Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Στο επίκεντρο της ΔΕΘ η ανεργία στην Θράκη

Συνέντευξη δόθηκε από την ΓΣΕΕ παρουσία εκπροσώπων των εργατικών Κέντρων της Θράκης στην Θεσσαλονίκη ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης 

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ






Συνέντευξη δόθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του ΕΚΘ στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι Εργατικών Κέντρων από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι η γενική συνομοσπονδία σκοπεύει το προσεχές διάστημα να κάνει έναν απολογισμό της "συνταγής" της τρόικας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στη μισθωτή εργασία και τα συμπεράσματα αυτά θα τα δημοσιοποιήσει.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ό,τι αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργία και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι 33% και στους νέους 60%.
Στην Ορεστιάδα 50%, στην Αλεξανδρούπολη 30% και οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι προετοιμάζεται η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή με μισθούς Βουλγαρίας (κάτω από 15 ευρώ το μήνα), ενώ υπάρχει και νόμος του 2011 που προβλέπει την απασχόληση σε αυτές μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη.
Στην Κομοτηνή η ανεργία είναι 39% και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία ότι από τα 99 εργοστάσια λειτουργούν μόνο 10 και από τους 17.000 εργαζόμενους σε αυτά έχουν μείνει μόνο 300.
Στην Ξάνθη η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 30 και 25% ενώ στους οικοδόμους είναι 90%. Στη Δράμα 50%, στην Κοζάνη 35%, στην Πτολεμαΐδα 30%, στην Έδεσσα 35%, στην Καστοριά 30%, στη Φλώρινα πάνω από 30% (στις ηλικίες 18-45 ετών είναι 80%), στο Κιλκίς 40% και στη Χαλκιδική 30%. Για όλες τις περιοχές υπήρξαν διαμαρτυρίες για την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών (μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες), με αποτέλεσμα να παρατηρείται έξαρση στην ανασφάλιστη και "μαύρη" εργασία.
Για το νομό της Χαλκιδικής υπήρξαν καταγγελίες για ασύδοτη συμπεριφορά εκ μέρους ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Συλλαλητήρια των συνδικάτων στα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρήκε αφορμή τα επεισόδια προηγουμένων χρόνων, στα εγκαίνια Διεθνών Εκθέσεων, για να "δραπετεύσει" από τα προβλήματα και να μην έρθει αντιμέτωπος με τα συνδικάτα, επισήμαναν ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, για την απόφαση του κ. Σαμαρά να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μόνο για λίγες ώρες το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να εγκαινιάσει την 77η ΔΕΘ.
Τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση του αυτή υποβαθμίζει και τον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι παύει να είναι ένα οικονομικό γεγονός και κρατάει μόνο τον εμπορικό της χαρακτήρα. Παράλληλα καταδίκασαν τα επεισόδια σε εγκαίνια προηγούμενων ΔΕΘ και σημείωσαν ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ δεν τροποποιούν το σχεδιασμό τους και καλούν σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (8 Σεπτεμβρίου) στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που έρχονται.
Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται το πρωί του Σαββάτου το συλλαλητήριο, την ώρα που θα είναι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Μουτάφης και ο Π. Τσαραμπουλίδης απάντησαν ότι "τα συνδικάτα δεν κυνηγάνε πρόσωπα, αλλά κυνηγάνε πολιτικές".
Το που κατευθυνθεί η πορεία είναι ακόμη υπό συζήτηση, καθώς μέχρι τώρα πήγαινε προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", αλλά φέτος δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει αναχωρήσει για την Αθήνα και δεν θα γίνει εκεί η ομιλία του.
Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα πάρει μέρος και ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, μαζί με μεγάλη ομάδα βουλευτών του.
Ανεξάρτητα από το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, δεν αποκλείεται συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς να επιλέξουν κάποια μορφή διαμαρτυρίας, στην διάρκεια της παραμονής του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, το πρωί του Σαββάτου.
Από την Αστυνομία σχεδιάζεται η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με στόχο την αποτροπή επεισοδίων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι η ΓΣΕΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο, όπου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας.
Ξεχωριστό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου οργανώνει και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, και σε αυτό θα πάρει μέρος η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.