Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντά για την δημιουργία ΕΟΖ στην Θράκη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ρωτήθηκε σχετικά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και αναγκάστηκε να ανοίξει τα χαρτιά του
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΥΜΦΩΝΑ
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΣΥ


Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας, έχουν ενταθεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η ραγδαία αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών αναγκάζουν πολλούς καταναλωτές - κυρίως της Βόρειας Ελλάδας - να διασχίζουν τα σύνορα για να ψωνίσουν φθηνότερα.

Νέοι έλληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες των Βαλκανίων (όπως π.χ. στη Βουλγαρία), καθώς εκεί υπάρχουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και περισσότερα κίνητρα, στερώντας από το ελληνικό Δημόσιο έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, κατέδειξε το πρόβλημα στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικών οικονομικών και φορολογικών ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές και τη θεσμοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την παροχή οικονομικών κινήτρων. Ζήτησε μάλιστα, να αντιμετωπισθεί άμεσα και το θέμα των ανέργων στις εν λόγω περιοχές που αυξάνεται επικίνδυνα, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Στην απάντηση του κ. Χρυσοχοϊδη αναφέρεται πως το ζήτημα δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) είναι σε πρώιμο στάδιο τεχνικής διερεύνησης και διαβούλευσης, ενώ η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων έχει προβεί σε νομοτεχνική προεργασία του εν λόγω θέματος, χωρίς όμως να προσδιορίζεται γεωγραφικά. Συγκεκριμένα για την δημιουργία ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Υπουργός ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης στην οικεία Περιφέρεια, προκειμένου να ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία.

Χαιρετίζουμε τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, περιμένουμε όμως την άμεση υλοποίησή τους και την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών που πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση.

.