Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Εξαφάνισαν» την Δεβετζή από τον προγραμματισμό του ΣΕΓΑΣ

Δεν εντάχθηκε σε καμία κατηγορία το μοναδικό ολυμπιακό μετάλλιο του στίβου
Σε χαμηλή κατηγορία εντάχθηκε και ο Κομοτηναίος άλτης Κώστας Μπανιώτης

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η απάλειψη του ονόματος της Πηγής Δεβετζή από την λίστα του σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ για την περίοδο 2010-2011, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια που η αλεξανδρουπολίτισσα ολυμπιονίκης δεν περιελήφθη στα 75 συνολικά ονόματα που θα ενισχυθούν οικονομικά, ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων της επόμενης περιόδου.

Μπορεί πριν δύο χρόνια η «ιπτάμενη θρακιώτισσα» να έφερε το μοναδικό ελληνικό ολυμπιακό μετάλλιο από τον στίβο, ωστόσο η απουσία της από αγώνες πέρυσι αλλά και φέτος την έθεσε εκτός του προγραμματισμού του ΣΕΓΑΣ. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, ωστόσο για κάποιους άλλους ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Γεγονός πάντως ήταν ότι γύρω από την περίπτωσή της είχε δημιουργηθεί μια ολόκληρη παραφιλολογία γύρω από το αν θα είναι στις λίστες και σε ποια κατηγορία.



Μόλις γνωστοποιήθηκε επισήμως από τον ΣΕΓΑΣ ότι η Πηγή Δεβετζή δεν τοποθετήθηκε πουθενά, η θρακιώτισσα επικοινώνησε αμέσως με τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή του στίβου Δημήτρη Ευαγγελόπουλο για να διαμαρτυρηθεί και έμαθε ότι επρόκειτο για πιστή εφαρμογή των διατάξεων. Ο ίδιος σχολίασε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του στίβου ότι η πόρτα της Ομοσπονδίας είναι ανοιχτή για την ολυμπιονίκη μας ώστε να πάει και να συζητήσουν για την μελλοντική αξιοποίησή της, ωστόσο άφησε υπόνοιες σε βάρος της ότι αν και της έχει ζητηθεί, εκείνη δεν ξεκαθαρίζει από την πλευρά της αν σκοπεύει να επιστρέψει ξανά στους αγωνιστικούς χώρους μετά την παρατεταμένη της απουσία την τελευταία διετία.

Αυτό που φέρεται να την κατηγορεί πάντως η πλευρά του ΣΕΓΑΣ το διαψεύδει εμμέσως πλην σαφώς η ίδια η Πηγή Δεβετζή, με τις δηλώσεις που έκανε στο «Έθνος» για το άλλο μείζον θέμα που την απασχολεί αυτήν την περίοδο, την υπερβολική καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή των υποσχεθέντων ολυμπιακών πριμ - κάτι που πιθανότατα να οδηγήσει τους ολυμπιονίκες μας στα δικαστήρια κατά της πολιτείας. Εκεί, λοιπόν, εξηγώντας την αναγκαιότητα της άμεσης καταβολής εκείνου του ποσού, η Δεβετζή τονίζει: «Εμείς πως θα ζήσουμε και πως θα συνεχίσουμε τον αθλητισμό; Ήδη εγώ τώρα προετοιμάζομαι για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και για την Ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο». Με άλλα λόγια, η εβρίτισσα πρωταθλήτρια επισημαίνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει τον αγωνιστικό αθλητισμό και ήδη έχει ξεκινήσει προετοιμασία για την επιστροφή της στους αγώνες, αρχής γενομένης από το Πανευρωπαϊκό Κλειστού στο Παρίσι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μ' αυτά και μ' αυτά, πάντως, το όνομα της Δεβετζή δεν υπάρχει σε καμία από τις κατηγορίες που ανακοινώθηκαν, όπου συνολικά έχουν ενταχθεί 75 ονόματα αθλητών και αθλητριών. Τα μόνα τρία ονόματα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α1, η οποία δίνει 20.000 ευρώ ως ποσό για τις ανάγκες της προετοιμασίας, είναι αυτά του εμποδιστή Περικλή Ιακωβάκη, του επικοντιστή Κώστα Φιλιππίδη και της ακοντίστριας Σάββας Λίκα. Έξι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία Α2 (που αντιστοιχεί σε ενίσχυση 15.000 ευρώ) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητική έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο κομοτηναίος άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης εντάχθηκε στην κατηγορία Β1 (που δίνει το ποσό των 11.000 μόλις ευρώ), παρά την όγδοη θέση που κατέκτησε φέτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου της Βαρκελώνης και το παρ' ολίγον μετάλλιο πέρυσι στο Κλειστό του Τορίνο. Την ίδια ώρα, αθλητές με σαφώς μικρότερες επιτυχίες αυτήν την κρίσιμη διετία εντάχθηκαν στην μεγαλύτερη κατηγορία, που δίνει και μεγαλύτερα ποσά.

Άλλος θρακιώτης δεν υπάρχει στη λίστα των 75 του προγραμματισμού του ΣΕΓΑΣ για την περίοδο 2010-2011, ούτε καν στις πιο χαμηλές κατηγορίες. Συμπέρασμα; Υποβαθμισμένος σε σχέση με τα προσόντα και τις επιτυχίες του ο κομοτηναίος Μπανιώτης, εξαφανισμένη η αλεξανδρουπολίτισσα Δεβετζή. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι για άλλη μια φορά οι ιθύνοντες των Αθηνών «έριξαν» την Θράκη;

Πηγή:   http://www.thrakisport.gr/