Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τοπικό εναλλακτικό νόμισμα εφηύραν στην Κομοτηνή

Δίνουν απάντηση στην κρίση με αχρήματες συναλλαγές για την κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το αποκαλούμενο «Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα» (Τ.Ε.Ν.), ένα νέο στην Ελλάδα τρόπο οικονομικών συναλλαγών, που ήδη γνωρίζει επιτυχία στον Βόλο, ξεκίνησαν οι «αγανακτισμένοι» της Κομοτηνής.

Το δίκτυο Τ.Ε.Ν μάλιστα του Βόλου, το οποίο λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο, ήδη αριθμεί 500 περίπου μέλη, ανάμεσα τους ξενοδόχοι, γιατροί και δικηγόροι. Ανάλογες δράσεις έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Ήδη στη Γερμανία υφίστανται περί τα τριάντα παρόμοια δίκτυα.


Εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής οικονομίας

«Το δίκτυο χρησιμοποιεί ως μονάδα μέτρησης των συναλλαγών του το «νόμισμα Τ.Ε.Ν.», το οποίο λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ. Η συναλλαγή με το εναλλακτικό χρήμα έχει το πλεονέκτημα ότι ξεπερνάει τους περιορισμούς των συναλλαγών σε είδος. Τα μέλη του δικτύου «κερδίζουν» χρήματα από την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τα χρήματα αυτά μπορούν να τα εξαργυρώσουν σε αγορές από άλλα μέλη του δικτύου», εξηγεί ο Δημήτρης Γιακουμής, και συμπληρώνει: «Το τοπικό εναλλακτικό νόμισμα, είναι μέσο συναλλαγής μέσα σε ένα γεωγραφικά καθορισμένο δίκτυο φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής οικονομίας. Με τη συμμετοχή στο δίκτυο, ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση, μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες, για τις οποίες θα αμειφθεί, είτε σε συνδυασμό ευρώ και μονάδων Τ.Ε.Ν., είτε μόνο με μονάδες Τ.Ε.Ν.». Πιο συγκεκριμένα και πρακτικά, «αν για παράδειγμα μια υπηρεσία κοστίζει 150 ευρώ, ο πάροχος μπορεί να πληρωθεί με 100 ευρώ και 50 Τ.Ε.Ν., τις οποίες μπορεί στη συνέχεια να τις εξαργυρώσει αγοράζοντας προϊόντα ή υπηρεσίες από κάποιο άλλο μέλος του δικτύου, κ.ο.κ. Επίσης, μια επιχείρηση μπορεί να προσλάβει κάποιον υπάλληλο, και σε συμφωνία μαζί του, μέρος της αμοιβής του, να καταβάλλεται σε μονάδες Τ.Ε.Ν.».


Οικονομική κοινωνική αλληλεγγύη

Σύμφωνα με την Μαρία Βασιλάκη, «με άλλα λόγια, επί της ουσίας, η όλη ιδέα αποτελεί ένα δίκτυο εναλλακτικής κοινωνικής-οικονομικής αλληλοβοήθειας, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ταυτίζοντας τις έννοιες της [ανταλλαγής] και της [αλληλεγγύης]. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα και αλληλοβοηθούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι και τοκογλυφία».

Άλλωστε, το Δίκτυο βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: Ισότητα και Ισοτιμία: Όλοι ανεξαιρέτως είναι ίσοι και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν την λειτουργία του δικτύου. Τα μέλη ορίζουν και την ομάδα συντονισμού. Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια: Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται.

Μπορούν να παραβρεθούν στις συναντήσεις της ομάδας συντονισμού, να συμμετέχουν στις διαδικασίες και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα όπου γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών. Συμμετοχή και Αλληλεγγύη: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του δικτύου μέσω του βήματος διαλόγου των μελών, μέχρι τις κοινωνικές – κοινωφελείς δραστηριότητες, τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν, και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό.


Κατηγορίες Υπηρεσιών και Προϊόντων

Το εύρος των συναλλαγών είναι απεριόριστο και εξαρτάται από το μέγεθος του δικτύου, άρα και των διαθέσιμων προσφορών σε υπηρεσίες και προϊόντα. Η λίστα αναθεωρείται από τα μέλη, ανάλογα με τις προσφερόμενες και ζητούμενες υπηρεσίες και προϊόντα. Ενδεικτικά προϊόντα: άθληση-αναψυχή, βιβλία-χαρτικά, διακοσμητικά-είδη δώρων, είδη διατροφής-ποτά, ένδυση-υπόδηση, έπιπλα-ηλεκτρικές συσκευές, ιατρικά είδη-φάρμακα, καλλυντικά, κατοικίδια-ζωοτροφές, οικοδομικά υλικά-χρώματα, παιχνίδια, οπτικά, είδη κήπου, κ.ά.

Ενδεικτικές υπηρεσίες: αισθητική-κομμωτική, διακοπές-φιλοξενία, επισκευές-συντηρήσεις (αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, Η/Υ, ποδηλάτων κ.λπ.), εστίαση-ψυχαγωγία, λογιστικά-φορολογικά, μαθήματα-σεμινάρια, μελέτες-προγράμματα, μεταφορές, νομικά-συμβολαιογραφικά, οικοδομικές εργασίες, φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, κ.ά.

Υπάρχει χρέωση για τον λογαριασμό;

Δεν υπάρχει καμία χρέωση. Οι χρεωστικοί λογαριασμοί δεν επιβαρύνονται με τόκους, και οι πιστωτικοί δεν κερδίζουν τόκους, που σημαίνει ότι δεν έχει κανένα νόημα η συσσώρευση μονάδων Τ.Ε.Ν. μέσα στο σύστημα. Είναι αυτονόητο, ότι επειδή οι μονάδες Τ.Ε.Ν. δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξω από το συγκεκριμένο δίκτυο, δεν έχουν την ίδια δύναμη κατανάλωσης με το ευρώ. Είναι επομένως συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο του ευρώ, με το οποίο θα πρέπει να γίνουν συναλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν με τις μονάδες Τ.Ε.Ν.

Πως εξασφαλίζεται το σύστημα από ενδεχόμενες απόπειρες εξαπάτησης;

Υπάρχουν μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θα επιχειρούσαν να το εκμεταλλευτούν:

1) κάθε μέλος έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που ξεκινά από τις 100 Τ.Ε.Ν. και αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο παραμονής στο δίκτυο 2) οι λογαριασμοί είναι ανοιχτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς εκείνων με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή 3) η συνέλευση των μελών του δικτύου μπορεί αν αποφασίσει επιπλέον μέτρα 4) σε κάθε περίπτωση ο διαχειριστής του συστήματος παρακολουθεί τις συναλλαγές και ενημερώνει τα μέλη του δικτύου αν χρειαστεί.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/