Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Γνωστός Τούρκος ρόκερ εμφανίζεται σήμερα στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται φοιτητές της μειονότητας στα ελληνικά ΑΕΙ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ; ΠΩΣ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥ
ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ;

Το 2ο Φεστιβάλ του, διοργανώνει σήμερα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, ο Όμιλος Νέων Φοιτητών Μειονότητας, ο οποίος απαρτίζεται από μουσουλμάνους φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, ιδρύθηκε το 1995, και τελεί υπό τη σκέπη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.

Το μονοήμερο Φεστιβάλ, περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις τοπικών σχημάτων, πάρτι, ομιλίες, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών ενδυμασιών.


Τούρκος ρόκερ

Εκτός από το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό όμως, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν, είναι και ο διάσημος στην χώρα του Τούρκος ρόκερ ο Μουράτ Κεκίλι. «Δεν είναι βέβαια όπως ο περσινός, ο οποίος είναι ο καλύτερος της Τουρκίας, είναι λίγο μεγαλύτερος, όμως κι αυτός είναι από τους καλούς», είπε στο «Ράδιο Χρόνος 87,5 fm» και στην εκπομπή «Πολιτικό Ταγκό» του Δήμου Μπακιρτζάκη, ο πρόεδρος των διοργανωτών Ιρφάν Τσακίρ. «Ρόκερ από την Ελλάδα όμως δεν φέρατε, ως φοιτητές που σπουδάζετε στα ελληνικά πανεπιστήμια», ήταν το εύλογο ερώτημα που του τέθηκε, για να απαντήσει επικαλούμενος την οικονομική στενότητα της εποχής: «Μακάρι να μπορούσαμε. Τώρα με την κρίση είναι λίγο δύσκολο. Τα επόμενα χρόνια σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα πολύ πιο μεγάλο φεστιβάλ, με τη συμμετοχή δύο τραγουδιστών, ενός Έλληνα και ενός Τούρκου που θα κάνουν κάποιο ντουέτο».


Δίγλωσσο Φεστιβάλ με την υποστήριξη τοπικών Φορέων

Σε ερώτημα περί του κόστους του Φεστιβάλ, ο κ. Τσακίρ απέφυγε να απαντήσει, και αναφέρθηκε στους υποστηρικτές της εκδήλωσης: «Είναι αρκετό το κόστος, δεν έχουμε υπολογίσει το σύνολο, αλλά είναι λίγο μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Μας στηρίζουν η περιφέρεια, ο δήμος Κομοτηνής, ο δήμος Αρριανών, ο δήμος Ιάσμου και οι χορηγοί. Μερικοί μας καλύπτουν με ηχητικά συστήματα, ο δήμος Κομοτηνής μας παραχωρεί την εξέδρα, τις καρέκλες». Όσο για το σε ποια γλώσσα θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ, ο κ. Τσακίρ, σημειώνει: «Όλα όπως και πέρσι είναι δίγλωσσα. Οι αφίσες, οι προσκλήσεις, οι ομιλίες που θα γίνουν, όλα θα είναι δίγλωσσα».


Χιλιάδες κόσμου αναμένονται

Το Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον πρόεδρο νέων φοιτητπων μειονότητας, συμβάλλει και στην «απογκετοποίηση» των νέων μουσουλμάνων της Κομοτηνής, αλλά και στην οικονομική τόνωση των επαγγελματιών: Όπως υπογραμμίζει «όπως και να το δούμε η μειονότητα δεν πολυβγαίνει...Εγώ επειδή έχω σχέση με τα μαγαζιά, βγαίνω συνέχεια, όλοι στο περσινό Φεστιβάλ μου είχαν πει ότι είχαν μειονοτικούς πελάτες που δεν είχαν ξαναδεί. Δηλαδή το Φεστιβάλ ενισχύει και οικονομικά όλους τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην πλατεία. Αν δούμε το περσινό, είχε γύρω στις 3.500 κόσμου. Εγώ πάλι φέτος θέλω να καλέσω όλους τους Θρακιώτες και όσους μπορούν να έρθουν, να απολαύσουμε το Φεστιβάλ, να περάσουμε όλοι καλά…


Η ποσόστωση και το μέλλον της

Ο Όμιλος Νέων Φοιτητών Μειονότητας αριθμεί σήμερα 1.200 μέλη που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, και έχει ήδη δημιουργήσει έντεκα συντονιστικές επιτροπές σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδος, όπου επίσης διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο «Χ», «υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν εγγραφεί», ενώ επισήμανε πως και ο υπάρχον αριθμός των εγγεγραμμένων «είναι σημαντικός, αν σκεφτούμε ότι η ποσόστωση μπήκε πρώτη φορά το 1997 και εισήχθησαν μόνο 26 μαθητές και στο δεύτερο έτος 96. Η ποσόστωση τα τελευταία χρόνια φτάνει μέχρι 450 και πλέον άτομα που μπαίνουν κάθε χρόνο σε ελληνικά πανεπιστήμια».

Ο Ιρφάν Τσακίρ και τα μέλη του Ομίλου του οποίου προεδρεύει, έχουν εισαχθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια με τη γνωστή ποσόστωση.

«Εγώ μπήκα το 2006 στο τμήμα πληροφορικής της Κέρκυρα, με την ποσόστωση του 5 τοις 1000 που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Τώρα είμαι στο 5ο έτος, είμαι επί πτυχίω», σημειώνει και προσθέτει πως είναι από τους τυχερούς, καθώς πριν ορκιστεί, έχει ήδη βρει και δουλειά: «Εδώ και δύο μήνες εργάζομαι στο τμήμα πωλήσεων μια ελληνικής εταιρείας που έχει εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία και τα Βαλκάνια, είμαι τους, ήμουν από τους τυχερούς γιατί πριν ορκιστώ ακόμη, βρήκα δουλειά».

Ερωτηθείς από τον Δ. Μπακιρτζάκη αν συμφωνεί ή όχι με την άποψη περί κατάργησης της ποσόστωσης, εμφανίζεται υπέρ της σταδιακής κατάργησής της: «Η προσωπική μου γνώμη, που δεν εκπροσωπεί τον σύλλογο, είναι αυτή που είχα πει πριν δύο χρόνο όταν είχα εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο σαν αντιπρόεδρος: τείνω προς την κατάργηση της ποσόστωσης, αλλά με ένα όρο: Στην αρχή να μπουν όρια, δηλαδή να μπει το 5 σαν όριο, μετά περισσότερο, δηλαδή βαθμιαία να εξαλειφθεί. Διότι όταν υπάρχει η ποσόστωση, δεν υπάρχει κάτι να ξεπεράσεις, και έτσι δεν προσπαθείς κιόλας, ενώ όταν έχεις έναν στόχο, το 5 π.χ., θα προσπαθήσεις να το περάσεις. Μετά θα γίνει 7, μετά θα γίνει 9, και κάπως έτσι θα φτάσουμε στην κατάργηση. Εγώ είμαι κατά της ποσόστωσης, επειδή το να φοιτάς σε ελληνικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, και να μπαίνεις με την ποσόστωση, με ενοχλεί, γίνεται διάκριση. Μπορεί για τις παλαιότερες εποχές να ήταν χρήσιμο, αλλά τώρα…»


«Καλύτερα καταρτισμένα τα παιδιά που φοιτούν σε δημόσια αντί σε μειονοτικά σχολεία»

Απαντώντας στην ερώτηση, τί προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά από την μειονότητα που πάνε σε πανεπιστήμια, έχουν υστέρηση στην γλώσσα, οι παρέες; Θα πει. «Παρ’ όλο που δεν θέλω, χωρίζω τα παιδιά σε δύο κατηγορίες: σε εκείνα που τελειώνουν τα μειονοτικά της Ξάνθης και της Κομοτηνής, και εκείνα που τελειώνουν τα δημόσια σχολεία και το διαπολιτισμικό των Σαπών. Αυτά τα τελευταία είναι καλύτερα καλλιεργημένα στην γλώσσα, ενώ τα παιδιά που τελειώνουν τα μειονοτικά σχολεία έχουν κάποιο πρόβλημα με την γλώσσα. Κι όταν πάνε να σπουδάσουν έχουν πρόβλημα με την γλώσσα αλλά και με την κουλτούρα λόγω διαφορετικού τρόπου ζωής. Όταν πας να σπουδάσεις ζορίζεσαι λίγο στην αρχή με τις παρέες, επειδή κάποιος από την Κρήτη ή την Αθήνα δεν την ξέρει την μειονότητα και από τις δύο μεριές της. Αν ένας χριστιανός κάνει δέκα μέρες να προσαρμοστεί, εμείς ίσως κάνουμε είκοσι μέρες, αλλά μετά από ένα διάστημα δεν υπάρχει πρόβλημα ».

Στο Φεστιβάλ, έχουν προσκληθεί αρχές, τοπικοί Βουλευτές ενώ και η παρουσία δημοσιογράφων θα γίνεται με διαπίστευση.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/