Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Γιάννης Πανούσης: "Κόκκινη γραμμή" για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ η καταγγελία του Μνημονίου

Διαβάστε τι δήλωσε ο πρώην πρύτανης του ΔΠΘ και υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ για την "κινδυνολογία" γύρω από τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, την επόμενη ημέρα των εκλογών, τον ρόλο της Αριστεράς και την ΑΟΖ 
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Λίγες μόλις ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, το NEWS 247 καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις με απώτερο στόχο, την ενημέρωση των ψηφοφόρων για τις θέσεις των κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το NEWS 247 ανοίγει την επικοινωνία, έχοντας απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κόμματα, να συμμετάσχουν σε live συνέντευξη, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του μέσου και αναγνωστών.
Στο πλαίσιο των Video Live Chat, την Τετάρτη βρέθηκε στο στούντιο του NEWS 247, ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Α' Περιφέρεια Αθηνών, Γιάννης Πανούσης.


"Οι εταίροι μας ζητάνε να είμαστε σοβαροί"
"Θεωρούμε ότι κίνδυνος είναι η πραγματικότητα. Όταν λες την αλήθεια, θεωρείται ότι κινδυνολογείς και θεωρούμε, ότι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται με ελληνικούς όρους. Ότι η Ευρώπη είναι μία Ελλάδα και πως ό,τι σου δίνει η Ευρώπη είναι συνωμοτικό. Στην Ελλάδα γίνεται μία σκιαμαχία, κινούμαστε με ανεμόμυλους, λίγο εμφύλιος, λίγο χούντα. Συζητάμε με όρους του 20ου αιώνα".
"Όταν όμως, έχεις άδεια ταμεία και δεν έχεις στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης, δεν μπορείς να πας μπροστά. Η διαχείριση της κρίσης θέλει συμφωνία του πολιτικού κόσμου", δήλωσε κληθείς να σχολιάσει τα περί κινδυνολογίας όσον αφορά στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Όπως είπε εν συνεχεία, "θα μπορούσαμε να 'κλειδώσουμε' τη χώρα για δύο χρόνια, να την φτιάξουμε και μετά να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα πάμε. Πρώτα κάνεις ένα σοβαρό κράτος και μετά αποφασίζεις εάν θα είναι Αριστερό ή Δεξιό".

Ακόμη, αναφέρθηκε στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, σημειώνοντας πως έχουμε την εντύπωση ότι (οι εταίροι μας) έχουν κάποια κακή πρόθεση, "γιατί μας ζηλεύουν".
"Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Ζητάνε να είμαστε σοβαροί και να τους πούμε ποιο είναι το στρατηγικό μας σχέδιο. Ζητάνε να τους πούμε ότι είμαστε σοβαροί, έχουμε με την κοινωνία συζητήσει και θέλουμε ανάσες, στην αποπληρωμή του δανείου και σε άλλους τομείς", είπε, τονίζοντας πως "διόμισυ χρόνια τους κοροϊδεύαμε, λέγοντας ότι θα πάρουμε μέτρα που δεν πήραμε ποτέ".
"Οι άλλοι θα φερθούν ανάλογα με το πώς θα φερθούμε εμείς. Και υπάρχουν διάφοροι τρόποι, για να μας περιθωριοποιήσουν. Μπορούμε να ζούμε εντός ευρώ, σαν να έχουμε δραχμή. Δεν είναι μία κρίση αυτή, που σε οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο, θα περάσει σε πέντε χρόνια. Βάλε δέκα χρόνια και βλέπουμε...", είπε σε άλλο σημείο.
"Το θέμα είναι να έχουμε βιώσιμη κυβέρνηση"
Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για την επόμενη ημέρα των εκλογών, είπε: "Πιστεύω ότι θα έχουμε κυβέρνηση, το θέμα είναι αν θα είναι βιώσιμη όμως κυβέρνηση. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει, ότι μαγική λύση δεν μπορεί να έρθει την Τρίτη το πρωί. Το ζήτημα είναι να έχουν συνεννοηθεί νικητές και χαμένοι, ότι θα παίξουν σε δημοκρατικό παιχνίδι".
"Αν η κοινωνία δεν μπει στο παιχνίδι, δεν γίνεται τίποτα. Αλλά βλέπω ότι ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα, αλλά τις ίδιες απόψεις. Ο Έλληνας δεν βλέπει ότι μέσα στη κρίση υπάρχει και ένα αξιακό πρόβλημα", τόνισε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ανάδειξης πρώτου κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
"Η ΝΔ πρώτο κόμμα και ζητάει, τη συνεργασία των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" με ανοχή του ΠΑΣΟΚ και κάνει μία κυβέρνηση. Είναι πολύ νωρίς και δεν μιλάω με καμία διάθεση ή πρόθεση κομματική. Είδα τα ονόματα που συμμετέχουν και ο κόσμος δεν θα δεχθεί τα ίδια άτομα. Είναι τα ίδια άτομα. Άρα, πιστεύω ότι η ΝΔ θα ζητήσει στηρίγματα από την Αριστερά είτε είναι η ΔΗΜΑΡ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ποιοι θα είναι οι άλλοι; Το ΠΑΣΟΚ; Όχι... Οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες"; Όχι... Το ΚΚΕ;... Άρα και από εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα, άρα θα πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνει να κάνει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, με ποιον τρόπο θα κάνει κυβέρνηση;", σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην προϋπόθεση "ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από τη λογική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου".
Εν συνεχεία, κληθείς να σχολιάσει τα σημεία που περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους άλλα κόμματα περί κρατικοποίησης εταιρειών όπως ο ΟΤΕ, σημείωσε:
"Θα είχε ενδιαφέρον μία συζήτηση για κρατικοποίηση, για την οποία θα πρέπει να συμφωνεί και ο πολίτης. ΟΤΕ... πας στον ΟΤΕ και αγοράζεις τις μετοχές αναγκαστικά. Δεν γίνονται αυτά. Δεν έχουμε μηχανισμούς ελέγχου και λέμε θα κρατικοποιήσουμε (...) Το έχουμε δει αυτό το μοντέλο. Τι έχουμε δείξει όμως, στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα; Εμείς καθιστούσαμε τις εταιρείες πελατειακές".


"Λέμε 'ναι' στην ΑΟΖ"
Αναφορικά με την δυνατότητα "σύγκλησης" με τα άλλα κόμματα στο θέμα της ΑΟΖ ο κ. Πανούσης είπε, ότι "η ΑΟΖ προϋποθέτει εταίρους".
"Δεν είναι 'κάνω ΑΟΖ'. Στην Κύπρο έγινε με εταίρους, με συμφωνίες και διμερείς συμβάσεις. Αν είναι με αυτούς τους όρους, βεβαίως. Μέσα στον εθνικό σχεδιασμό είναι η ΑΟΖ".
Σε άλλο σημείο, σχολιάζοντας τη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου "μαζί τα φάγαμε, την χαρακτήρισε "κορώνα συνενοχής", σημειώνοντας πως "το σύστημα προσπάθησε να διαχύσει την ευθύνη του".
Ακόμη, μιλώντας για το φλέγον θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι είναι ανάγκη να δούμε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο, σε επίπεδο Ευρώπης, στο θέμα του πολιτικού ασύλου.
"Είναι πολύ εύκολα αυτά που λέγονται, ότι θα δοθούν χαρτιά και θα τους στείλουμε στην Ιταλία. Θα τους στείλουν πακέτο πίσω. Και βέβαια, ούτε και οι ίδιοι δεν το θέλουν αυτό", είπε.
"Λέμε 'ναι' στα κέντρα, αλλά όχι άρπα κόλλα όπως έγιναν. Λύσεις τύπου Χρυσοχοΐδη είναι εκτός πραγματικότητας. Αναγκαστικά πρέπει να γίνουν απελάσεις, αλλά ανθρώπινα", σημείωσε.


"Χρειαζόμαστε καλύτερη Αστυνομία"
"Εμείς στην Ελλάδα έχουμε φτιάξει ομάδες λαϊκών δικαστών και δικάζουμε. (...) Και λέμε, ότι εάν σκοτωθεί ένας αστυνομικός δεν πειράζει, γιατί είναι αστυνομικός και μετά λέμε 'πού είναι η Αστυνομία';", είπε, σχολιάζοντας την ανάγκη αναβάθμισης της ΕΛΑΣ.
"Η Αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας και πρέπει να ελεγχθεί από τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Πρέπει να φτιάξουμε καλύτερη αστυνομία, επιστημονική Αστυνομία, κοινοτική Αστυνομία", πρόσθεσε.
Για την Παιδεία ως θεσμό, δήλωσε μη αισιόδοξος, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι "έχουμε φτιάξει μία κουλτούρα, ότι είναι δικαίωμα να καταστρέφεις, να αντιγράφεις κλπ. Το πρόγραμμά μας έχει δέκα σελίδες για την Παιδεία".
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το κατοχικό δάνειο, είπε:
"Συμφωνώ πως θα έπρεπε να έχει γίνει διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, γιατί είναι σοβαρότητα του κράτους αυτό. Εν πάση περιπτώσει, αυτό γίνεται με μία διπλωματία Ευρώπης", είπε, προσθέτοντας πάντως, ότι "με μονομερείς πράξεις δεν κάνεις τίποτα".

Πηγή:  http://news247.gr/