Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Λεφτά υπάρχουν στην Κομοτηνή αλλά …μόνο για ομπρέλες

Δεν επαρκούν τα χρήματα, υποστήριξε η δημοτική αρχή, για να αγοράσει και ξαπλώστρες. Πάντως, παραχωρήθηκε στο Δήμο για χρήση μέχρι 31-12-2012 το τμήμα της παραλίας Φαναρίου από το κάμπινγκ του ΕΟΤ μέχρι το δίαυλο
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Στην έγκριση της σύμβασης παραχώρησης στο Δήμο Κομοτηνής με αντάλλαγμα τμημάτων αιγιαλού παραλίας Φαναρίου με την εταιρεία "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.)", προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του. Ο κατεπείγον χαρακτήρας του εν λόγω θέματος έκρινε επιβεβλημένη τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης.

Η ΕΤΑΔ είναι διάδοχος της εταιρείας τουριστικών ακινήτων και της κτηματικής εταιρείας δημοσίου, οι οποίες συγχωνεύτηκαν σε αυτό το νέο νομικό πρόσωπο, μόλις δύο μήνες πριν. Η σύμβαση μεταξύ αυτής και του Δήμου αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών που ξεκίνησε η δημοτική αρχή από την αρχή του έτους με τακτικές συναντήσεις με την τότε διοίκηση τουριστικών ακινήτων και με σχετικό έγγραφο αίτημα έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε τον Μάρτιο, ώστε να της παραχωρηθεί προς χρήση το τμήμα της παραλίας Φαναρίου από το κάμπινγκ του ΕΟΤ μέχρι το δίαυλο.

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, διότι προηγήθηκαν η συγχώνευση των νομικών προσώπων και στη συνέχεια οι δύο διαδοχικές εκλογές με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των εταιρειών στην Αθήνα να μην μπορούν να λάβουν τη σχετική απόφαση αποφάσεις. Μόλις την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οπότε ικανοποίησαν το αίτημα του Δήμου Κομοτηνής, γι’ αυτό και ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και να προχωρήσει στην έγκριση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Η παραχώρηση της χρήσης αφορά τη φετινή χρονιά και έχει διάρκεια μέχρι 31-12-2012. Το υπόλοιπο τμήμα της παραλίας, δηλαδή από το δίαυλο και ανατολικά προς Αρωγή και Μέση έχει ούτως ή άλλως παραχωρηθεί στο Δήμο Κομοτηνής με κοινή υπουργική απόφαση του 2008. Όμως και αυτή η παραχώρηση λήγει στο τέλος αυτής της χρονιάς.

Ουσιαστικά από το 2013 ανοίγει μία καινούργια σελίδα για την παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ώστε «να θεραπεύσουμε αυτή την «αρρώστια» την οποία υφιστάμεθα όλοι μας φέτος και εμείς ως διοίκηση του δήμου και ο κόσμος ο οποίος πηγαίνει στην παραλία και κάποιοι επιχειρηματίες και κυρίως οι τουριστικές προοπτικές του Φαναρίου, της Αρωγής και της Μέσης, οι οποίες έχουν πληγεί. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε και παραπάνω από ό,τι μπορούσαμε. Αυτό που σήμερα συμβαίνει στην παραλία είναι κάτι το οποίο πρώτους από όλους στενοχωρεί εμένα και αυτό είναι ένα μήνυμα που δίνω προς τον κόσμο».

ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν ο Δήμος Κομοτηνής επιδιώκει να καλύψει το κενό που έχει προκύψει από τη μη λειτουργία ορισμένων παραλιακών καταστημάτων τοποθετώντας στις παραλίες δημοτικές ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτός βέβαια ήταν αρχικός σχεδιασμός, γι’ αυτό και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού και είχε εγγραφεί νέο κονδύλι 60.000 ευρώ για την αγορά τους.

Όμως όπως αποδείχτηκε τα χρήματα δεν επαρκούν για να αγοραστούν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να αγοράσει μόνο ομπρέλες, γιατί, όπως είπε ο δήμαρχος, «δε φτάνουν τα λεφτά μας. Σε πρώτη φάση θα παραγγείλουμε 400 ομπρέλες και θα δούμε αν θα μπορέσουμε να πάρουμε και κάποιες ξαπλώστρες. Αυτές θα τοποθετηθούν στις παραλίες Αρωγής, Φαναρίου και Μέσης και η προμήθειά τους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα μέσω πρόχειρου διαγωνισμού, ώστε να επισπευστούν χρονικά οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.