Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Κομοτηνής

Θωρακίζεται το κελύφους της οροφής, απ’ όπου καταγράφονται απώλειες θερμότητας, όπως επίσης και συνδέεται με το φυσικό αέριο
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Από τον Απρίλιο του 2011 είχε υποβάλλει πρόταση το νοσοκομείο Κομοτηνής προς ένταξη στο ΕΠΕΡΑ, πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, στις 24 Οκτωβρίου και είναι ύψους περίπου 1 εκ. 750 χιλιάδων ευρώ. Θα αφορά στην ενεργειακή θωράκιση του νοσοκομείου, μέσω της θωράκισης του κελύφους της οροφής, απ’ όπου καταγράφονται απώλειες θερμότητας, όπως επίσης και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο. Αυτές είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτίριο, προκειμένου να εξοικονομεί ενέργεια.

Είναι ένα πρότυπο ενεργειακό έργο, είπε, μιλώντας στο “Χ”, ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Χατζηνέστωρος και πρόσθεσε ότι το τεχνικό δελτίο κατατέθηκε αρμοδίως και εγκρίθηκε και από τον υπουργό Υγείας πριν από 2 εβδομάδες περίπου. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κ. Χατζηνέστωρος σημαίνει ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ “θα χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας στον νοσοκομείο Κομοτηνής”. Εκτιμάται ότι αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις θα βοηθήσουν και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα όμως θα μειώσουν και το κόστος λειτουργίας, που σε περίοδο κρίσης είναι το ζητούμενο.


Τουλάχιστον 1000 λίτρα την ημέρα απαιτούνται για τη θέρμανση

Όσον αφορά στο κόστος θέρμανσης του νοσοκομείου, απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 λίτρα ημερησίως, είπε ο διοικητής, εξηγώντας ότι το κόστος υπερδιπλασιάζεται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν αισθητά. “Τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα, πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στα 1.000 λίτρα την ημέρα για μια συνηθισμένη ημέρα και πολλαπλάσια ποσότητα πετρελαίου μια κρύα ημέρα του χειμώνα. Μπορεί να φτάσουμε και 5 και 6 χιλιάδες λίτρα. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις δαπάνες”. Να σημειωθεί ότι για μερικές ημέρες, προς τα τέλη του Οκτώβρη χρειάστηκε να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηνέστωρος προέκυψε πρόβλημα με την προμήθεια του πετρελαίου. “Αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι ο προμηθευτής μας, ο οποίος εδρεύει εκτός Κομοτηνής, αδυνατούσε να αγοράσει πετρέλαιο από τα διυλιστήρια.

Αυτό μας το δήλωσε τελευταία στιγμή. Υπήρχαν βέβαια αποθέματα στο νοσοκομείο, περίπου 15 – 16 χιλιάδες λίτρα, όμως μέχρι να σιγουρέψουμε την προμήθεια πετρελαίου από άλλο προμηθευτή ήμασταν λίγο προσεκτικοί ως προς την κατανάλωση. Ξέρω ότι, κάποιοι δυσανασχέτησαν, κάποιοι κρύωσαν, όμως έπρεπε να το διαχειριστούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεμείνουμε. Τώρα το θέμα έχει διευθετηθεί, προμηθευόμαστε κανονικά πετρέλαιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή θέρμανση του νοσοκομείου”.


Καθυστερεί η σύνδεση με το φυσικό αέριο

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, είναι η σύνδεση με το φυσικό αέριο, από τον αγωγό που περνά από την αυλή του νοσοκομείου, εδώ και χρόνια. “Αναρωτιέμαι και εγώ για ποιο λόγο καθυστερεί το έργο αυτό”, είπε ο κ. Χατζηνέστωρος. Στο μεταξύ έτοιμες είναι οι μελέτες που αφορούν την ανακαίνιση των κέντρων υγείας των Σαπών και του Ιάσμου. Η επόμενη κίνηση της διοίκησης είναι η κατάθεση τους, προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες και έπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. Στον Ίασμο αναμένεται να προστεθούν κτιριακές εγκαταστάσεις. Το κόστος υπολογίζεται περίπου 300.000 για τις Σάπες και 400.000 για το κέντρο υγείας Ιάσμου.

Παράλληλα, πέρα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το νοσοκομείο της Κομοτηνής, προγραμματίζει τη δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Είναι ένα μέτρο το οποίο, θα διευκολύνει γιατρούς και ασθενείς, είπε ο διοικητής εξηγώντας ότι, “ο γιατρός όταν προσέρχεται κάποιος και έχει ξαναπεράσει από το νοσοκομείο, μέσα από τον υπολογιστή του μπορεί να βλέπει το ιστορικό του ασθενούς. Τι εξετάσεις έχουν γίνει, ακόμη και τις θερμομετρήσεις, άσχετα αν αναφέρονται σε παρόντα ή παρελθόντα χρόνο, ακόμη και σε διάρκεια 2-3 ετών”.


Μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την αναβάθμιση της μαιευτικής κλινικής, τον τελευταίο μήνα παραδίδονται μαθήματα ανώδυνου τοκετού στις μέλλουσες μητέρες. Για το σκοπό αυτό, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα χώρος στο νοσοκομείο, στον οποίο μπορούν να προσέρχονται οι μέλλουσες μητέρες του νομού μας και άλλων περιοχών. “Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη επιτυχία, ήδη έχουν γίνει πάνω από 10 ομάδες 3-4 ατόμων, έχουμε διαμορφώσει ειδικό χώρο και εκεί εκπαιδευμένες μαίες του νοσοκομείου δίνουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/