Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τι γράφει η "Κυρ. Ελευθεροτυπία" για τους μειονοτικούς συνδυασμούς


Το δίστηλο ρεπορτάζ που υπάρχει στο εσωτερικό της εφημερίδας και το σχόλιο για την Μουσταφάογλου στα παρασκήνια

                             ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Με τίτλο "Η μειονότητα «παίζει» στις περιφερειακές εκλογές" φιλοξενεί ένα μικρό δίστηλο κείμενο η κυριακάτικη έκδοση της "Ελευθεροτυπίας". Το κείμενο, που υπογράφει ο Τάσος Τσακίρογλου, έχει εξής:


Με δύο ανεξάρτητους συνδυασμούς σε Κομοτηνή και Ξάνθη κατεβαίνει η μειονότητα της Θράκης στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, ανακατεύοντας την τράπουλα των υποψηφιοτήτων στους δύο μεγάλους δήμους.


Η απόφαση αυτή είναι προϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην περιοχή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, στη λογική της καταγραφής δυνάμεων και της μελλοντικής «συνδιοίκησης». Η κίνηση αυτή συνδυάστηκε μάλιστα με την επιλογή να ανασυσταθεί στην περιοχή το εθνικιστικό κόμμα DEB του μακαρίτη Αχμέτ Σαδίκ.

Επικεφαλής του συνδυασμού στην Κομοτηνή με τον εύγλωττο τίτλο «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» τέθηκε η αντινομάρχης και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Η υποψηφιότητά της προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα, καθώς θυμίζει το φιάσκο με την περίπτωση της Γκιουλ Καραχασάν, υποψήφιας το 2006 στην υπερνομαρχία Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας, η οποία στη συνέχεια προσέγγισε το σκληρό πυρήνα των μειονοτικών.

Στην παρουσίαση του συνδυασμού, η κυρία Μουσταφάογλου είχε δίπλα της τους ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης, τον πρόεδρο της «Ενωσης Τούρκων Δασκάλων» και τον πρόεδρο του DEB. Αντίστοιχες ανακοινώσεις για την Ξάνθη αναμένονται τις επόμενες μέρες και για το Δήμο Ξάνθης, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Μπαντάκ Χουσεΐν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνισε ότι το να υπάρχουν ψηφοδέλτια χωριστά με βάση το θρήσκευμα ή την καταγωγή είναι πισωγύρισμα, ειδικά για τη μειονότητα.


Σε άλλο σημείο της εφημερίδας, στον χώρο των παρασκηνίων, δημοσιεύεται σχόλιο με τίτλο «Πουλέν»-αγκάθι   - του ίδιου προφανώς συντάκτη - που έχει ως εξής:



Ως ένα από τα «πουλέν» του Γ. Παπανδρέου στη Θράκη είχε προβληθεί η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία ηγείται του ανεξάρτητου μειονοτικού ψηφοδελτίου για το Δήμο της Κομοτηνής.


Μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, διοικητής κέντρου απεξάρτησης, νομαρχιακή σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ για οκτώ χρόνια και υποψήφια ευρωβουλευτής το 2009, αποφάσισε τώρα να συμπορευτεί με τα ακραία στοιχεία της μειονότητας, προκαλώντας ακόμη ένα πρόβλημα στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του που τον συμβουλεύουν για την περιοχή.