Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η οικονομική κρίση «διώχνει» τους μετανάστες...

Οι συλληφθέντες αλλοδαποί
για παράνομη είσοδο στη χώρα
αλλά και οι διακινητές τους
μειώθηκαν περίπου κατά 30%
σε σχέση με έναν χρόνο πριν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.


Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι συνέβαλε στην μείωση του κύματος μετανάστευσης προς τη χώρα μας το 2011. Η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση των ελλήνων πολιτών αποτελεί αντικίνητρο για πολλούς μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην χώρα μας παράνομα κάθε μέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα μας το 2011 ανήλθαν στους 98.240, ενώ πέρυσι ο συνολικός αριθμός παράνομης εισρροής μεταναστών ξεπέρασε τους 132.000 αλλοδαπούς. Μείωση παρουσιάστηκε και στον αριθμό των διακινητών λαθρομεταναστών, κυρίως Τούρκων. Το 2010 συνελήφθησαν 1150 διακινητές, ενώ πέρυσι οι αρχές συνέλαβαν 810 διακινητές μεταναστών. Ο κύριος όγκος λαθρομεταναστών και διακινητών εντοπίστηκαν στην περιοχή του Έβρου, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εισρροή αλλοδαπών.

Ωστόσο, η δυσάρεσκεια της Frontex για την «απροθυμία» της κυβέρνησης να χαράξει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική που θα προβλέπει και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κράτησης αλλοδαπών στα σύνορα φαίνεται ότι «επηρέασε» το κύμα λαθρομετανάστευσης από τον Έβρο. Ειδικότερα, το 2011 αυξήθηκαν οι λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν από τα νερά του Έβρου στη χώρα μας σε 51.188 ενώ πέρυσι ανήλθαν σε 43.623.

Πάντως στις υπόλοιπες παραμεθώριες περιοχές, όπως τα ελληνοαλβανικά σύνορα, την Κρήτη και την Λέσβο καταγράφηκε μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. , ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που «προτιμούν» κατά κόρον οι λαθρομετανάστες για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι περισσότεροι διακινητές μεταναστών ήταν Αλβανικής υπηκοότητας και... Έλληνες. Συγκεκριμένα, το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 102 συλλήψεις Αλβανών διακινητών, 71 συλλήψεις Ελλήνων διακινητών και 32 συλλήψεις Τούρκων.

 
Πηγή:  http://www.newpost.gr/