Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μικροί και άγνωστοι που ήρθαν στην Ξάνθη και άφησαν εποχή

Με αφορμή την απόκτηση του ομογενούς Βλαχοδήμου από την Στουργκάρδη, θυμηθείτε παίκτες που ψάρεψε ο Χρήστος Πανόπουλος και έγιναν μεγάλα ονόματα κάνοντας καριέρα
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ


Πριν από μερικές ημέρες η Ξάνθη ανακοίνωσε την απόκτηση του Παναγιώτη Βλαχοδήμου από τα «δεύτερα» της Στουτγκάρδης. Στο άκουσμα της είδησης, πολλοί άρχισαν να ψάχνονται τι τους θυμίζει ο Βλαχοδήμος. Σε άλλους θύμιζε τον… συνονόματό του τραγουδιστή! Αμα συχνάζεις στα κλαρίνα κι έχεις περάσει μια βόλτα στο παρελθόν από τ’ «Αγρίμια» της οδού Λιοσίων, ώς εκεί φτάνει το μυαλό σου!

Και σε άλλους, τους… ιεροφάντες της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ο νεαρός ομογενής θυμίζει τον… Αντζα, τον Ρίκκα, τον Σίκοφ, τον Μαρσελίνιο και πολλούς άλλους που «ψάρεψε» σε μικρή ηλικία η Ξάνθη. Χώρια που κάτι είχε πάρει το αφτί των μυημένων για έναν πιτσιρικά «Γερμανό» των λεγόμενων μικρών εθνικών ομάδων.

Διότι, στα 18 χρόνια που στο «τιμόνι» της Ξάνθης βρίσκεται ο Χρήστος Πανόπουλος άλλαξε και τι δεν άλλαξε στην ομάδα: από χρώματα (όλο το... ουράνιο τόξο κόντεψε να φορέσει η Ξάνθη) μέχρι έδρα. Ενα έμεινε απαράλλακτο: η αναζήτηση και απόκτηση στις περισσότερες μεταγραφικές περιόδους κι ενός παίκτη under 20, άντε λίγο παραπάνω ηλικιακά, όχι κατ’ ανάγκην για να παίξει με τη μία στη βασική ενδεκάδα, αλλά με προδιαγραφές «παικταρά» και κατ’ επέκταση μεταπωλητική αξία. Αλλες φορές η επένδυση για το μέλλον έπιασε, άλλες όχι. Η «SD» αναδίφησε στα αρχεία και παρουσιάζει ενδεικτικά σήμερα ορισμένους «Βλαχοδήμους» του παρελθόντος.


ΑΝΤΖΑΣ

Το 1995 κι ενώ ο «Βούλης» ήταν 19 χρονών, η Ξάνθη τον πήρε από τον Πανδραμαϊκό (στη Γ’ Εθνική τότε). Από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις στην ιστορία της ομάδας. Δύο φορές τον πούλησε στον Ολυμπιακό (!), ενώ ως παίκτης της Ξάνθης καταχωρίσθηκε στο «λίμπρο ντ’ όρο» του συλλόγου ως ένας από τους κορυφαίους σε προσφορά αμυντικούς.


ΜΠΑΪΚΑΡΑ

Στην Ξάνθη στα 17 του. Τη σεζόν 2001-01 οι Θρακιώτες τον ανακάλυψαν στην τουρκική Γκαζιοσμανπασά. Ο μικρός το δέμας Ντενίζ ποτέ δεν έκανε το «μπραφ». Ακόμη… χειρότερα ο Γιώργος Στεργαλάς, που το 2001, στα 15 του, αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα Καλυθιών. «Θ’ αφήσει εποχ»ή, έλεγαν, αλλά τελικά ο Ροδίτης… χάθηκε στις μικρές κατηγορίες.


ΣΙΚΟΦ

Τη σεζόν 2002-2003 εμφανίστηκε στην Ξάνθη ένας νεαρός κοντά στα 18 από τον Εθνικό Αχνας. Εκ ΠΓΔΜ καταγόμενος. Η εξέλιξη του Βάντσε έφτασε στο «πικ» της όταν από την Ξάνθη πήγε στον Ολυμπιακό. Ουδέποτε έπαιξε στους «ερυθρόλευκους» κι έφτασε να ξαναγυρίσει στην Κύπρο και στο Δασάκι (έδρα του Εθνικού Αχνας).


ΡΙΚΚΑ

Ασυνήθιστο επίθετο, ασυνήθιστη προέλευση. Ομογενής, που έπαιζε μπάλα στη Μασσαλία. Στα 19 του πήγε στα Πηγάδια (2005). Καθιερώθηκε, αφού πρώτα έκανε… αγροτικό ως δανεικός στη Νίκη Βόλου, και η Ξάνθη επωφελήθηκε, πουλώντας τον στην ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη. Ενας τραυματισμός, όμως, φρέναρε την καριέρα του Αντώνη.


ΜΑΡΣΕΛΙΝΙΟ

Το καλοκαίρι του 2008 -21 ετών τότε και τελείως άσημος- έσκασε μύτη στα Πηγάδια μαζί με δύο συμπατριώτες του, τον Ροτζέριο και τον Ντοριβάλ. Η Ξάνθη τον έστειλε για… παραστάσεις στην Καλαμάτα, επέστρεψε –εν αντιθέσει με τους άλλους δύο Βραζιλιάνους που έφυγαν διά παντός- και στέριωσε.


ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ

Τον πήρε πρόπερσι η Ξάνθη από τη Βέροια, στα 21 του. Τον είχε ο τότε προπονητής της, Γιάννης Ματζουράκης, και στη «Βασίλισσα του Βορρά». Πέρυσι άρχισε να παίζει και παράλληλα να… παίζει και το όνομά του σε μεταγραφικά σενάρια. Το τι θα «βγάλει» για την ακριτική ομάδα η περίπτωση του Ηλία θα φανεί στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους.


ΚΑΘΑΡΙΟΣ

Πέρυσι το καλοκαίρι, στα 18 του, ο φέρελπις Παύλος άφησε τον Αγροτικό Αστέρα και τον Εύοσμο, πήρε τα… παράσημα του διεθνούς με την Νέων και μετακόμισε στην Ξάνθη. Ακόμη δεν έχει δείξει τίποτα, πάντως. Αν δεν δείξει και στη νέα περίοδο, η περίπτωσή του θ’ αρχίσει να «χλομιάζει» επικίνδυνα…


Πηγή:  http://xanthireds.blogspot.com/