Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο Θρακιώτης που «καρατομήθηκε» εξαιτίας της τραγωδίας στην Κύπρο

Η ζωή και η καριέρα του στρατηγού Πέτρου Τσαλικίδη, που παραιτήθηκε από αρχηγός της Εθνικής Φρουράς για να καλύψει τα λάθη των πολιτικών του προϊσταμένων
ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ
ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ;

Την παραίτησή του από την θέση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου υπέβαλε ο κομοτηναίος στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό του μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία με τους δώδεκα νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές από την έκρηξη των 98 κοντέινερ με εκρηκτικά στην Λεμεσό. Ωστόσο στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι μάλλον ως... εξιλαστήριο θύμα λειτούργησε ο θρακιώτης στρατιωτικός και άλλοι έχουν το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, που μένουν ωστόσο στις θέσεις τους.

Οι ευθύνες για το μακελειό φτάνουν μέχρι και τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, καθώς έγγραφα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ευθύς εξαρχής το εκεί υπουργείο Άμυνας αλλά και η Εθνική Φρουρά είχαν επιφυλάξεις για τη φύλαξη των εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από το ρωσικό πλοίο Monchegorsk και είχαν προορισμό τη Συρία. Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι μάλλον ως «αποδιοπομπαίος τράγος» θα πρέπει να θεωρηθεί ο Τσαλικίδης, που υπέβαλλε την παραίτησή του από την θέση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς όπως έπραξε και ο πολιτικός προϊστάμενός του υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι δυο τους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη ευθιξίας, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίσουν ευθέως προσωπικό μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία.

Αμφότερες έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο Χριστόφια, που τους ζήτησε ωστόσο να παραμείνουν στην θέση τους για την διαχείριση της κρίσης και μέχρι να οριστούν οι αντικαταστάτες τους. Και πράγματι ο Τσαλικίδης ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής και συντόνισε την επιχείρηση, ενώ πρώτος εκτίμησε το μέγεθος της τραγωδίας με τις δηλώσεις τις οποίες έκανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι οποίες ήταν οι πρώτες αλλά και οι τελευταίες για όσα συνέβησαν στη Ναυτική Βάση της Λεμεσού Ευάγγελος Φλωράκης.

Όπως αποκαλύπτεται πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες προϊσταντο Τσαλικίδης και Παπακώστας είχαν επισημάνει τους κινδύνους, είχαν εισηγηθεί από την πρώτη στιγμή την καταστροφή του φορτίου που μπορούσε να γίνει «σχετικά εύκολα», ωστόσο αυτό δεν συνέβη για... πολιτικούς λόγους. Τα ανωτέρω προκύπτουν από πρακτικό σύσκεψης που έγινε τον Αύγουστο του 2009, επτά μήνες μετά την κατάσχεση του φορτίου, με θέμα: «Το μέλλον του φορτίου του πλοίου Monchegorsk». Σύμφωνα με το πρακτικό το οποίο αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και η Εθνική Φρουρά έκρουσαν από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσαν την καταστροφή του φορτίου, όμως αυτό φυλάχτηκε «συμφώνως των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι να ληφθούν διαφορετικές οδηγίες». Μάλιστα, στο ίδιο πρακτικό αναφέρεται ότι τελικά στην ειδική σύσκεψη συμφωνήθηκε όπως «το φορτίο παραμείνει υπό την επίβλεψη της ΕΦ και ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2009 τα αρμόδια τμήματα και υπουργεία θα πρέπει να ετοιμάσουν εισηγήσεις ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος». Πέρασαν ωστόσο δύο χρόνια από τότε, καμιά απόφαση δεν πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι που το υλικό απέδρασε μόνο του με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Πληρώνοντας λοιπόν τα λάθη και τις παραλείψεις άλλων αλλά χωρίς ο ίδιος ούτε στιγμή να βγει και να πει την πραγματική αλήθεια, ο κομοτηναίος στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης υπέβαλε την παραίτηση από την αρχηγεία της Εθνικής Φρουράς, αναλαμβάνοντας μερίδιο ευθύνης που μάλλον δεν του αναλογούσε (αν και υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αφού ήξερε, εισηγούνταν αλλά δεν εισακούονταν, έπρεπε να υποβάλλει νωρίτερα την παραίτησή του).

Ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης είχε διοριστεί με απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου τον Μάρτιο το 2009, λίγες μέρες αφότου είχαν γίνει οι κρίσεις στην Ελλάδα που τον οδήγησαν στην αποστράτευση. Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1949 στην Κομοτηνή και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στις Σάπες του Ν. Ροδόπης. Εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων το 1969 και αποφοίτησε το 1973, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του ενώ κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε ως υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιτελής Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (SHAPE) στο Βέλγιο, διευθυντής Διευθύνσεως Επιχειρήσεων και Σχεδίων του ΓΕΕΘΑ, διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και ακολούθως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, μέχρι και την αποστράτευσή του.

 Καθήκοντα Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου ανέλαβε στις 30 Απριλίου του 2009 και η θητεία του είχε ανανεωθεί πέρυσι, αφού η κυπριακή κυβέρνηση έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο του. Και μάλλον εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένη, αφού ο ίδιος δέχτηκε τόσο αθόρυβα να επωμιστεί ένα μερίδιο ευθύνης που δεν του αναλογεί...


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/