Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Διονύσης Χιόνης : "Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της ΕΕ"

Ο καθηγητής Οικονομικών
του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου
Θράκης σχολιάζει το νέο
μνημόνιο αλλά και το πως
οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κρίση


                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ


"Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο δίλημμα 'χρεωκοπία' και 'έξοδος από την ΟΝΕ'. Πάλι γίνεται προσπάθεια για εξυγίανση του δημοσιονομικών της χώρας. Το δε σίγουρο είναι ότι θα χρειασθεί να ληφθούν και πάλι νέα σκληρά οικονομικά μέτρα και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τώρα βρήκαμε τη λύση του προβλήματος. Από αυτό βγαίνει το δίδαγμα ότι, τα τελευταία 2 χρόνια κινούμασταν χωρίς ρεαλιστικούς στόχους".

Αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Διονύσης Χιόνης, σχολιάζοντας το νέο μνημόνιο. Επι πλέον πρόσθεσε ότι από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την ΕΕ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι το πείραμα και το παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και που θα πρέπει να με κάθε τρόπο να περιορίσουν τα ελλείμματά τους ...περιορίζοντας το κοινωνικό τους κράτος και «στύβοντας» τους πολίτες.

«Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής: Από τη στιγμή που η δανειακή σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, δηλαδή πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια, που σημαίνει ότι για το δανειστή υπάρχουν οι διασφαλίσεις, ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο εκβιασμός, η χρονική πίεση και η 'τιμωριακή 'συμπεριφορά των δανειστών. Δεν υπάρχει λόγος να μας επιβάλλουν υψηλά επιτόκια Είναι εμφανές ότι θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα». Για δε το θέμα του ειδικού λογαριασμού, τον οποίο θα χειρίζονται οι δανειστές για να εισπράττουν τους τόκους, άσχετα αν φτωχαίνει ο Ελληνικός λαός, με απλά λόγια είπε ότι πρόκειται για τον επίτροπο της Μέρκελ...από το παράθυρο!

Τέλος στηλίτευσε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι λείπει εντελώς η αναπτυξιακή διάσταση από την δανειακή σύμβαση. «Από τη στιγμή που απολύεις κόσμο, μειώνεις μισθούς, θα πρέπει να προβλέπεις και κινήσεις ισορροπίας, για να δώσεις περιθώριο για να ανακάμψει η οικονομία, να δώσεις μια προοπτική και να απορροφήσεις το κύμα των ανέργων. Δυστυχώς δεν είδαμε ακόμα μια φορά καμμιά τέτοια πρόβλεψη...Δεν είδαμε να γίνεται πραγματικότητα ούτε το περίφημο πρόγραμμα τύπου σχεδίου Μάρσαλ για την ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων...Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα χρήματα κατευθύνονται για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και όχι για αυτό που μας έλεγαν για μισθούς και συντάξεις. Τα τοκοχρεολύσια του Μαρτίου είναι της τάξης 14,7 δις ευρώ», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χιόνης.

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/