Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών μέχρι 20% στα Sprider Stores

Το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο και η εταιρεία των ξανθιωτών αδερφών Χατζηιωάννου συμφώνησαν στη συντριβή της ζωής των εργαζομένων


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Επιχειρησιακή σύμβαση - κόλαφο για τους εργαζόμενους υπέγραψε το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο και η εργοδοσία στην εταιρεία «SPIDER STORES», σύμφωνα με την οποία μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων από 17% μέχρι και 20%.

Την υπογραφή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης ενέκρινε - επί της ουσίας - και η κυβέρνηση, μέσω του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) σε συνεδρίασή του την 1η Αυγούστου. Ειδικότερα, στη γνωμοδότησή του, το ΣΚΕΕΕ, επισημαίνει:

«Από την 1η Αυγούστου 2011 οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων

α) στα καταστήματα της εταιρείας σε όλη τη χώρα, με οποιαδήποτε ειδικότητα (...) μειώνονται κατά ποσοστό 17%, όχι όμως κάτω του ορίου των αποδοχών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που δικαιούται κάθε μισθωτός βάσει της προϋπηρεσίας του και της οικογενειακής του κατάστασης,

β) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας με οποιαδήποτε επίσης ειδικότητα (...) μειώνονται κατά ποσοστό 20%, όχι όμως κάτω του ορίου των αποδοχών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που δικαιούται κάθε μισθωτός βάσει της προϋπηρεσίας του και της οικογενειακής του κατάστασης».


Στη συντριβή της ζωής των εργαζομένων, ξεχωριστός ήταν ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο οποίος τα έχει βρει σε όλα με την εργοδοσία. Χαρακτηριστικό της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιήθηκε για να πετσοκοφτούν οι μισθοί των εργαζομένων, είναι πως μειώνεται η κερδοφορία της επιχείρησης. Σε αυτό το μοτίβο, η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την αντεργατική νομοθεσία και, από κοινού με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, κουτσουρεύουν τη ζωή των εργαζομένων, μεταφέροντας την κρίση της εργοδοσίας στις πλάτες των εργαζομένων.


Αμεση απάντηση της Επιτροπής Αγώνα

Αμεση ήταν η απάντηση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στα «SPRIDER STORES». Με ανακοίνωσή τους, τονίζουν: «Ολοι εμείς οι εργαζόμενοι των SPRIDER STORES, χρόνια τώρα δουλεύουμε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με μισθούς πείνας, με εξαντλητικά ωράρια, που έχουν ως αποτέλεσμα να χειροτερεύει καθημερινά ακόμη περισσότερο η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας».

«Σήμερα που η κερδοφορία της μειώνεται», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, «επιχειρεί να την φορτώσει στους εργαζόμενους και μας καλεί να μειώσουμε τους μισθούς μας, τις απαιτήσεις μας και σαν μια οικογένεια να κάνουμε θυσίες, να βάλουμε πλάτη, λες και όταν τα χιλιάδες ευρώ έρεαν άφθονα ο Xατζηιωάννου τα μοιραζόταν με τους εργαζόμενους. Αυτό που πάντα φόβιζε την εργοδοσία είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, για αυτό ξεκίνησε ο Xατζηιωάννου "περιοδείες" σε όλα τα μαγαζιά για να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι ανάγκη σήμερα να αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών δηλαδή να γίνουμε ακόμα φτωχότεροι, διαφορετικά θα προχωρήσει σε 500 απολύσεις.

Η δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα είναι δική μας απόφαση που στόχο έχει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε το ψωμί το δικό μας και των οικογενειών μας, να βοηθήσει στην οργάνωσή μας στα σωματεία του κλάδου. Για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει σε ό,τι αποφασίσουμε το επόμενο διάστημα. Είναι η δική μας απάντηση απέναντι στο εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο που έστησε η εργοδοσία και τα στελέχη της, με διαδικασίες εξπρές για να ξεπουλήσει τα δικαιώματά μας.

Επιχειρησιακό σωματείο που απαρτίζεται από μεγαλοστελέχη της εταιρείας, που αμείβονται με εκατοντάδες ευρώ δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζομένους των 600 ευρώ, για τις πραγματικές τους ανάγκες, δεν μπορεί 21 στελέχη να αποφασίζουν για 1.400 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Τέτοια σωματεία δεν μας εκπροσωπούν, δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε συμφωνία κάνουν με την εργοδοσία, νόμος δικός μας είναι το δίκιο του κάθε εργαζομένου.

Μακριά από αυτούς. Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα γιατί αυτοί είναι αποδεδειγμένα οι γνήσιοι εκπρόσωποί μας, σε άλλες περιοχές της χώρας ήδη εργαζόμενοι των SPRIDER STORES έχουν δραστηριοποιηθεί, έχουν συντονιστεί με τα ταξικά σωματεία του κλάδου γιατί μόνο με την αλληλεγγύη, μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματά μας. Απαιτούμε: Υπεράσπιση της δουλειάς μας. Καμιά απόλυση. Καμιά μείωση μισθού, ωραρίου, ασφάλισης».


Πηγή:  http://www.rizospastis.gr/