Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

H Wikileaks έβγαλε έγγραφο για τουρκική προβοκάτσια στον Έβρο

Προέρχεται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, είναι εμπιστευτικό τηλεγράφημα του περασμένου Γενάρη και ουσιαστικά αναφέρεται στο σχέδιο "Βαριοπούλα"
            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Συνεχίζεται η αναστάτωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο καθως σε μία ακόμη αποκάλυψη προέβη πριν από λίγο η ιστοσελίδα WikiLeaks. Αυτή την φορά τα έγγραφα αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως υποστηρίζει, με εμπιστευτικό τηλεγράφημά προς διάφορους αποδέκτες στις 27 Ιανουαρίου 2010 η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαιώνει τα σχέδια των κεμαλικών να προκαλέσουν προβοκάτσια στα σύνορα με την Ελλάδα και να επιτεθούν με σκοπό την κατοχή του Βορείου Έβρου.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο και αναφέρει ότι «οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι’ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους".

Από τα έγγραφα επίσης προκύπτει ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του Στρατού.

Στην συνέχεια αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας της επίθεσης κατά της Ελλάδας. Επί της ουσίας οι αποκαλύψεις δημιουργούν μεγάλο θέμα, καθώς για πρώτη φορά έρχεται επίσημη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ για σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Ελλάδα το 2003.

Μάλιστα αφήνονται υπονοούμενα ότι «Είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν και πάλι τέτοιες ενέργειες από τον τουρκικό Στρατό στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την ισλαμική κυβέρνηση».


Πηγή:  http://fimotro.blogspot.com/