Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Το Επιμελητήριο Έβρου διαμαρτύρεται για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Σαμοθράκη

Είναι ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο που ψηφίζεται σήμερα και θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον τουρισμό στο νησί της Νίκης όπως και στα υπόλοιπα του Αιγαίου
                   ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ



ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κο ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΑΘΗΝΑ

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη δυσαρέσκεια αλλά και έντονη ανησυχία, πληροφορήθηκα την πρόθεση της κυβέρνησής σας να προβεί στη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης σ’ αυτά της Σαμοθράκης.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Η λήψη όμως ενός τέτοιου δυσβάσταχτου φορολογικού μέτρου, εις βάρος, του τόπου μας και των νησιωτών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Οφείλεται επιτέλους να αντιληφθείτε ότι οι κάτοικοι των νησιών μας και ειδικότερα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά, έχουν ήδη υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες και μάχονται υπό αντίξοες συνθήκες να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η διαφοροποίηση του συντελεστή ΦΠΑ δεν υπήρξε ποτέ προνομιακή πολιτική για τα νησιά του Αιγαίου αλλά αναγκαίο μέτρο, που λάβατε, ώστε να αντισταθμίζεται το κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων σ’ αυτά. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το έτος 1987 και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών μας προϊόντων. Παράλληλα εξασφάλισε την παραμονή κατοίκων και επιχειρήσεων σε νησιά όπως η Σαμοθράκη, για την οποία η κυβέρνησή σας ουδέποτε παρείχε στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως ιατρική περίθαλψη, σχολεία και συγκοινωνία προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ θα είναι και η χαριστική βολή στον τουρισμό, τη βασική πηγή εισοδήματος των νησιών μας. Είναι βέβαιο, ότι περαιτέρω αύξηση στις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα ούτως ή άλλως απομακρυσμένα νησιά, θα οδηγήσει σε εξόντωση των επαγγελματιών, καθώς τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς και τελικά εκτός αγοράς.

Σήμερα, στη Σαμοθράκη, οι νησιώτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται συνεχώς και αδιακρίτως, αποδεικνύοντας ότι έχετε πλήρη άγνοια των ειδικών συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Η πολιτική σας αυτή εξαναγκάζει σήμερα τους κατοίκους των ακριτικών νησιών να εγκαταλείψουν οριστικά τον τόπο τους.

Πέραν όμως όλων αυτών των τραγικών συνεπειών, είναι βέβαιη και η περαιτέρω ζημία για την οικονομία όλης της χώρας. Μετά το πλήγμα που έχουμε δεχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η βιομηχανία του τουρισμού είναι η τελευταία μας ελπίδα για ανάπτυξη και εισροή χρήματος στον ακριτικό νομό μας. Ελπίζουμε ότι θα λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της Σαμοθράκης και θα ανακαλέσετε την εφαρμογή του υπό συζήτηση μέτρου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με τους συναρμόδιους φορείς σε άμεσες κινητοποιήσεις, ώστε να αποτρέψουμε την επιβολή τέτοιων μέτρων που οδηγούν με βεβαιότητα τις νησιώτικες επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Με εκτίμηση

Χριστόδουλος Τοψίδης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου

.