Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Νέο σχέδιο αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών μέσω του «Ποσειδώνα» στον Εβρο

20 κυκλώματα δρουν στην περιοχή,
τα τρία είναι πλήρη και οπλισμένα!

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΟΨΕΙ
ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ Β. ΕΒΡΟ

Σε νέο σχέδιο επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που αναθεωρεί πολλές από τις έως σήμερα πρακτικές δίνοντας έμφαση στα σύγχρονα τεχνικά μέσα, προχωρούν οι διωκτικές αρχές στον Εβρο.

Η πλήρης ανάπτυξή του, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στην «Κ», αναμένεται μετά την κατασκευή του πολυσυζητημένου φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, από την εξαγγελία του οποίου σημειωτέον συμπληρώθηκαν 14 μήνες. Το έργο έχει πάντως δημοπρατηθεί και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Το νέο σχέδιο αξιοποιεί πλήρως τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex κατά μήκος του ποταμού -κατ’ εφαρμογή της επέκτασης του ευρωπαϊκού σχεδίου «Ποσειδών» - και την υπάρχουσα εμπειρία των συνοριοφυλάκων, αλλά κυρίως την υλικοτεχνική υποδομή που θα διατεθεί με θερμικές κάμερες και κάμερες ανίχνευσης, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε περισσότερα σταθερά σημεία που θεωρούνται νευραλγικής σημασίας από το Δέλτα του ποταμού μέχρι το τριεθνές. Αποφασίστηκε ακόμα η αναδιάρθρωση της συνοριακής φύλαξης στις Φέρες με δυνατότητα κράτησης 90 ατόμων και οργανωμένες επιχειρήσεις αποκοπής των κυκλωμάτων στο ποτάμι και σε άλλα σημεία. Καθοριστικής σημασίας, ωστόσο, θεωρείται και η ανταπόκριση των τουρκικών διωκτικών αρχών στην προσπάθεια εντοπισμού και εξάλειψης των οργανωμένων κυκλωμάτων.

«Ξέρουμε πλέον ότι στον νότιο Εβρο δρουν περίπου 20 κυκλώματα διακίνησης που προωθούν λαθρομετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και «τρία από αυτά είναι πλήρως οργανωμένα, αδίστακτα και πάντοτε οπλισμένα» είπε στην «Κ» αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Ελληνες αστυνομικοί και οι αξιωματούχοι της Frontex διαπιστώθηκε ότι στον νότιο Εβρο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων έχουν χρησιμοποιήσει τελευταία 60 διαφορετικά περάσματα από τα οποία προώθησαν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Η νέα τακτική που χρησιμοποιούν τώρα τα κυκλώματα είναι η μεταφορά των προσφύγων με βάρκες (σε ομάδες των 15-20) και η εγκατάλειψή τους σε νησίδες του ποταμού.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε και πάλι μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής ροής καθώς πέρασαν στο ελληνικό έδαφος μέσω Εβρου 2.800 λαθρομετανάστες, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα 2.155 και «μόνον» 683 τον Ιανουάριο του 2010.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/