Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και στην Θράκη μετά το "ναι" στο μνημόνιο

Αποκτά και τρίτο κόμμα κοινοβουλευτική εκπρόσωπηση από την περιοχή, αφού μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχουμε και δύο... Ανεξάρτητους. Αλλάζουν τα δεδομένα ενόψει κατάρτησης ψηφοδελτίων και εκλογών
     ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται από το πρωί της Δευτέρας, μετά την έγκριση τα ξημερώματα από την Βουλή του νέου Μνημονίου, το οποίο πέρασε μεν αλλά με σοβαρές απώλειες από όλα τα μη αριστερά κόμματα, αλλά και τα σοβαρότατα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για ακόμα μια φορά το βράδυ της Κυριακής και έκαναν την περιοχή γύρω από το Σύνταγμα να μοιάζει με... πεδίο μάχης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η οσμή από τα δακρυγόνα έφτανε μέσα στην Βουλή, ενώ τα επεισόδια και οι λεηλασίες σε ιστορικά κτήρια στο Κέντρο της πρωτεύουσας συζητούνταν μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας περισσότερο από τα όσα καταιγιστικά θα επέρχονταν στο πολιτικό σκηνικό αμέσως μετά από αυτήν.

Τελικά, το Μνημόνιο εγκρίθηκε με 199 «ναι» ενώ υπήρξαν 74 «όχι» και 5 «παρών». Παράλληλα, υπήρξαν 22 άτομα που απείχαν από την ψηφοφορία, οι περισσότεροι συνειδητά προκειμένου να μην ψηφίσουν. Ουσιαστικά το μνημόνιο πέρασε χάρη στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τα δύο κόμματα καταγράφουν σημαντικότατες απώλειες, αφού μετά το τέλος της ψηφοφορίας οι αρχηγοί τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσαν την απόφαση για μαζικές διαγραφές. Διαγραφές όμως υπήρξαν και από τον ΛΑΟΣ και μάλιστα δύο πρωτοκλασάτων στελεχών, του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη, που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή περί αποχής και υπερψήφισαν το νέο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της Θράκης, επέμειναν στο «όχι» που είχαν πει από τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη από το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος από τη ΝΔ Έβρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ανάγνωση ο τελευταίος ήταν απών από την αίθουσα και πολλοί αρχικά εκτίμησαν ότι το έκανε αυτό συνειδητά για να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον αρχηγό της ΝΔ, ωστόσο συνεργάτες του Σαμαρά υποστήριξαν ότι και η αποχή θα σημάνει διαγραφή, με αποτέλεσμα ο κ. Δερμεντζόπουλος να επιστρέψει στην αίθουσα της Ολομέλειας και κατά την δεύτερη ανάγνωση να ψηφίσει υπερήφανα «όχι», υπογράφοντας εκείνη την στιγμή την διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ αλλά ουσιαστικά και από το κόμμα.

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αναγνώστηκαν και οι αποφάσεις των αρχηγών των κομμάτων για τις διαγραφές. Ο Αλ. Δερμεντζόπουλος διαγράφεται μαζί με άλλους 20 συνολικά βουλευτές από την ΚΟ της ΝΔ, η οποία πλέον συρρικνώνεται από τους 82 στους 60!!! Πέραν του κ. Δερμεντζόπουλου, ανάμεσα σε αυτούς που είπαν «όχι» στα νέα μέτρα ήταν και ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Άμυνας Μαργαρίτης Τζίμας, ο βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Εσωτερικών (και κουμπάρος του Ευριπίδη Στυλιανίδη) Χρήστος Ζώης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και Μανόλης Κεφαλογιάννης, αν και ο τελευταίος προτίμησε την αποχή. Αίσθηση προκαλεί ακόμα ότι διαγράφονται και οι τρεις βουλευτές που είχε η ΝΔ στο νομό Σερρών, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς εκπρόσωπο στην πατρίδα των Καραμανλήδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία ασκήθηκαν εντονότατες πιέσεις προς τους επίδοξους αντάρτες, τους οποίους είδε προσωπικά και ο κ. Σαμαράς. Επίσης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, όλοι αυτοί μαζί και με τον Πάνο Καμμένο, που είχε διαγραφεί παλιότερα από την ΚΟ της ΝΔ αλλά όχι και από το κόμμα, παραπέμπονται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής και από την ιδιότητα του μέλους της ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι ΔΕΝ θα μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές στις επερχόμενες εκλογές, τουλάχιστον με αυτό το κόμμα.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες γαλάζιους βουλευτές από κοινού με τον κ. Καμμένο κατευθύνθηκαν για ποτό και συζήτηση στο λόμπυ του ξενοδοχείου Κάραβελ, όπου σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Και δεν αποκλείεται όλοι μαζί να συγκροτήσουν τον πυρήνα του νέου κόμματος που λέγεται ότι ετοιμάζει ο κ. Καμμένος. Η εξέλιξη αυτή έχει προφανείς συνέπειες και στο πολιτικό σκηνικό της ΝΔ του Έβρου, αφού από όλους θεωρούνταν δεδομένη η επανεκλογή Δερμεντζόπουλου και θα ανακατευθεί καλά η τράπουλα αν αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος με άλλο κόμμα, χώρια που γίνεται πιο επίζηλη η διεκδίκηση θέσης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Έβρο (όπου έχει κλειδώσει ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Άκης Γεροντόπουλος αλλά κάποιες πληροφορίες θέλουν να φλερτάρουν πλέον δυναμικά με μια θέση και ορισμένοι εβρίτες της Αθήνας, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Βαφειάδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης αλλά και η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Βασιλική Τζότζολα, που μόλις πριν λίγες ημέρες γέννησε και έγινε μανούλα.

Αποδεκατισμένη δεν βγήκε όμως μόνο η Νέα Δημοκρατία από αυτήν την ψηφοφορία αλλά και το ΠαΣοΚ. Με επιστολή που έστειλε ο κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε ότι διαγράφονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Τσετίν Μάντατζη από την Ξάνθη. Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο και διαγράφτηκαν ήταν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η μέχρι προχθές αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Βάσω Παπανδρέου αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Αίσθηση προκαλεί ότι πρόκειται κυρίως για πρόσωπα που ανήκουν στον στενό πυρήνα του Γ. Παπανδρέου.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν διέγραψε όλους όσους διαφοροποιήθηκαν, αλλά κράτησε εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσους ψήφισαν το Μνημόνιο και καταψήφισαν μόνο το άρθρο του για τις εργασιακές σχέσεις. Μετά από πιέσεις πάντως, ξεκαθάρισε πως όλοι αυτοί δεν θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ που διαγράφει τους βουλευτές και από το κόμμα, ο κ. Παπανδρέου δεν πράττει κάτι τέτοιο – και αυτό έχει την σημασία του ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων που αναμένονται για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Γιατί για παράδειγμα, μερικοί από τους διαγραφέντες είχαν εκφράσει πρόθεση να διεκδικήσουν την αρχηγεία. Κατά συνέπεια, ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη γίνεται μεν ανεξάρτητος, δεν χάνει όμως και την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος σε δηλώσεις του ξεκαθαρίζει ότι ούτως ή άλλως δεν είχε πρόθεση να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές αλλά ούτε και να ξανακατέβει υποψήφιος με αυτό το κόμμα, χωρίς όμως να αποκλείει την συνεργασία του με κάποιο άλλο.

Τραυματισμένα από την ψηφοφορία βγαίνουν όμως και άλλα κόμματα. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που απέσυρε την στήριξή του από την κυβέρνηση, αποχώρησε από την αίθουσα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης έμειναν στην Βουλή, υπερψήφισαν το Μνημόνιο και διεγράφησαν από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. «Ναι» στο Μνημόνιο είπε και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο ο βουλευτής της Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε «παρών» αλλά δεν διεγράφη. Κατά του Μνημονίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά) αλλά και όσοι είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες ψηφοφορίες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πλην των Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και Τσετίν Μαντατζη, οι υπόλοιποι οκτώ βουλευτές της Θράκης τήρησαν τις κομματικές γραμμές και ψήφισαν «ναι σε όλα». Ο Γιώργος Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ Έβρου είχε ξεκαθαρίσει από το πρωί την θέση του, μέσα από ένα κείμενο – μανιφέστο που συνυπέγραψε με άλλα έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσα στους οποίους οι Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος). Όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε υποστηρίξει ότι αμφιταλαντεύονταν, καθώς για αυτόν το δίλημμα δεν ήταν «ευρώ ή δραχμή» αλλά «χρεωκοπία ή μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο της Γερμανίας». Τελικά ψήφισε το δεύτερο. Η εκδήλωση αυτή του Γ. Ντόλιου φαίνεται ότι ενθάρρυνε τις κυρίες Όλγα Ρενταρή (που την περισσότερη ώρα βρίσκονταν δίπλα στην Άννα Διαμαντοπούλου) και Ελένη Τσιαούση να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή, παρά τις πιέσεις που δέχονταν από την κομματική τους βάση να πουν «όχι». Από την γραμμή του «ναι» δεν παρέκλιναν φυσικά ούτε τα δύο μέλη της κυβέρνησης από την Θράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής. Ωστόσο, τίποτα δεν προεξοφλεί ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους στην κυβέρνηση από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και αναμένεται σαρωτικός ανασχηματισμός. Στην γραμμή Σαμαρά κινήθηκαν και οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης από την Ροδόπη και Αλέξανδρος Κοντός από την Ξάνθη, αν και ο τελευταίος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το Σάββατο είχε αφήσει και ένα μικρό ενδεχόμενο να μην ψηφίσει.

Μετά από αυτήν την συγκλονιστική βραδιά, που καλύφθηκε από δεκάδες ξένα τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην Αθήνα, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα που ξυπνάει είναι μια άλλη Ελλάδα. Μέσα σε μια νύχτα πάρθηκαν τα πιο σκληρά μέτρα που έχει λάβει κοινοβούλιο οπουδήποτε στον κόσμο και οποτεδήποτε στην ιστορία, προκειμένου να αποτραπεί η χρεωκοπία της χώρας. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι πολιτικές παρατάξεις, όπως τις είχαμε γνωρίσει από την Μεταπολίτευση και μετά, αποτελούν παρελθόν. Ήδη η ομάδα των... Ανεξάρτητων αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Η τράπουλα ανακατεύεται και πάλι για τα καλά, ενόψει των εκλογών, που αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα. Όλα τα κόμματα βγαίνουν εξαιρετικά τραυματισμένα. Αλλά έξω από το Κοινοβούλιο, πιο τραυματισμένη βγαίνει η πόλη της Αθήνας και σε τελική ανάλυση η Δημοκρατία μας, με τις απίστευτες καταστροφές που έγιναν μόλις διαλύθηκε η ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών στην Πλατεία Συντάγματος.

Ξημερώνει πλέον μια άλλη ημέρα. Και πλέον τίποτα δεν είναι όπως παλιά σε αυτήν την χώρα. Τίποτα δεν είναι καν όπως χθες για το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας - αλλά και της Θράκης...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/