Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Χαιρετισμός Ακη στην ημερίδα για τους υδάτινους πόρους της Θράκης

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη ενώ πρόκειται να γίνουν άλλες δύο σε Καβάλα και Σέρρες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ




Αγαπητοί σύνεδροι


Το νερό αποτελεί «πηγή ζωής για τον πλανήτη και τους κατοίκους του», το νερό είναι «το υλικό της ζωής». Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πλανήτης, δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει άνθρωπος. Εντούτοις, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στη«ζωή» και παλεύουν για να επιβιώσουν (χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα).Το νερό είναι ταυτόχρονα «αγαθό σε ανεπάρκεια», έχει «πρόβλημα».

Το θέμα γενικά του νερού και της διαχείρισης των υδατικών πόρων, είναι σίγουρα από τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τις κοινωνίες σήμερα, σε όλη την υδρόγειο. Η αλλαγή του κλίματος και η λειψυδρία που προκαλεί, αλλάζουν δεδομένα και συνήθειες δεκαετιών. Υπάρχουν λαοί με τρομερή έλλειψη υδάτων και άλλοι που πολεμούν για να τα αποκτήσουν. Οι κοινωνίες που θα διαχειρισθούν με σύνεση το όλο θέμα, θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερες ευκαιρίες για αυτό που λέμε «ποιότητα ζωής¨.

Πλέον σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι το μοντέλο διαχείρισης των υδατικών πόρων που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά μάλλον προβλήματα δημιουργεί. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να καλυφθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η παροχή, αλλά να γίνει διαχείριση και μείωση της ζήτησης. Οι νέες προσεγγίσεις κάνουν λόγο για ορθολογική διαχείριση ενός πεπερασμένου κοινωνικού αγαθού,συμμετοχική διαβούλευση, μείωση της κατανάλωσης, προστασία από τη ρύπανση και επαναχρησιμοποίηση. Δυστυχώς, η πράξη απέχει από τη θεωρία. Φτάνει να δούμε σε ποιο βαθμό και πώς θα εφαρμοστεί.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας που θα διαβουλευθεί επί του Σχεδίου Διαχείρισης των υδατικών πόρων του Υδατικού Διαµερίσµατος Θράκης και ιδιαίτερα του ποταμού Έβρου με τα γνωστά χρόνια προβλήματα των πλημμυρών, αλλά και της υφαλμύρωσης των υδάτων. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των ειδικών.

Ελπίζω κάποια άλλη φορά οι υποχρεώσεις του κοινοβουλίου νε μου επιτρέψουν να βρεθώ ανάμεσα σας για να παρακολουθήσω ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κυριάκος Γεροντόπουλος
Βουλευτής Έβρου