Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Νέα επιστολή Κοντού στον Πρόεδρο της Προανακριτικής

Λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα

Επιμένει: "H NΔ αντάλλαξε εκτάσεις με τη λίμνη, το ΠΑΣΟΚ τις… χάριζε απλώς!"

                            ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Μία αποκάλυψη βόμβα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού έρχεται να προστεθαί στο γαϊτανάκι της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου. Ο κ. Κοντός, με νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου από τους οποίους φαίνεται πως την περίοδο 2000-2005, παραχωρήθηκαν για «κοινωνικούς λόγους», χωρίς να υπάρξουν ανταλλαγές, ακίνητα συνολικής αξίας 920 εκ.ευρώ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Δήμους, Νομαρχίες, Εκκλησίες, Συλλόγους, Ιδρύματα, Σωματεία κ.λ.π.). Από αυτά συντριπτική πλειοψηφία (αξίας 905 εκ. ευρώ) παραχωρήθηκε το διάστημα 2000-2003!

Ο κ. Κοντός ζητά να λάβει υπόψη της η προανακριτική κατά τη σύνταξη του πορίσματός της τα συγκεκριμένα στοιχεία:

1.Όλες οι παραχωρήσεις έγιναν άνευ ανταλλάγματος, σε αντίθεση με τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με το ΝΠΔΔ Ιερά Μονή Βατοπεδίου, που έγιναν μεταξύ ακινήτων ίσης αξίας, όπως προκύπτουν από τις 4 Εκτιμήσεις που υπάρχουν στη διάθεση της προανακριτικής.

2.Οι παραχωρήσεις που αναφέρονται στους εν λόγω πίνακες έγιναν σε πολύ μικρότερο ή σε περίπου ίδιο χρονικό διάστημα από τις ανταλλαγές με την Μονή Βατοπεδίου.

3.Στην περίπτωση των παραχωρήσεων οι αιτούμενοι φορείς επικαλούνται κοινωνικούς λόγους, προκειμένου να αποκτήσουν ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά τον κ. Κοντό οι λόγοι αυτοί υπολείπονται του κοινωνικού χαρακτήρα της διατήρησης της ιδιοκτησίας των 25.000 στρεμ. των ακτημόνων της Θράκης και της συνέχισης της αλίευσης στη Λίμνη Βιστωνίδα από τους αλιείς της περιοχής, χωρίς την καταβολή μισθώματος στην Μονή, που είναι εκείνοι που κυρίως ωφελήθηκαν από τις ενέργειες αυτές.