Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ελλείψεις στις κλίνες Γενικής Χειρουργικής στην Θράκη


Παρατηρούνται σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής, σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η μελέτη του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο 10ο Συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη του τμήματος ασχολήθηκε με τις ελλείψεις στις κλίνες γενικής χειρουργικής, που παρατηρήθηκαν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης, σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Με βάση, το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης, περί ισόρροπης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στόχος ήταν η μελέτη των υποδομών, των υπηρεσιών και των παροχών φροντίδας, στο πλαίσιο της γενικής χειρουργικής, καθώς και ο εντοπισμός των εσωτερικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι 4.75 κρεβάτια αντιστοιχούν σε 10.000 άτομα στην περιοχή της Θράκης, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2,5% από το αντίστοιχο του συνόλου της Ελλάδος, ενώ στον τομέα των χειρουργών γενικής χειρουργικής τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο δυσμενή. Μόλις 14,86 χειρούργοι γενικής χειρουργικής αντιστοιχούν σε 10000 άτομα, ποσοστό που υπολείπεται κατά 36,11% από το αντίστοιχο του συνόλου της Ελλάδος και κατά 56,04% από εκείνο της περιφέρειας Αττικής.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η ανάγκη για υποστήριξη κοινωνικών παροχών στη Θράκη, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με τις ήδη υπάρχουσες παροχές, όπως προκύπτει μέσω της ανάπτυξης των κλινών και των χειρουργών γενικής χειρουργικής, αλλά με την διεξαγωγή ειδικών χωροταξικών μελετών που θα αποσκοπούν στην αποκατάσταση και διατήρηση της ευαίσθητης κοινωνικής συνοχής στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδος.

Η έρευνα των Γ.Κάκια , Ε.Παπαδόπουλου , Γ.Συκά και Σ.Χατζηκοκόλη, από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, έδειξε, ότι το ποσοστό των χειρουργών ανά 10.000 κατοίκους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζεται υψηλότερο κατά 20% από το αντίστοιχο του συνόλου της Ελλάδος, αλλά χαμηλότερο κατά 19,8% από εκείνο της περιφέρειας Αττικής. Αντίθετα είναι τα νούμερα που προκύπτουν στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα έδειξε μια απόκλιση της τάξης του +76% από τα ποσοστά του συνόλου της Ελλάδος και +17,6% από εκείνο της περιφέρειας Αττικής.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε ενισχυμένο ποσοστό των χειρουργών σε σχέση με το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων, τόσο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στο νομό Θεσσαλονίκης.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/