Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Εκτοξεύτηκε στο 33% η ανεργία στη Ροδόπη!

Σχεδόν στο 50% οι χαμένες θέσεις εργασίας στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ
ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 33% εκτοξεύτηκε η ανεργία στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, όπου το ποσοστό χαμένων θέσεων εργασίας από το 2002 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 46,7%. Από τα 68 εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ. οριστικά έκλεισαν τα 24. Από τα 44 εναπομείναντα τα 10 λειτουργούν κανονικά, αλλά με καθυστερήσεις δεδουλευμένων να σημειώνονται τουλάχιστον στα μισά. Τα υπόλοιπα 34 υπολειτουργούν με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, με διαθεσιμότητες και άνευ αποδοχών άδειες.

Στην κλωστοϋφαντουργία το 2002 υπήρχαν 1111 θέσεις εργασίας και αυτή την στιγμή υπάρχουν 223 θέσεις εργασίας. Από το 2002 χάθηκαν 888 θέσεις εργασίας, δηλαδή 79,9%. Στον τομέα της οικοδομής το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 85%. Στα δύο εργοστάσια αλουμινίου που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΠΕ χάθηκαν 74 θέσεις εργασίας, ποσοστό 46,4 %. Στη βιομηχανία πλαστικών με πέντε εργοστάσια στην ΒΙΠΕ, υπήρχαν 242 θέσεις εργασίας, έμειναν 155, χάθηκαν 87 θέσεις, ποσοστό 36%. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ανεργία ανέρχεται στο 27%.

Την στιγμή που η ανεργία μαστίζει χιλιάδες πολίτες της Ροδόπης και ολόκληρης της χώρας, οι περιβόητες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, αλλάζουν προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για μισθούς και τους όρους εργασίας περνούν στα χέρια των εργοδοτών, με σαφή εντολή να γίνουν μειώσεις αποδοχών και κατάργηση αποζημιώσεων. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα αλλάξουν όλους τους όρους εργασίας και αμοιβής, με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του νομοσχεδίου και όχι για να αποτραπούν τα λουκέτα και οι ομαδικές απολύσεις, όπως αρχικά δεσμεύτηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ελαστικά ωράρια εργασίας και συμφωνία για τον αριθμό των απολύσεων. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, να αρνηθεί την ειδική σύμβαση εργασίας αν την έχει υπογράψει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ή το Δ.Σ. του σωματείου. Επίσης το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αποζημίωση στον εργαζόμενο για ένα χρόνο. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει την καταβολή ενός μισθού αντί για δύο, σε περιπτώσεις απολύσεων με προειδοποίηση. Καταργείται η προσαύξηση του 10% του ωρομισθίου για τις υπερωρίες στην μερική απασχόληση. Αυξάνεται η διάρκεια απασχόλησης των ενοικιαζομένων εργαζομένων από 18 μήνες σε 36 μήνες.


«Διχασμένη» πάλι η απεργιακή κινητοποίηση της Κομοτηνής

Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις η Ροδόπη συμμετέχει στην αυριανή γενική απεργία, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του μνημονίου. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην Κομοτηνή η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ο πρόεδρος του κέντρου Παντελής Μαγαλιός κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία της Ροδόπης, να απεργήσει στις 15 Δεκεμβρίου, να πλαισιώσει τις συγκεντρώσεις και όλοι μαζί να δώσουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και στην Τρόικα.

«Καλούμε τους εργοδότες να μην λάβουν μέρος σε αυτές τις ειδικές συμβάσεις. Καλούμε τους τοπικούς συνδικαλιστές στα πρωτοβάθμια σωματεία να μην υπογράψουν καμία ειδική σύμβαση εργασίας. Δυστυχώς πήγαμε σε μια οικονομική κατοχή, γι’ αυτό και η αντίσταση από τους εργαζόμενους πρέπει να είναι καθολική». Στις 15 Δεκεμβρίου και το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού και της κατάθεσης του ενιαίου μισθολογίου που θα ισχύσει για το 2011, όπου προβλέπονται μειώσεις 30% με 40%. Όλες αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδο όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, «αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να περάσουν, γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα σωματεία, τα πρωτοβάθμια, τα συνδικάτα, να κινητοποιήσουν τον κόσμο τους, είναι χρέος τους, είναι η τελευταία δουλειά που πρέπει να κάνουν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο, για την κατάσταση αυτή την στιγμή στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και τους καλούμε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής».

Την ίδια μέρα δηλαδή αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 10.30 το πρωί διοργανώνει η γραμματεία νομού Ροδόπης του ΠΑΜΕ. Στο κάλεσμα που απευθύνει, αναφέρει: «Να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Όλοι στη μάχη. Με το ΠΑΜΕ μπροστά, να ανακόψουμε τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες να οικοδομήσουμε τη δική μας συμμαχία». Στην ίδια απεργιακή συγκέντρωση συμμετέχουν και φοιτητές μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/