Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Εμπόριο οργάνων ή... Αλ Κάιντα πίσω από τα αεροταξί με τους λαθρομετανάστες στην Χρυσούπολη;

Όλα τα σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές για την πρωτoφανή υπόθεση παράνομης διακίνησης προς την Ιταλία

Πανευρωπαϊκός συναγερμός με υπηρεσίες από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μαρόκο να έχουν εμπλακεί στις έρευνες

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ στα μισά του πρώτου μήνα του χρόνου, στον οποίο είναι αλήθεια ότι το θέμα που έχει κυριαρχήσει είναι αυτό της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης. Βλέποντας όμως το δέντρο, δηλαδή τον φράχτη, ξέχασαν οι περισσότεροι το δάσος, δηλαδή το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών και άφησαν έτσι να περάσει σε δεύτερη μοίρα μια τουλάχιστον περίεργη ανακάλυψη των διωκτικών αρχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που χρεώνεται ως μεγάλη επιτυχία τους: την σύλληψη 15 αφγανών και μιας μαροκινής διακινήτριας που επιχείρησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα προς την Ιταλία με... λίαρ τζετ από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Μετά τις συλλήψεις ακριβώς πριν μία εβδομάδα στην Καβάλα, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχο κύκλωμα με το ίδιο κέντρο επιχείρησε να διαφύγει την περασμένη Δευτέρα από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ αποκαλύπτεται τώρα ότι υπήρξε και αερομεταφορά και από τη Μύκονο, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε κανονικά, καθώς δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν οι αρχές των Κυκλάδων. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας και για αυτό η στήλη σήμερα ξετυλίγει το κουβάρι της περίεργης αυτής υπόθεσης, που άρχισε να αποκαλύπτεται από την περιοχή μας αλλά έχει πάρει μεγάλες διεθνείς και απρόβλεπτες διαστάσεις.


ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ λαθροδιακινήσεις αφγανών από την Ελλάδα με πανάκριβες πτήσεις τσάρτερ εγείρουν πολλά ερωτήματα τόσο για την εκμετάλλευση των μεταναστών όσο και τον ρόλο ορισμένων εκ των εμπλεκομένων. Όπως έγινε γνωστό, παράλληλες έρευνες με τις υπηρεσίες Ασφαλείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Ηπείρου, όπου αποκαλύφθηκαν οι πρώτες δύο περιπτώσεις, διενεργούν όχι μόνο τα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. (σε συνεννόηση με την ΕΥΠ) αλλά και οι διωκτικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Δανίας και της Γερμανίας. «Έχουμε να κάνουμε με ένα διεθνές κύκλωμα με πολυσχιδή δράση, χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουμε σε τι αποσκοπούσαν αυτές οι λαθροδιακινήσεις που κοστίζουν πολλά χρήματα», επισήμανε μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Εμμανουήλ Λουπεΐδης, ο οποίος πρώτος χειρίστηκε την υπόθεση της διακίνησης 15 Αφγανών από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης με προορισμό τη Γένοβα της Ιταλίας, με κόστος που έφτασε τα 44.000 ευρώ, χρήματα που αποκαλύφθηκε στην συνέχεια ότι πληρώθηκαν από βρετανό προϊστάμενο ταξιδιωτικού γραφείου του Λονδίνου.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ οι ίδιοι οι μετανάστες, που είχαν όλοι τους πλαστά έντυπα παρόμοια με ταυτότητες δανών πολιτών, υποστηρίζουν ότι πλήρωσαν μόνον 1.000 ευρώ η κάθε οικογένεια για την πτήση είναι αυτό που προκαλεί προβληματισμό στις αρχές για το ποιος καταβάλλει τόσα χρήματα και για ποιον λόγο, αφού θεωρείται δεδομένο πως οι ίδιοι οι αλλοδαποί έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Τα σενάρια που εξετάζουν οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας ξεκινούν από το ενδεχόμενο οι αφγανοί να είναι θύματα εκμετάλλευσης διεθνούς δικτύου trafficking και να αναγκάζονται να ξεπληρώνουν τα χρήματα είτε με συνεχή εργασία υπό συνθήκες σκλαβιάς σε ευρωπαϊκές χώρες είτε να προωθούν ακόμη και τα παιδιά τους σε δίκτυα παιδικής πορνογραφίας. Δεν έχει αποκλειστεί ωστόσο και το σενάριο πίσω από τις μαζικές πανάκριβες λαθροδιακινήσεις να κρύβονται μέλη κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΟΜΩΣ, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μεταξύ των αλλοδαπών βρίσκονται πρόσωπα που συνδέονται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα. Τόσο στην περίπτωση της Χρυσούπολης όσο και στην περίπτωση των Ιωαννίνων οι αφγανοί λαθρομετανάστες που θα πέρναγαν αεροπορικώς τα σύνορα για τα ενδότερα της Ευρώπης είχαν εισέλθει από τον Έβρο τον περασμένο Οκτώβριο και μετέβησαν στην Αθήνα, όπου προμηθεύτηκαν τα πλαστά έγγραφα. Ωστόσο, κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να ξεχάσει ότι σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις που έχει αποκαλύψει στο παρελθόν το «Φλιτζάνι» οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν στους Κήπους αλλοδαπούς που επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα και οι οποίοι φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με παρακλάδια της Αλ Κάιντα και είχαν σκοπό αμφότεροι μέσω Ελλάδας να περάσουν στην Ιταλία, τον τόπο προορισμού δηλαδή και των αφγανών με τα αεροταξί που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο 29χρονος αφγανός Ουατζίπ Π., ο οποίος μένει νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια και συνεργάζεται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αναλαμβάνουν την προστασία μεταναστών στον Έβρο. «Έχω ακούσει να πέφτουν ομοεθνείς μου θύματα εκμετάλλευσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά τα χρήματα που δόθηκαν αυτή τη φορά είναι πάρα πολλά», υπογραμμίζει.

ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ, μετά τη σύλληψη των αφγανών σε Καβάλα και Ιωάννινα, αποκαλύφτηκε πως το ίδιο κύκλωμα, μέσω του ίδιου τουριστικού πρακτορείου που εκπροσωπήθηκε από τις δύο νεαρές μαροκινές, κατάφερε και πραγματοποίησε την προπερασμένη Τετάρτη παρόμοια λαθροδιακίνηση με πτήση τσάρτερ που αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Μυκόνου και προσγειώθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, όπως προγραμματίζονταν και για τις δύο άλλες πτήσεις που μπλόκαραν οι ελληνικές αρχές. Συνοδός των πέντε αφγανών, που υπάρχουν πληροφορίες ότι μετακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, ήταν πάλι μια νεαρή, η οποία επίσης εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ίδιου ταξιδιωτικού πρακτορείου και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αναγνωρίστηκε από τις δύο συλληφθείσες σε Καβάλα και Ιωάννινα ως το τρίτο πρόσωπο που έφτασε στις 4 Ιανουαρίου στην Αθήνα για την οργάνωση των αεροδιακινήσεων. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ταξίδι δεν έγινε αντιληπτό από την αστυνομία του κυκλαδίτικου νησιού ενισχύει την εκτίμηση πως παρόμοιες μεταφορές ενδέχεται να έγιναν και από άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας το προηγούμενο διάστημα και πως οι αφγανοί ίσως πέρασαν με ευρωπαϊκά πλαστά έγγραφα από τον έλεγχο διαβατηρίων ως μέλη τουριστικού γκρουπ.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι στα Γιάννενα, σε αντίθεση με την περίπτωση της Καβάλας που χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα ταξί, οι οδηγοί των οποίων συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στην Λάρισα αλλά με απόφαση του ανακριτή Καβάλας αφέθηκαν ελεύθεροι, οι αφγανοί πήγαν από την Αθήνα με δρομολόγιο του ΚΤΕΛ. Κλειδί όμως και στις δύο υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία σε Καβάλα και Ιωάννινα αποτελούν οι δύο 19χρονες μαροκινές (η μία με ιταλικό διαβατήριο), που δήλωσαν πως εκπροσωπούν το τουριστικό πρακτορείο «Jet Tours», το οποίο, σύμφωνα με την πρώτη που συνελήφθη στην Καβάλα, έχει έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας, ενώ η ομοεθνής της στα Ιωάννινα υποστήριξε ότι εδρεύει στο Παρίσι. Οι νεαρές ήταν αυτές που παρέλαβαν τις δύο ομάδες των αφγανών μεταναστών από την Αθήνα και τους εφοδίασαν με ταξιδιωτικές κάρτες με την επωνυμία του πρακτορείου προκειμένου να αποφύγουν τον ενδελεχή έλεγχο στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

ΟΙ «ΚΡΙΚΟΙ» ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ της περίεργης «αλυσίδας» συμπληρώνονται από έναν βρετανό, επικεφαλής της εταιρείας «Private Fly» στο Λονδίνο, ο οποίος χρέωσε στην πιστωτική του κάρτα τα ναύλα του ταξιδιού των 15 Αφγανών από την Χρυσούπολη, ύψους 44.000 ευρώ, καθώς και έναν γερμανό, ο οποίος χρέωσε στον δικό του λογαριασμό τα 11.600 ευρώ που θα κόστιζε το ταξίδι των πέντε αφγανών που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Ήδη από τα μέσα της εβδομάδας έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικοί σύνδεσμοι των συγκεκριμένων χωρών που βρίσκονται στις πρεσβείες τους στην Ελλάδα, αλλά και οι πρέσβεις των συγκεκριμένων κρατών, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις έρευνες που γίνονται από τις τοπικές διωκτικές αρχές. Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. ότι εντόπισαν τον βρετανό πράκτορα, ο οποίος δήλωσε -προφορικά- πρόθυμος να παράσχει στοιχεία αναφορικά με το ποιος πλήρωσε το ακριβό ταξίδι των 15 αφγανών από την Χρυσούπολη στην Γένοβα, που τελικά ματαιώθηκε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, οι απαντήσεις που έφτασαν από τις υπηρεσίες της Ιντερπόλ στην Ιταλία δεν ήταν διαφωτιστικές για την ουσία της υπόθεσης, γι’ αυτό και η αστυνομία έστειλε έγγραφα με όλες τις πτυχές της, αφού οι Ιταλοί επιμένουν πως δεν υπάρχει ταξιδιωτικό γραφείο με τέτοια επωνυμία στο Μιλάνο. «Πρέπει να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο», επισήμαναν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι προχώρησαν και σε αναλυτική ενημέρωση προς τις δανικές αρχές, δεδομένου του γεγονότος πως όλα τα πλαστά έγγραφα που χρησιμοποίησαν οι αφγανοί τόσο στην Χρυσούπολη όσο και στα Γιάννενα είναι από την Δανία, αλλά αφορούν πραγματικά στοιχεία δανών πολιτών...



Πηγή:  http://www.flitzani.gr/