Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Απολύσεις σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος

Μία στις τρεις το σκέφτεται, σύμφωνα με τον δείκτη  Northern Greece Business Index 500

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ;


Σημαντική διεύρυνση της πρόθεσης των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε απολύσεις τον επόμενο μήνα και τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009 καταγράφει τον Απρίλιο του 2011 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500, www.ngbi500.gr).

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τον φετινό Απρίλιο σε ποσοστό 36% ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν απολύσεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Μάρτιο του 2011 και 24% τον Απρίλιο του 2010. Αντίστοιχο χαμηλό ποσοστό της τάξης του 36% έχει παρουσιαστεί μόνο τον Νοέμβριο του 2010, ενώ το ποσοστιαίο “άλμα” (από το 22% του Μάρτιου του 2011 στο 36% του Απριλίου 2011) εντός ενός μήνα δεν έχει παρουσιαστεί ξανά από τη στιγμή, που ανακοινώνονται οι μετρήσεις του NGBI 500 (Οκτώβριος 2009).
Ο δείκτης ούτως ή αλλιώς καταγράφει τον Απρίλιο του 2011 τη 2η χαμηλότερη επίδοση από δημιουργίας του, καθώς υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2010 (τότε η μέτρηση με -46 αντικατόπτρισε την προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) σε επίπεδα κάτω του -40 και διαμορφώνεται σε -42, έναντι -38 τον Μάρτιο του 2011.

Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων είναι αρνητικά διαφωτιστικές και για το επίπεδο της γενικής κατάστασης τους, την οποία κρίνουν μόλις σε ποσοστό 5% ότι είναι καλή (το χαμηλότερο ποσοστό σ' αυτή την επιλογή από τον Οκτώβριο του 2009).

Στάση αναμονής και ενδεχομένως αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων διαφαίνεται από τις απαντήσεις τους στο ερώτημα για την κατάσταση τους το επόμενο εξάμηνο. Έτσι οι επιχειρήσεις τοποθετούνται τον φετινό Απρίλιο με σχεδόν παρόμοιο τρόπο, σε σχέση με τον Μάρτιο, με μικρή συρρίκνωση του ποσοστού όσων βλέπουν επιδείνωση της κατάστασης.

Παρόμοιες είναι οι απαντήσεις τους μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου 2011 και στο ζήτημα του τζίρου, καθώς παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά όσων δηλώνουν συρρίκνωση ή διεύρυνση.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Απριλίου 2011 κατά κλάδο, οι μεικτές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Μεγάλα προβλήματα με την τρέχουσα κατάσταση τους έχουν και οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ “αντιστέκονται” θετικά με τα ποσοστά τους στο θέμα του τζίρου. Για το ζήτημα της απασχόλησης δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας με μηδενική διάθεση προσλήψεων από όλους τους κλάδους (εκτός των παροχής υπηρεσιών), ενώ οι μεικτές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές φέρονται να θέλουν να προχωρήσουν και σε μεγάλες απολύσεις.

Η μεταποίηση-βιομηχανία κρίνει σε ποσοστό 68% (μακράν μπροστά απ' όλους τους κλάδους) πως η υφιστάμενη κατάσταση της είναι κακή, διατηρεί το 2ο υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης απολύσεων τον επόμενο μήνα και παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (55%) συρρίκνωσης του τζίρου.
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση (παρόλο που και αυτές πλήττονται σε επίπεδο τζίρου).

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Μαϊου 2011 θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουνίου 2011.


Πηγή:  http://ngbi500.gr/