όμως για το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα που στην Βουλή θα έχε ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας. Αυτή θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Και το σίγουρο είναι ότι την Δευτέρα η Ελλάδα θα ξημερώσει μια... άλλη χώρα. Είτε περάσει το Μνημόνιο είτε όχι. Δυστυχώς για όλους μας, ο Γολγοθάς δεν τελειώνει με την ψηφοφορία, απλά μόλις τότε θα έχει ξεκινήσει...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/