Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αόριστες απαντήσεις Δένδια για την Αστυνομική Σχολή

Προβληματισμός Σαλτούρου για το θέμα, όπως προκύπτει από την μεσημβρινή ανακοίνωση

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Τον προβληματισμό του για τις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του ενδεχόμενου εμπαιγμού της κοινής γνώμης εκφράζει ο Βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος, ο οποίος δέχθηκε την απάντηση του Υπουργού σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτησή του.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, επανέρχονται οι ίδιες δεσμεύσεις που έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα και οι γενικόλογες υποσχέσεις . Όπως αναφέρει στη σχετική δηλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, "ο Υπουργός προτίμησε να μην απαντήσει". Η όλη φιλολογία και αναβλητικότητα επιτείνει τη σύγχυση που υπάρχει τόσο για την πιθανότητα επαναλειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής όσο και για την ταχύτητα απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο του Δημήτρη Σαλτούρου:

«Με την υπ' αριθμ. 1606/12-9-2012 ερώτησή μου προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, είχα θέσει υπ' όψιν του την καθολική αντίδραση του λαού της Ξάνθης στην αναστολή λεθτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης και τη μετατροπή της σε κέντρο φύλαξης παράνομων μεταναστών, θέτοντάς του επίσης μια σειρά καίριων ερωτημάτων.

Στην απάντησή του ο κ. Υπουργός, πέρα από τις γενικές αναφορές του στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, επί της ουσίας της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

"Σας διευκρινίζεται ότι η μετακίνηση μη νόμιμων μεταναστών στη Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης έχει αποκλειστικά προσωρινό χαρακτήρα. Σημειώνεται δε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις σε άλλα σημεία της επικράτειας για τη φιλοξενία των μη νόμιμων μεταναστών. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι κατά το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013 πρόκειται να εισαχθούν για φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων 500 δόκιμοι, οι οποίοι θα παρουσιαστούν στα τμήματα Δόκιμων Αστυφυλάκων τις τελευταίες ημέρες του μηνός Σεπτεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στην κατανομή των δοκίμων στα εν λόγω Τμήματα διευκρινίζεται ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες".

Επί της ουσίας, τα ερωτήματα που έθεσα στον κύριο Υπουργό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Τόσο η εξειδίκευση του "προσωρινού χαρακτήρα" του μέτρου, παρόλο που δεσμεύεται για πρώτη φορά γραπτώς για την προσωρινότητα του μέτρου, όσο και τα κριτήρια επιλογής του αλλά και το μέλλον της Σχολής συνεχίζουν να αποτελούν "τοπίο στην ομίχλη". Στην πραγματικότητα ο κ. Υπουργός προτίμησε να μην απαντήσει.

Ως θετικό στοιχείο κρατούμε μόνο το γεγονός ότι η προ ολίγου καιρού διαφαινόμενη αναστολή λειτουργίας της Σχολής, δεν αποτελεί οριστική απόφαση αλλά η κατανομή των δοκίμων βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες.

Τέλος, δηλώνω για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης και την απομάκρυνση από αυτήν των παράνομων μεταναστών συνεχίζεται αμείωτος.»

To κείμενο της απάντησης του Υπουργού και της ερώτησης του Βουλευτή