Τελειώνουν τα αποθέματα του σπάνιου ψαριού και παίρνονται μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ
Το καλκάνι που θεωρείται σπάνιο ψάρι για τη χώρα μας, αλλά ψαρεύεται στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, επίσης σπάνια, φτάνει στις Βρυξέλλες γιατί πρέπει να προστατευτεί. Το καλκάνι του Βοσπόρου θεωρείται ο βασιλιάς των ψαριών, και είναι από τα ακριβότερα ψάρια. «Η καθημερινή κατανάλωση καλκανιού στην Κωνσταντινούπολη είναι όπως ακριβώς και η ποσόστωση της Βουλγαρίας για ένα ολόκληρο έτος, δήλωσε» ο βούλγαρος υπουργός Νάιντενοφ, προσθέτοντας ότι δεδομένου αυτού, δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος για διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι ποσοστώσεις της Βουλγαρίας αλιείας του καλκανιού στη Μαύρη Θάλασσα στο επόμενο έτος θα μειωθεί μόνο κατά 10% και όχι κατά 25%, όπως επέμενε η Κομισιόν. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μιροσλάβ Νάιντενοφ, στις Βρυξέλλες μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους της Κομισιόν και της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, το 2011 οι Βούλγαροι αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν 43,2 τόνους καλκανιού, ή κατά 4,8 τόνους λιγότερο από ό, τι κατά το τρέχον έτος. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Νάιντενοφ επέμεινε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ψάξουν για μηχανισμό ελέγχου για την αλιεία καλκανιού και από άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας μια και, μέχρι στιγμής, μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ως κράτη μέλη της ΕΕ, τηρούν τις ορισμένες από τις Βρυξέλλες ποσοστώσεις.
Πάντως, για όσους λατρεύουν το καλκάνι, η καλύτερη εποχή του είναι ο χειμώνας. Τρώγεται τηγανιτό με άφθονο λεμόνι και συνοδεύονται με σαλάτα.
Πηγή: http://www.telegramm.gr/