Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Και το "Έθνος" σχολείται με τα τουρκικά πολιτικά παιχνίδια στη Θράκη

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
ΟΛΟΣΕΛΙΔΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΦΥΛΛΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ;


Με απροκάλυπτο κήρυγμα υπέρ του τουρκισμού στη Θράκη, παρεμβάσεις φανερές και υπόγειες και με έντονη δραστηριοποίηση του τουρκικού προξενείου αλλά και της Αγκυρας, οι δύο «ανεξάρτητοι» συνδυασμοί στους Δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής δίνουν μάχη για καταγραφή δυνάμεων, ενώ σε επίπεδο περιφέρειας είναι δύσκολα προβλέψιμη η συμπεριφορά του μειονοτικού στοιχείου.

Η Αγκυρα και το τουρκικό προξενείο επιχειρούν να τεστάρουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους στη Θράκη και να διαπιστώσουν κατά πόσο πράγματι ένα συμπαγές κομμάτι της μειονότητας είναι πρόθυμο να ακολουθήσει τις επιλογές του προξενείου, ακόμη και σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ακόμη κι αν δεν υπάρξει πρόθεση άμεσα για ανεξάρτητη κάθοδο σε βουλευτικές εκλογές (λόγω και της δυσκολίας για είσοδο στη Βουλή), η καταγραφή ενός σημαντικού αριθμού ψήφων σε «ανεξάρτητους» συνδυασμούς προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο έναντι των ελληνικών κομμάτων, εν όψει και πιθανών εξελίξεων στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.


Καθημερινές συνδέσεις

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις σημερινές εκλογές είναι έντονο και η κρατική τουρκική τηλεόραση στο δορυφορικό πρόγραμμά της έχει καθημερινά ρεπορτάζ και συνδέσεις από τη Θράκη.

Σύμφωνα και με τον τοπικό Τύπο, υπήρξε παρέμβαση και από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Αριντς, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε την υπέρβαση των τοπικών ερίδων και την πλήρη στήριξη της κ. Μουσταφάογλου από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν, ο οποίος για προσωπικούς λόγους κρατούσε αποστάσεις.

Αντίθετα ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Ματατζί δεν χρειάστηκε παραινέσεις, καθώς έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση του «ανεξάρτητου» ψηφοδελτίου στην Ξάνθη και επιχειρεί να αναλάβει ρόλο «ηγέτη» σε όλο τον μειονοτικό χώρο, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι για μια ακόμη φορά και το κόμμα της αντιπολίτευσης (η ΝΔ στην παρούσα συγκυρία) έδωσε στέγη σε ακραία στελέχη της μειονότητας καθώς και στον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Γ. Παυλίδη στον οποίο συμμετέχει ως υποψήφιος ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας κ. Κατρατζη.

Με πρωτοστάτη την υποψήφια δήμαρχο Κομοτηνής του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την ισότητα» κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μια συντονισμένη προσπάθεια προβολής και νομιμοποίησης της «τουρκικής ταυτότητας» στη Θράκη.


Κεντρικό σύνθημα

Υπό τους ήχους του τουρκικού στρατιωτικού εμβατήριου (με στίχους: «...Ω γενναίο τουρκικό έθνος, οι στρατιές σου δοξάστηκαν στον κόσμο, τουρκικό έθνος, τουρκικό έθνος, αγάπα με πάθος το έθνος σου, κατάστρεψε τους εχθρούς της πατρίδας σου, να υποστούν την ταπείνωση») η κ. Μουσταφάογλου περιόδευε τα χωριά της μειονότητας και ρίχνει το βάρος της σε οικισμούς Ρομά (παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα).

Το κεντρικό σύνθημα της κ. Μουσταφάογλου είναι «Η ψήφος του Τούρκου να πάει στον τουρκικό συνδυασμό» και προειδοποίησε ότι δεν έχουν να περιμένουν πολλά από την Ελλάδα, η οποία «είναι μπατιρισμένη χώρα», ενώ υπόσχεται ότι θα «φέρει βοήθεια από την Τουρκία για να ανοίξουν δουλειές για όλους...».

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος στη Θράκη είναι ότι, ενώ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Εξωτερικών με διάβημά του προς τον Τούρκο πρέσβη ζήτησε να σταματήσει η πέραν των αρμοδιοτήτων του ανάμειξη του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, στην επέτειο της εθνικής εορτής της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου έσπευσαν να παρελάσουν και να υποβάλουν τα σέβη τους στον Τούρκο διπλωμάτη όλοι οι υποψήφιοι όλων των συνδυασμών, αναγνωρίζοντάς του ρόλο ο οποίος φυσικά δεν του ανήκει.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ν. Αρίντς παρενέβη τηλεφωνικά ζητώντας την υπέρβαση των τοπικών «φιλονικιών» και την πλήρη στήριξη της κ. Μουσταφάογλου (κάτω δεξιά) από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Χατζηοσμάν, ο οποίος για προσωπικούς λόγους κρατούσε αποστάσεις.

Οσον αφορά τον άλλο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Ματατζί, αυτός δεν χρειαζόταν...ιδιαίτερες παραινέσεις καθώς δημιουργώντας πρόβλημα στην ηγεσία του, έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση «ανεξάρτητου» ψηφοδελτίου στην Ξάνθη .


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/