Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

180 εκ. ευρώ χρωστάνε στην εφορία 41 επιχειρήσεις από τον Έβρο

Με αφορμή ότι τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε συνεχώς για συλλήψεις επιχειρηματιών που χρωστάνε στην Εφορία, δείτε την λίστα με τα οφειλόμενα από τις επιχειρήσεις του Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ E-EVROS

Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε συνεχώς για συλλήψεις επιχειρηματιών που χρωστάνε στην Εφορία. Το άγχος του κράτους για άμεσα έσοδα οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αποτελεσματική ενεργοποίηση των μηχανισμών τους, ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν υπεύθυνοι επιχειρήσεων που χρωστούν στο κράτος εδώ και χρόνια, αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Τι έκανε τόσα χρόνια το κράτος και δεν κατόρθωσε να εισπράξει αυτά τα τεράστια ποσά;

Η απάντηση είναι σύνθετη. Το κράτος δε λειτουργούσε αποτελεσματικά, οι δομές ελέγχου και απόδοσης ευθυνών δέχονταν παρεμβάσεις από διάφορες πλευρές, η διαφθορά διαπότισε όλο τον κρατικό μηχανισμό οριζοντίως και καθέτως.

Έχει μεγάλη δόση αλήθειας αυτό που λέγεται για τις τράπεζες και το κράτος. Αν χρωστάς λίγα, σε στραγγαλίζουν για να πληρώσεις. Αν χρωστάς πολλά σου φέρονται με το γάντι και είναι πολύ ανεκτικοί απέναντί σου.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Χρωστούσα πολλά; Έκανα τον «Κινέζο» και προσπαθούσα να τουμπάρω την Εφορία με «ρυθμίσεις», δικαιολογίες και «εξωτερική βοήθεια».

Έπαιρνε τηλέφωνο στον Υπουργό, τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ο «φίλος» μου βουλευτής και διαβεβαίωνε ότι είμαι καλό παιδί, ότι μου έπεσαν μαζεμένες ατυχίες, ότι θα πληρώσω οπωσδήποτε, ότι πρέπει να μου κάνουν μια ευνοϊκή ρύθμιση, ότι πρέπει να μου δώσουν ενημερότητα για να συνεχίσω να βγάζω τιμολόγια και να εισπράττω, ότι είμαι «φίλος» του κόμματος και βοηθάω σε κάθε εκλογές κλπ κλπ κλπ.

Μη μου πείτε ότι δεν τα γνωρίζετε αυτά! Μη μου πείτε ότι δεν τα ακούσατε! Μη μου πείτε ότι όλοι μας δε χρησιμοποιήσαμε αυτές τις «πλάγιες οδούς» σε διάφορες υποθέσεις μας με υπηρεσίες του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού!

Και τελικά φτάσαμε στο σημερινό σημείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαιροποίησε το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011, μόνο στον Έβρο υπάρχουν 41 επιχειρήσεις που από διάφορες υποθέσεις οφείλουν να αποδώσουν στο Δημόσιο περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ.

Σιγά μην τα εισπράξει το κράτος. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που χρωστάνε τα μεγαλύτερα ποσά, έχουν κλείσει εδώ και χρόνια. Ποιόν θα βρούνε και πως θα τα πάρουν τα χρωστούμενα;

Κάποιοι έπεσαν πραγματικά έξω, κάποιοι «μοίρασαν» δεξιά κι αριστερά, κάποιοι τα μεταβίβασαν σε άλλα ονόματα, κάποιοι ξεπούλησαν και ξεμπέρδεψαν, κάποιοι βάρεσαν κανόνι και μην τους είδατε, κάποιοι τα γλεντάνε τώρα και γελάνε μαζί μας.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, που οι επιχειρήσεις τους υφίστανται, που κινδυνεύουν άμεσα να συλληφθούν και να διαπομπευθούν.

Και τι θα κερδίσουμε οι υπόλοιποι; Πάλι θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τα 200, 300, 500 ευρώ, για να πληρώσουμε το χαράτσι του κυρίου Βενιζέλου και να μη μας κόψει το ρεύμα
 
 
Πηγή:  http://www.e-evros.gr/