Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Ηρθαν οι ρομποτικοι κάδοι στην Ξάνθη
Παρουσιάστηκε η λειτουργία τους
Αναλυτικό ρεπορτάζ...
Το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, συνοδευόμενος απ' τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κ. Γιαγτζόγλου, παρουσίασε σε δημοσιογράφους κι εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης της πόλης, τον ρομποτικό κάδο απορριμμάτων που έχει τοποθετηθεί στο πεζοδρομημένο πλέον, κομμάτι της οδού Ηρώων.
Νέα εποχή για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ξάνθη
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης: 'σε λίγο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο ρομποτικός κάδος και θεωρήσαμε επιβεβλημένη την παρουσία σας ώστε μέσω των μέσων ενημέρωσης, να μάθει ο κόσμος τον τρόπο λειτουργίας του. Αρχίζει μια νέα εποχή για την διαχείριση των απορριμμάτων, των οικιακών αποβλήτων. Πρόκειται για τον πρώτο ρομποτικό κάδο που λειτουργεί στον Δήμο μας και πιστέυω ότι θα μείνουμε ευχαριστημένοι ώστε στο μέλλον και σε άλλα σημεία, όχι μόνο κεντρικά αλλά και στις γειτονιές όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων τέτοιας μορφής και ν' απαλλαγούμε κατά κάποιο τρόπο απ' τη δυσλειτουργία που παρατηρείται με τους γνωστούς μέχρι σήμερα κάδους'.
Η μεγάλη χωρητικότητα του κάδου επιτρέπει την χρήση του κι απ' την ευρύτερη περιοχή όπως ανέφερε ο Δήμαρχος τονίζοντας: 'ο κάδος αυτός θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την οδό Ηρώων αλλά και την ευρύτερη περιοχή διότι η χωρητικότητά του με τα συστήματα συμπίεσης που διαθέτει, είναι περίπου 40 συμβατικών κάδων. Η υπηρεσία καθαριότητας θα προσέχει αυτόν τον χώρο ώστε να διατηρηθούν οι προδιαγραφές του ρομποτικού κάδου και να μην έχουμε παρενέργειες'.
Την βεβαιτότητά του για τα θετικά αποτελέσματα εξέφρασε ο κ. Στυλιανίδης ενώ σημείωσε ότι στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η αγορά κι άλλων τέτοιων κάδων στο μέλλον: 'είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα μείνει ευχαριστημένος και μετά από κάποιους μήνες λειτουργίας του, σχεδιάζω να εντάξω σε προγράμματα ιδιαίτερα της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ, την προμήθεια και λειτουργία κι άλλων κάδων χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες διότι πράγματι το κόστος ενός τέτοιους κάδου είναι αρκετά υψηλά και δεν μπορούμε ως Δήμος να το σηκώσουμε'. Το κόσοτος του κάθε κάδου ανέρχεται περίπου στις 75 χιλιάδες ευρώ με τον ΦΠΑ.
Παράλληλη λειτουργία με το σύστημα ανακύκλωησς του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας
Παράλληλη θα είναι η χρήση των κάδων με την λειτουργία του συστήματος μέσω της ΔΙΑΜΑΘ αφού ο ρομποτικός αυτός κάδος θα λειτουργεί για τα ζημώσιμα αποκλειστικά κι όχι για τα ανακυκλώσιμα. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος: 'ήδη το ΚΔΑΥ είναι έτοιμο, περιμένουμε την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών ν' αποδεσμεύσει τουλάχιστον για τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων την πρόσληψη προσωπικού ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι τέλη του έτους και το σύστημα αυτό. Ήδη στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη που έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα το ΚΔΑΥ άρχισε να γίνεται κι η προμήθεια των κάδων κι αυτές τις μέρες θα λειτουργήσει το σύστημα'.
Αμέσως επόμενος νομός λειτουργίας είναι ο νομός Ξάνθης όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος που διευκρίνησε ότι: 'θα τοποθετηθούν οι πράσινοι κι οι μπλε κάδοι. Σε πρώτη φάση θα είναι ένας κάδος και θα γίνεται η διαλογή στον ΚΔΑΥ κι αργότερα που θα υπάρξει κι η συνείδηση των δημοτών θα υπάρξουν και περισσότεροι κάδοι ώστε να πετύχουμε αυτό που λέμε ΄διαλογή στην πηγή'.
Απλά και καθαρά!
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κ. Γιαγτζόγλου έδειξε στην πράξη τον απλό χειρισμό του κάδου που ο πολίτης πλησιάζει στο πίσω μέρος οπότε, μετά το ηχητικό καλωσόρισμ, με φωτοκύτταρο λειτουργεί το ειδικό 'ανοιγμα' που επιτρέπει την τοποθέτηση του σάκκου απορριμμάτων και κλείνει αυτόματα ενώ ειδοποιεί και πάλι ηχητικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στη συνέχεια, τα υγρά οδηγούνται στην αποχέτευση ενώ τα υπόλοιπα υπόκεινται σε ζύμωση ενώ σε τακτά διαστήματα, αυτομάτως πραγματοποιείται απολύμανση του κάδου με απορρυπαντικά που μάλιστα αναδύουν ευχάριστη μυρωδιά.
Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, υπάρχει σύνδεση με το κέντρο ελέγχου κι όταν φτάσει σε σημείο λίγο πριν το γέμισμα, ειδοποιεί ώστε να πραγματοποιηθεί η λειτουργία αδειάσματος που επέδειξε ο κ. Γιαγτζόγλου.
Πηγή: http://www.xanthionline.com/
στις
1:40 μ.μ.