Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο Στυλιανίδης αποκάλυψε στην Βουλή με ποιο τρόπο θα καταπολεμήσουμε τη φτώχεια

Ο κομοτηναίος υπουργός Εσωτερικών μίλησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



«Πόλεμο» κατά της φτώχιας με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και ενεργοποίηση του δικτύου των Δήμων όλης της χώρας κηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο μπαίνει μπροστά στο συντονισμό και την ενίσχυση της πολιτικής αυτής που θα αποτελέσει κοινωνική ασπίδα στην κρίση. Όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης από τη Βουλή ανάμεσα στις άλλες πολιτικές δράσεις που ανακοίνωσε στόχος είναι η βιωσιμότητα και η ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών, με νέες θεσμικές πρωτοβουλίες και αποτελεσματική αξιοποίηση κλασικών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών χορηγιών. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν μέτρα που αφορούν: Κοινωνικά Επιδόματα για αναξιοπαθούντες, βρεφονηπιακούς σταθμούς, προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι για ασθενείς και γέροντες», Μέριμνα για τους άστεγους, Κοινωνικά παντοπωλεία για τους φτωχούς και Προγράμματα αυτεπιστασίας για τους άνεργους.

«Μόνο με μια πανστρατιά με συντονιστές τις περιφέρειες και τους Δήμους μπορούμε να κερδίσουμε το νέο Πόλεμο κατά της Φτώχιας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε ταυτόχρονα τον οικονομικό και λειτουργικό εξορθολογισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας πως «ισχυρή αυτοδιοίκηση» για την κυβέρνηση αυτή σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αυτονομία και στους δύο βαθμούς. «Είναι αναγκαίο λοιπόν, να επαναπροσδιοριστούν με ακρίβεια οι ρόλοι, τα όρια μεταξύ αποκέντρωσης και Τοπικής ή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διορθωθούν έτσι οι στρεβλώσεις ή τα λειτουργικά κενά του Καλλικράτη» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε για τον οικονομικό εξορθολογισμό και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ, έχουν ήδη συσταθεί Ομάδες Εργασίας μαζί με την Task Force της Ε.Ε., ώστε να προχωρήσουν θεσμικές και λειτουργικές βελτιώσεις του Καλλικράτη και του Κώδικα Τ.Α., ο εκσυγχρονισμός και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αλλά και η εξυγίανση των οικονομικών, τον περιορισμό της σπατάλης και τη χρήση κλασσικών και ευρηματικών μέσων χρηματοδότησης (καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας, ΣΔΙΤ, Πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης, έξυπνη αξιοποίηση εσόδων, κ.α.).

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, ιδιαίτερα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή καθημερινότητας, λέγοντας πως «έχει νόημα να θεσμοθετήσουμε την επίσπευση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες». Ακόμη επισήμανε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της ομογένειας για τη θεσμοθέτηση της ψήφου των ομογενών.
Στο πλαίσιο της επιβολής αυστηρών κανόνων διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης των κομμάτων και των πολιτικών, που προωθεί εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε:

Το συστηματικό, αυστηρό και ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών που δε θα ταυτίζει ελέγχοντες και ελεγχόμενους.

§ Τον επαναπροσδιορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών, ώστε να μη δημιουργεί στρεβλώσεις και εξαρτήσεις. «Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της κρατικής και της ιδιωτικής χρηματοδότησης από μηδενική βάση», είπε.

§ Το διαρκή και συγκριτικό έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των αιρετών (βουλευτών και αυτοδιοικητικών)και κυρίως όσων άσκησαν εκτελεστική εξουσία, τόσο πριν όσο και μετά τη θητεία τους.

§ Την επιβολή κώδικα δεοντολογίας κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών στους βουλευτές, τα μέλη της κυβέρνησης και γενικότερα όσους ασκούν δημόσια αξιώματα.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Εσωτερικών στην εφαρμογή μιας σύγχρονης πολιτικής Ιθαγένειας, η οποία θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να μην καθιστά την Ελλάδα "Αποθήκη ανθρώπινων Ψυχών".

Ξεχωριστό πυλώνα θα αποτελεί η πολιτική της Γραμματείας Ισότητας, η οποία προωθεί οριζόντιες δράσεις και μέτρα για τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, την οικογενειακή και ατομική ζωή των γυναικών, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας εναντίον τους.

Ακόμη το ΥΠΕΣ επεξεργάζεται ειδικές πολιτικές ένταξης, τόσο για τους παλιννοστούντες Ποντίους, όσο και για τους τσιγγάνους ή τις μειονότητες, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επίσης ότι κορύφωση της προσπάθειας μας εντός του προβλεπόμενου θεσμικά χρόνου, θα αποτελέσει μια τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση με κύρια χαρακτηριστικά της την αναγέννηση του Πολιτικού συστήματος και την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας από θεσμικές αρτηριοσκληρώσεις του Οικονομικού Συντάγματος, την αναβάπτιση της Δικαιοσύνης.

«Γνωρίζω ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ούτε άλλων καθυστερήσεων, ούτε άλλων δισταγμών» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.