Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Υπέρ της συγχώνευσης με τους στρατιωτικούς οι νοσοκομειακοί

Για «ανάσα ζωής» κάνει λόγο ο διοικητής του Παν/κού Αλεξ/πολης. Ανάλογη εκτίμηση και στην Ξάνθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Ως «Καλλικράτη» για τον χώρο της υγείας που θα έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες, χαρακτηρίζει ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ν. Ραπτόπουλος, την προοπτική συγχώνευσης του νοσηλευτικού ιδρύματος με το 492 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

«Το στρατιωτικό νοσοκομείο διαθέτει καλά οργανωμένο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, καλά εκπαιδευμένους γιατρούς και ένα σύνολο προσωπικού, στρατιωτικού και πολιτικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, άνω των 200 ατόμων.

Η μεταφορά τους σε μας θα σημάνει ανάσα ζωής, αυξάνοντας την ικανότητα του νοσοκομείου κατά 150%», είπε στο «Εθνος» ο κ. Ραπτόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 110 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Με την έλευση αυτού του δυναμικού, θα μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε το νοσοκομείο, το οποίο θα μπορεί πλέον να καλύπτει όλο τον Νομό Εβρου, και τον στρατό».

Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των διοικήσεων του πανεπιστημιακού και του στρατιωτικού νοσοκομείου, στην οποία ο διοικητής του πρώτου έκανε γνωστό πως μπορεί να δεχτεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά του στρατιωτικού, μέχρι να λάβει εντολές από το υπουργείο Υγείας και μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη μεταφορά του προσωπικού.

Αντίστοιχη «ανάσα» αναμένουν και οι γιατροί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο «ασφυκτιά» από ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, στον βαθμό που θα μπορέσει να ανταποκριθεί το στρατιωτικό προσωπικό στις συνθήκες λειτουργίας ενός πολιτικού νοσοκομείου», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού, Θ. Λεπτίδου, αναφέροντας ενδεικτικά πως η Παθολογική κλινική έχει μείνει με 3 γιατρούς (συνταξιοδοτήθηκε το 50% του προσωπικού) και έχει ήδη διαμηνύσει στη διοίκηση ότι οι εφημερίες μπορούν να καλυφθούν μέχρι 19 Δεκεμβρίου. Το νοσοκομείο διαθέτει σήμερα τρεις αναισθησιολόγους και μόνο τέσσερις καρδιολόγους.
Το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του 412 Νοσοκομείου Ξάνθης είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη από το 2008, επί υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε ανακοινώσει την κατ’ αρχήν υποβάθμισή του σε «νοσοκομείο Ρόλου 3», προκαλώντας τότε αντιδράσεις.

Χθες, στην απόφαση αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους ο νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Παυλίδης, οι ΝΟΔΕ Θράκης της ΝΔ και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή. «Τους καλούμε να μην κλείσουν τα δύο νοσοκομεία. Ολα δεν μετριούνται λογιστικά. Κάθε πράξη έχει όνομα και χρόνο τέλεσης», επισημαίνει ο Γ. Παυλίδης.

Οι ΝΟΔΕ καλούν τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα, καθώς πρόκειται για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Το ΚΚΕ αναφέρει πως η κυβέρνηση «θυσιάζει» την υγεία, ενώ αφήνει ανέγγιχτες τις δαπάνες για τα εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό και για τις αμυντικές δαπάνες.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/