Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σε φυλακή της Ανατολικής Θράκης ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας

Σαν βόμβα έπεσε στην Τουρκία η είδηση προφυλάκισης, μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, του αποστράτου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργά-νωση και απόπειρα πραξικοπήματος
                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαν βόμβα έπεσε στην Τουρκία η είδηση προφυλάκισης, μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή της οερασμένης εβδομάδας, του αποστράτου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα πραξικοπήματος.

Λίγη ώρα πριν από τη σύλληψή του, ο Μπασμπούγ ολοκλήρωσε μαραθώνια κατάθεση ενώπιον ανακριτών που διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα περίπου 80 χλμ. δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης δηλαδή. Ο απόστρατος στρατηγός κατηγορείται μαζί με άλλα 29 άτομα και για τη δημιουργία ιστοσελίδων με σκοπό την αμαύρωση της εικόνας της κυβέρνησης.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είναι ο ανώτατος αξιωματικός που φέρεται να εμπλέκεται στο δίκτυο «Εργκένεκον» το οποίο στόχευε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Ταγίπ Ερντογάν το 2003. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και σε επιστολή του χαρακτηρίζει «παράδοξη τη δίωξή του μετά την αποστράτευσή του, για αδικήματα τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν ενώ βρισκόταν εν ενεργεία».

Σύμφωνα με αναλυτές, η προφυλάκιση Μπασμπούγ, η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια, αναμένεται να εντείνει τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και ενόπλων δυνάμεων .

Εκατοντάδες άτομα, απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί, κατηγορούνται για σχέδια που στόχευαν στην αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και στην ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τουλάχιστον 58 εν ενεργεία στρατηγοί και ναύαρχοι βρίσκονται στη φυλακή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η προφυλάκιση του κορυφαίου ιεραρχικά αποστράτου ήλθε λίγες ώρες αφότου Τούρκοι δημοσιογράφοι που δικάζονται στην ίδια υπόθεση χαρακτήρισαν «σφαγιασμό κάθε έννοιας Δικαίου» τις κατηγορίες εναντίον του.

.