Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Διπλή επίσκεψη Αντιπροσωπειών Ξένων Εκπαιδευτικών στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Προέρχονται από Λιθουανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρουμανία και φυσικά Ελλάδα και βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Έβρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Comenius
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 στο γραφείο του αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από Λιθουανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο: Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις «Διαχρονική Ιστορία της Διατροφής» (“Let’s Eat History”) 2010 – 2012. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στο πρόγραμμα το 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης με συντονίστρια την κ. Τσεντέμη Κωνσταντίνα, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστος Γερακόπουλος


Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην γνωριμία με τα προϊόντα που η κάθε χώρα χρησιμοποιεί παραδοσιακά στην διατροφή της, αλλά και ευρύτερα με το εκπαιδευτικό σύστημα, την παράδοση, την γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό μέσω των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με την επίσκεψη στην Ιταλία, η οποία είναι και η διαχειρίστρια χώρα του, όπου θα γίνει και η αξιολόγηση και αποτίμηση του συνολικού εγχειρήματος.

Ο κ. Λαμπάκης υποδέχτηκε θερμά τους εκπαιδευτικούς, επαίνεσε την προσπάθειά τους και τους προέτρεψε να αναλάβουν περισσότερες παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες προάγουν το πνεύμα και έχουν λειτουργούν ευεργετικά προς την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

 
 
Μια ημέρα νωρίτερα, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μαθητών από Ιταλία, Σλοβακία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius, υποδέχτηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 13:30 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστος Γερακόπουλος και ο πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Αντώνης Σπηλιωτόπουλος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο κ. Χρήστος Ντόλιος, διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά εκπροσωπώντας την Ελλάδα.


Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, με θέμα «Μαθαίνοντας για τους ήρωες μέσω των Θρύλων» («Learning about Heroes through Legends») 2010 – 2012. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανταλλαγές μαθητών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, με απώτερο σκοπό την επίτευξη ενός ανοικτού διαλόγου για την εκπαίδευση και την γνωριμία τους με διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λαμπάκης δεν έκρυψε την χαρά του για την παρουσία τόσων πολλών μικρών μαθητών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλουν στην δημιουργία του μελλοντικού «πολίτη του κόσμου». Παράλληλα σημείωσε ότι ο πολιτισμός μέσω της εκπαίδευσης αποτελεί την μεγαλύτερη ασπίδα στο ισχυρό ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής.

.