Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η Τσιαούση συνέχισε την... κολοκυθιά: "Γιατί να χαριστούν τα πρόστιμα μόνο σε Ξάνθη και Ροδόπη; Να χαριστούν και στον Έβρο!!!"

Αρχικά το ερώτημα ήταν: "Γιατί να χαριστούν μόνο στους μουσουλμάνους; Να χαριστούν και στους χριστιανούς". Και σε λίγο θα είναι: "Γιατί μόνο στην Θράκη; Να χαριστούν και σε Δράμα, Καβάλα, Κρήτη, Αθήνα, Κολωνάκι, Εκάλη...". Για την ώρα πάντως, τα γλιτώνουν μόνο οι μειονοτικοί...    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ   


Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του νέου οικοδομικού κανονισμού που αφορούσε την εξίσωση των όρων αποπληρωμής προστίμων για τακτοποίηση αυθαιρέτων μεταξύ του μουσουλμανικού και του χριστιανικού πληθυσμού των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, που προέβλεπε να καταβάλλουν μόνον το 20% του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα και την μετέπειτα απόσυρσή της, η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση κατέθεσε επείγουσα αναφορά προς τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, ζητώντας την ένταξη του Νομού Έβρου στη νέα τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.


Όπως τονίζει η βουλευτής οι κάτοικοι των ακριτικών-παραμεθόριων περιοχών του Νομού Έβρου καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες και δυσκολίες στο πολλαπλάσιο λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του. Παράλληλα η τοπική κοινωνία συνεχώς ταλαιπωρείται εξαιτίας της εγκατάλειψης και της μη επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και αιτημάτων της.

Η αμέλεια, καθώς επίσης οι φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις του παρελθόντος επάνω σε καίρια ζητήματα, έχουν διαταράξει τις ομαλές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τοπικού πληθυσμού και κράτους, όταν μάλιστα από σημαντικές ρυθμίσεις εξαιρείται ο πολύπαθος πληθυσμός του Νομού Έβρου. Προκαλώντας με τον τρόπο αυτό αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε ανισότητες μεταξύ κοινωνικών ομάδων της Θράκης.

Η διαμόρφωση ίσων όρων για όλους τους κατοίκους της Θράκης, υπογραμμίζει η κυρία Τσιαούση, με την ένταξη και του Νομού Έβρου στη νέα τροπολογία για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την καταβολή μόνο του 20% του προστίμου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων του ακριτικού Νομού, καθώς θα αποτελέσει την αρχή για μια πλειάδα αναγκαίων ενεργειών και δράσεων, που θα συμβάλλει στην συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού της περιοχής, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Θράκης.

Βέβαια, κάπως έτσι έχει ανοίξει το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Το πρώτο λάθος ήταν που ρυθμίστηκαν τα πρόστιμα σε όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης ανεξαιρέτως. Μετά πήγαν το επεκτείνουν στους χριστιανούς της Ξάνθης και της Ροδόπης. Αν συμβεί αυτό, με το δίκιο του θα φωνάζει ο Έβρος. Αν περάσει και αυτό, δικαιολογημένα θα αντιδράσουν Καβάλα και Δράμα, που ανήκουν στην ίδια διοικητική περιφέρεια. Και μετά θα πάμε Θεσσαλονίκη. Κρήτη, Αθήνα και στο τέλος θα ζητούν εκπτώσεις και οι κουστουμάτοι του Κολωνακίου και της Εκάλης. Τόσο καλά...