Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κατακόρυφη πτώση του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων στην Θράκη


ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ
ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ;

Το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς η μείωση του τζίρου σε μικρές και μεγάλες πόλεις κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 45%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου της τάξης του 60%, όπως σημειώνεται σε έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι η εικόνα είναι εντελώς απογοητευτική και προκαλεί έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του εμπορίου.

Παρά τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση τα τρόφιμα, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της ανεργίας αλλά και κάθε μνημονιακού μέτρου λιτότητας έχει εξαντλήσει στην κυριολεξία όλους τους κλάδους του εμπορίου.

Είναι σαφές ότι το κλίμα που διαμορφώνεται από τους μειωμένους τζίρους των καταστημάτων ευνοεί την ανάπτυξη συναισθημάτων φόβου και απόγνωσης τόσο στους συνάδελφους όσο και -κυρίως- στους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων δείχνουν μείωση του τζίρου έως και 60%, και ενδεικτικά την Ξάνθη 45-60%, στην Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Δράμα και την Αλεξανδρούπολη ποσοστό της τάξης του 30-45%.

.