Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας σε σεμινάριο του ΟΑΣΕ

Βρέθηκε εκεί η γενική διευθύντρια του ΠΕΚΕΜ και μίλησε για τις... "παραβιάσεις" των δικαιωμάτων των μελών της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΟΛΑ ΟΣΑ ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΕ...



Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής (BTAYTD) ανακοίνωσε ότι μετείχε στο σεμινάριο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ

Στην γραπτή ανακοίνωση του BTAYTD αναφέρεται πως ¨Η Περβίν Χαιρουλλάχ μέλος του BTAYTD και Γενική διευθύντρια του ΠΕΚΕΜ μετείχε στο σεμινάριο Ανθρώπινης Διάστασης που οργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας την Βαρσοβία και περιέγραψε τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Η ανακοίνωση του BTAYTD έχει ως εξής :

Πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Μαΐου σεμινάριο με θέμα τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική διαδικασία. Στο σεμινάριο αυτό που απαρτιζόταν από 4 συνεδρίες, η Περβίν Χαιρουλλάχ εκτός από τα γραπτά κείμενα που παρέδωσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης, μετείχε στην τρίτη συνεδρία που είχε τίτλο ¨Οι κανονισμοί για τα πολιτικά κόμματα στην εθνική νομοθεσία¨ και μίλησε περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Μετά από τις δύο ομιλίες που έκανε η Περβίν Χαιρουλλάχ η Ελληνική αντιπροσωπεία απάντησε .

Η Χαιρουλλάχ στην ομιλία της περιέγραψε τα εξής τρία θέματα : ¨Η εκπροσώπηση των Τουρκάλων γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή¨, ¨ Η συμμετοχή των Τουρκάλων γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή¨, και ¨Το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης¨. Η Περβίν Χαιρουλλάχ στην ομιλία της άσκησε κριτική για το πλαφόν του 3% που υπάρχει για τους ανεξάρτητους υποψηφίους στην Ελλάδα και είπε πως είναι ανάγκη να καταργηθεί αυτή η πρακτική. Η Χαιρουλλάχ ανέφερε πως παρά το ότι η μειονότητα εκπροσωπείται από δύο βουλευτές κανένα μέλος της μειονότητας δεν έγινε ποτέ μέλος της κυβέρνησης.

Η Χαιρουλλάχ τόνισε πως από το 1920 και μετά καμμία γυναίκα δεν εξελέγη βουλευτής από την μειονότητα, και υπενθύμισε πως όταν το 2010 ομάδα γυναικών στην Ξάνθη θέλησαν να ιδρύσουν τον ¨Σύλλογο Τουρκάλων Γυναικών Ξάνθης¨ το δικαστήριο δεν επέτρεψε να ιδρυθεί επειδή στον τίτλο του υπήρχε η λέξη ¨τουρκικός¨. Η Χαιρουλλάχ στην ομιλία της τόνισε πως η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων είναι αντίθετη με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανέφερε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμμία εθνική μειονότητα και είπε : ¨ Καταρχάς εντός των ελληνικών συνόρων δεν αναγνωρίζεται καμμία εθνική μειονότητα. Για αυτό είναι περιορισμένη η δυνατότητα συμμετοχής των μειονοτήτων σε κάθε επίπεδο της ζωής. Σε μια δημοκρατική κοινωνία όπως η Ελλάδα πρέπει οι νόμοι να ενθαρρύνουν την πολιτική και πολιτιστική πολυμορφία, καθώς και την ίση εκπροσώπηση των μειονοτήτων. Όμως η Ελλάδα παρά το ότι έγινε μέλος της Ε.Ε. και υπέγραψε πολλές διεθνείς συμφωνίες , επιμένει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες. Από την πλευρά της μειονότητας θέλω να πως ότι η επιβολή του 3% εμπόδισε την Τουρκική μειονότητα να εκπροσωπηθεί από ανεξάρτητους υποψηφίους. Πρέπει να πούμε επίσης ότι η Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα δεν εκπροσωπείται επαρκώς στην πολιτική και κοινωνική ζωή¨


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/