Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Και νησάκι του Θρακικού Πελάγους στα 40 που θα νοικιάσει το κράτος σε ιδιώτες

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Σαράντα ακατοίκητα νησιά και νησίδες έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τα οποία θα μπορούσε η χώρα μας να τα μισθώσει.

"Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξη που έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στο Bloomberg και δημοσιεύτηκε τη Τετάρτη από το πρακτορείο.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Haaretz, το Ισραήλ ήθελε να αγοράσει νησί στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο Ελεύθερος Τύπος και το Έθνος δημοσιεύουν τη λίστα με τα 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες τα οποία η κυβέρνηση θα παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης (έως 50 ή 99 χρόνια) σε ιδιώτες για τουριστική ανάπτυξη.

Πρώτα στη λίστα προς εκμετάλλευση-αξιοποίηση είναι τουλάχιστον 25 μικρά νησάκια και βραχονησίδες.

Αναλυτικά η λίστα

*Η νήσος Φλέβες με έκταση 1.400 στρέμματα στον Πειραιά. Έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις.

*Τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων στην Εύβοια.

*Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα

*Δύο νησιά στη Σητεία απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα.

*Τέσσερα νησιά στην Αλόννησο: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι. Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες.

*Το νησί Αβγό στα Κύθηρα, έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Έχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.

*Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες.

*Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα.

*Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.

*Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.

*Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.

*Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.

*Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.

*Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων.

*Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων.

*Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων.

*Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων.

*Στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.

Σημειώνεται ότι από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή από μοναστήρια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το νησάκι Θασσοπούλα της Καβάλας διοικητικά ανήκει στον Δήμο Θάσου. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του με το ενδεχόμενο να νοικιαστεί αυτό το νησί καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν σε αυτό αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και γεωθερμικό πεδίο που μπορεί να αξιοποιηθεί…