Εθεσε ο Αντώνης Σαμαράς το θέμα σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ;
ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΘΗΚΑΝ;
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE). Με εμφανή τη διάθεση να αλλάξει την ατζέντα και να απεγκλωβιστεί από την αντιμνημονιακή πολιτική, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική. Παράλληλα επισημάνθηκε και από τα υπόλοιπα στελέχη που ήταν παρόντα στη σύσκεψη, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν λαϊκίζει και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία τα θέματα που άπτονται με το φαινόμενο της μετανάστευσης».
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος κ. Δ. Αβραμόπουλος, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπανικολάου, ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, κ. Στ. Παπασταύρου, επισημάνθηκαν από την πλευρά της Ν.Δ. τα εξής τέσσερα σημεία:
Α) αύξηση της πίεσης προς όλα τα κράτη για την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναδεικνύοντας την κοινωνική προσέγγιση του φαινομένου της μετανάστευσης.
Β) Εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Frontex.
Γ) Άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από την Ε.Ε., ώστε να εφαρμοστεί ηυπογραφείσα συμφωνία επανεισδοχής (με την Ελλάδα).
Δ) Επιτάχυνση των διαδικασιών συνάψεως και υπογραφής αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά η αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωσε την ηγεσία της Ν.Δ. για τις προσπάθειες της Ε.Ε. στον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και γενικότερα για τις ενέργειες που προβαίνει, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της μετανάστευσης σε κοινοτικό επίπεδο.
Για τη Ν.Δ. σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, ισχύουν οι εξής βασικές θέσεις: 1) Δεν είναι ίδιο το μεταναστευτικό πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. 2) Η ενσωμάτωση έχει τρεις βασικές πτυχές: Την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική. 3) Αντιμετώπιση του προβλήματος της πολύ-πολιτισμικότητας. 4) Η ενσωμάτωση των μεταναστών να γίνεται ομαλά και σταδιακά. 5) Κάθε μεταναστευτική πολιτική φροντίζει να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας στην ενσωμάτωση των μεταναστών. 6) Η Ελλάδα έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική, αλλά ο μεταναστευτικός νόμος της κυβέρνησης είναι λάθος, στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Πηγή: http://www.tovima.gr/