Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αδιέξοδο στην έρευνα για το «στημένο» Ξάνθη - Παναθηναϊκός

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν τις καταγγελίες από τηλεοράσεωνς αρνούνται να αποκαλύψουν ονόματα και μοιραία η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η έρευνα του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την υπόθεση των καταγγελιών σε αθλητική τηλεοπτική εκπομπή για δύο ύποπτα «προσυνεννοημένα» μάτς του 2008, που φέρονται να απέδωσαν μεγάλα κέρδη σε παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου που ποντάρισαν σε αυτά.


Τόσο ο οικοδεσπότης της επίμαχης εκπομπής «Δίκη της Δευτέρας» Κυριάκος Θωμαϊδης, όσο και οι καλεσμένοι του την επίμαχη μέρα, Χαράλαμπος Κατσούλης δημοσιογράφος και Σωτήρης Βοργιάς τέως διαιτητής, που κατέθεσαν στους Εισαγγελείς, δεν φαίνεται να εισέφεραν αξιοποιήσιμο στοιχείο ώστε να προχωρήσει η έρευνα και να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί των δύο «στημένων» αγώνων.

Ο τέως διαιτητής είχε υποστηρίξει επιπλέον, πως γιος μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου είχε ποντάρει μέσω εταιρίας με έδρα την Μαλαισία, ποσό περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στον έναν από τους δύο αγώνες σε βάρος της ομάδας του, και κέρδισε 13,5 εκατομμύρια. Για τον δεύτερο «ύποπτο» αγώνα είχε ακουστεί στην εν λόγω εκπομπή, πως έγινε από άλλον παράγοντα ποντάρισμα 1 εκατομμύριου με κέρδος 10 εκατομμυρίων.

Οι Εισαγγελείς αντιμετώπισαν «κλειστά στόματα» όταν το θέμα έφθασε στο ζητούμενο, δηλαδή στο να κατονομαστούν οι δύο καταγγελλόμενοι παράγοντες και επισήμως να δοθούν στοιχεία για τα δύο παιχνίδια, με αποτέλεσμα η έρευνα να οδεύει «προς αρχειοθέτηση». Σύμφωνα με Εισαγγελικές πηγές στο αδιέξοδο της έρευνας συνηγορεί και η αδυναμία συνεργασίας με τις αρχές της Μαλαισίας, όπου φέρεται να παίχτηκε το παράνομο στοίχημα, καθώς δεν υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία Δικαστικής Αρωγής, ώστε μέσω δικαστικής συνδρομής να ζητηθούν στοιχεία για τα καταγγελλόμενα πονταρίσματα.

Οι Εισαγγελείς προτίθενται να ζητήσουν την συνδρομή της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας στο πλαίσιο της «αμοιβαιότητας συνεργασίας των κρατών», όπως ορίζεται στο άρθρο 28 του Συντάγματος, αίτημα ωστόσο που η ικανοποίηση του ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των Μαλαισιανών Αρχών.

Να σημειωθεί πως οι δύο επίμαχοι αγώνες, της ίδιας αγωνιστικής, σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι οι Ξάνθη-Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννενα-Καστοριά.

Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή με αφορμή όσα ακούστηκαν για ύποπτα παιχνίδια και παράνομο στοιχηματισμό στην εκπομπή του κ. Θωμαϊδη.

.