Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σημαντικά αυξημένη η λαθρομετανάστευση μέσω του Εβρου

Tι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εννιάμηνο της χρονιάς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"



Σημαντική αύξηση της εισόδου παράνομων μεταναστών από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης σημειώθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Την ώρα που συνολικά η λαθρομετανάστευση παρουσιάζει πτώση 33,1% σε όλη τη χώρα, στην Αλεξανδρούπολη συνελήφθησαν 219,42% περισσότεροι παράνομοι μετανάστες. Συνολικά η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης κατέγραψε φέτος (9μηνο) την είσοδο 17.699 παράνομων μεταναστών, ενώ πέρυσι είχαν συλληφθεί 5.541 στο αντίστοιχο διάστημα.

Οπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, η αύξηση της λαθρομετανάστευσης σε συγκεκριμένες περιοχές, και κυρίως στα περάσματα από το ποτάμι του Εβρου, αποδεικνύουν ότι ο φράχτης τον οποίον σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι καταδικασμένος να αποτύχει. «Βλέπουμε ότι τα κυκλώματα δημιουργούν άλλα περάσματα για να περνάνε οι λαθρομετανάστες. Φαίνεται ότι ο φράχτης δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, απλώς θα μετακινήσει το πρόβλημα σε άλλα σημεία. Η Ελληνική Αστυνομία και η Frontex δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταγράφουν τους ανθρώπους που μπαίνουν στη χώρα και να τους αφήνουν να φύγουν με το χαρτί της διοικητικής απέλασης στο χέρι. Η μόνη ουσιαστική λύση θα μπορούσε να είναι η υπογραφή διμερών συμβάσεων με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίζεται από εκεί το θέμα», υποστηρίζει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που ζει η πόλη του αναφορικά με τους παράνομους μετανάστες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης, Αρης Γιαννακίδης. «Βλέπουμε ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί δραματικά από τις αρχές Οκτωβρίου. Χθες (σ.σ. προχθές) 500 άτομα μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω του Εβρου», περιγράφει ο περιφερειάρχης.

Συνολικά σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν 67.548 άτομα για παράνομη είσοδο και παραμονή, ενώ πέρυσι ο ίδιος αριθμός ήταν 100.888 άτομα. Από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα εισήλθαν παράνομα 35.544 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 13,4%, ενώ στα υπόλοιπα σημεία εμφανίζεται μείωση. Από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της χώρας συνελήφθησαν και 618 διακινητές παράνομων μεταναστών το 9μηνο του 2011 έναντι 924 το 2010.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/