Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Human Rights Watch εναντίον ΕΕ και Frontex για τα κρατητήρια Έβρου.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, επισημαίνει στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για παραβίαση των δικαιωμένων κρατούμενων μεταναστών στην Ελλάδα κατηγορεί τη Frontex το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεση με τίτλο "Τα βρώμικα χέρια της Ε.Ε.", που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες.

Η συγκεκριμένη έκθεση στηρίζεται σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν 65 μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2011, καθώς και σε συνεντεύξεις Ελλήνων αστυνομικών υπαλλήλων και υπαλλήλων της Frontex.

Στην έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο αστυνομικό τμήμα Φερών, κρατούνταν 97 άτομα τη στιγμή της επίσκεψης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρ' ότι ο ανώτατος αριθμός κρατουμένων που μπορούσε να φιλοξενήσει, σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας, ήταν μόλις 30.

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο, η οργάνωση διαπίστωσε ότι ασυνόδευτα παιδιά τελούσαν υπό κράτηση μαζί με ενήλικες, με τους οποίους δεν είχαν καμία συγγένεια, σε κελιά, όπου επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού.

«Παρά το γεγονός ότι η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται πρωτίστως στην ευθύνη που έχει η Frontex, να μην συνεργεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό δεν απαλλάσσει τις ελληνικές αρχές» δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του Προγράμματος Προσφύγων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου», τόνισε.

Ο Ιταλός εκπρόσωπος της Επιτροπής Μικέλε Τσερκόνε απέρριψε τις κατηγορίες της Human Rights Watch για ευθύνη της Frontex σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων της κοινοτικής υπηρεσίας και των ελληνικών αρχών. Μάλιστα πρόσθεσε,ότι δεν θα πρέπει να επωμιστεί η frontex την αποτυχία ενός κράτους-μέλους, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας. Η δήλωσή του γινόταν την ώρα που στην ιταλική Λαμπεντούζα οι Ιταλοί αστυνόμοι χτυπούσαν ανελέητα τους Λίβυους και Τυνίσιους "λαθρομετανάστες".
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει χρήση όλων των μέσων που διαθέτει, προκειμένου να ασκήσει πίεση στις ελληνικές αρχές για βελτίωση την κατάσταση.
Να σημειωθεί, ότι η ΜΚΟ Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) με έδρα τη Νέα Υόρκη στην οποία ο George Soros προσφάτως χάρισε 100 εκ. $ , στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες από ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, τα οποία ισχυρίστηκαν, ότι οι εκθέσεις της (κυρίως αυτές εις βάρος του Ισραήλ) είναι αναξιόπιστες, καθώς οι ερευνητικές μέθοδοι πάνω στις οποίες βασίζονται οι εκθέσεις (όπως οι συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες) είναι αμφιλεγόμενες.

.