Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Όσα είπε από την Ξάνθη για παρεμπόριο, Ξυνίδη και ΕΟΖ ο πρόερος του Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος

Βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των αρχαιρεσιών για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

           ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ


Στην Ξάνθη βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, ο οποίος και θα είναι υποψήφιος για την Προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιο Μωραίτη αλλά και τον ομόλογό τους της Καβάλας Άγγελο Τσατσούλη, ο οποίος είναι υποψήφιος σύμβουλος, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στο ΕΒΕ Ξάνθης.

Ο Στέλιος Μωραϊτης καλοσωρίζοντας τον Κ. Μίχαλο στην Ξάνθη ανέφερε ότι είναι ο άνθρωπος που θα ανατρέψει τα δεδομένα και ότι το Επιμελητήριο της Ξάνθης στηρίζει την προσπάθειά του για να καταλάβει την ΚΕΕΕ ενώ ο Κ. Μίχαλος παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Κεντρική Ένωση δεν επιτέλεσε το ρόλο που έπρεπε.

Η ρευστότητα της αγοράς, ειδικότερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, και η ενίσχυση των Τραπεζών προκειμένου να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους βασικούς του στόχους. Όπως ανέφερε υπάρχουν 3 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά επεσήμανε την ανάγκη αυτά να διοχετευτούν μέσω των επιμελητηρίων, τα οποία με τις αιρετές διοικήσεις τους, γνωρίζουν τον παλμό της αγοράς. «Κοινές επιτροπές με τη συνεργασία επιμελητηριακών και τραπεζικών πρέπει να χρηματοδοτούν με μικρά δάνεια της επιχειρήσεις» είπε καθώς θεωρεί ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στον όγκο της δουλειάς.


Ζητά σύσταση Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η πάταξη του παρεμπορίου που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγική επιχειρηματικότητα είπε και πρότεινε τη σύσταση Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου που θα συνεργάζεται με τα Επιμελητήρια, προκειμένου να αποφευχθεί η πολυσυμμετοχική λειτουργία των μικτών Κλιμακίων, αναφέροντας ότι λόγω των πολλών υπηρεσιών που εμπλέκονται, συχνά, πληροφορίες για «χτυπήματα» σε εστίες παρεμπορίου «πωλούνται» στους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτης για τα ΚΕΛΑΥΕ ο Κ. Μίχαλος σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν αυξημένα κίνητρα για να πατάξουν το παρεμπόριο ενώ αυτό που προτείνεται είναι αυτοί που πλήττονται από το παρεμπόριο να το κηνυγούν. Ανέφερε ό τι όταν το Επιμελητήριο της Αθήνας συγκέντρωσε πληροφορίες και ανέθεσε σε ντέτεκτιβς την έρευνα υπήρξαν τα πιο μεγάλα χτυπήματα με αποθήκε αξίς πολλών εκατομμυρίων. «Ο μόνος τρόπος είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» είπε.

Ο Πρόεδρος τους ΕΒΕ Ξάνθης Στέλικος Μωραιτης, ανέφερε ότι τους τελευταίους 14 μήνες δεν υπήρχαν ελεκγτικοί μηχανισμοί -λόγω Καλλικράτη- και δεν μπορεί να μην χαιρετίσει αυτή την προσπάθεια. «Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι μικρά και η σύσταση ενός αυτονομου Σώματος δεν αναιρεί την ύπαρξη των ΚΕΛΑΥΕ, τα οποία όμως λειτουργούν εθελοντικά και χωρίς κίνητρα.» είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ενώ ο Άγγελος Τσατσούλης πρόσθεσε πως αυτό που προτείνεται είναι η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών λίγα μέτρα μετά από τα σύνορα, καθώς από τις δικές μας περιοχές διοχετεύονται τα προιόντα στην αγορά της χώρας.


Σκεπτικισμός για τις ΕΟΖ

Σε σχέση με τις ΕΟΖ, που είναι πολυσυζητημένες στη Θράκη, θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ένα νομό όπως η Ξάνθη, αλλά με όρους που θα εξυπηρετούν τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και δεν θα θίγουν τα εγχώρια μισθολογικά επίπεδα. Φορολογικά είναι τα κίνητρα που μπορούν να δωθούν για τη λειτουργία τους «και πιστεύω ότι θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση αν η όποια κυβέρνηση θα θέλει να έχει αρωγούς τα Επιμελητήρια» σημείωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο Άγγελος Τσατσούλης ανέφερε ότι το αρχικό πλάνο του Φόρουμ με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να επιβληθεί δεν βρίσκει σύμφωνα τα Επιμελητήρια και είνα κάθετα αντίθετος στη λογική των θυλάκων και στο πλαίσιο της σχετικής Επιτροπής για την εκπόνηση της μελέτης από την Περιφέρεια αντιτάσσονται σθεναρά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας σημαντικό ζητούμενο είναι πρώτα να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς όσο το δυνατόν περισσότερες και μετά οι νέες επενεδύσεις, που είναι καλοδεχούμενες. Επίσης ανέφερε ότι ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΑΝ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του φόρουν αλλά επιφυλάσσεται.

Ο Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι οι όροι που συζητούνται για τις ΕΟΖ, ως κίνητρα, πρέπει να αφορούν το συνολικό φάσμα της επιχειρηματικόττητας και κατόπιν να στοχεύσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η οικονομική αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων

Τέλος, στην εισήγησή του ο Κώστας Μίχαλος αναφέρθηκε στην οικονομική αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων και έκανε λόγο για προσπάθεια που έγινε για να πληγεί, υποννοώντας την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δεν προχώρησε. «Αντιλήφθηκαν οι τροϊκανοί ότι δεν θα μπορούσαν να παίξουν ένα τέτοιο βρώμικο παιχνίδι» είπε και πρόσθεσε ότι το κύριο σώμα της αγοράς δεν είναι οι εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας αλλά οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας


«Έχει λήξει η διαφωνία με τον Σ. Ξυνίδη»

Σε ότι αφορά στο θέμα των Ισολογισμών που αποτέλεσε την αιτία της σφοδρής του διαμάχης με τον Αν. Υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη, χαμήλωσε τους τόνους και είπε ότι οι όποια διαφωνία έχει λήξει προσθέτοντας ότι πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει εναλλακτικός τρόπος ανακοίνωσης των ισολογισμών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η υποδομή από κανέναν για να γίνεται ηλεκτρονική ανάρτησή τους. «Για μια τελευταία χρονιά να υπάρξει η δημοσίευση των ισολογισμών στον Έντυπο Τύπο με μια γενναία έκπτωση και από τοπυ χρόνου που θα υπάρχει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα γίνει η μετάβαση στο νέο μοντέλο» είπε και ότι ενδεχομένως είχε να δοθεί λάθος εντύπωση στον κ. Ξυνίδη.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/