Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Άνοιξε η αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Ξάνθης

Πήραν διαβεβαιώσεις για πιστώσεις από το Υπ. Παιδείας και σταμάτησε η αποχή από τα μαθήματα

Απίστευτο: αρχιτέκτονες δεν έχουν δικό τους κτήριο!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Έληξε η διαμαρτυρία των φοιτητών του τμήματος αρχιτεκτονικής του πολυτεχνείου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που είχε ξεκινήσει στις 4 Νοεμβρίου. Τελικά θα δοθούν πιστώσεις και έτσι επέστρεψαν στα μαθήματα τους, όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Βασίλης Προφιλίδης, που βρίσκεται στην προεδρεία εδώ και 18 μήνες. Η σχολή αρχιτεκτόνων ιδρύθηκε το 1999 και ο νέος Πρόεδρος παρά τα προβλήματα και τις αντίξοες συνθήκες, την έβαλε σε συντεταγμένη πορεία αναβάθμισης και βελτίωσης, όπως τόνισε.

Μετά από τρεις εβδομάδες άνοιξε η αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου μας, μετά από την χορήγηση πιστώσεων από το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι επέστρεψαν στα μαθήματα τους οι φοιτητές που αποφάσισαν να κλείσουν το τμήμα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την αντίδραση τους. Ο Πρόεδρος του τμήματος Καθηγητής κ. Βασίλης Πορφιλίδης δήλωσε στην XanthiNews: «Μέχρι πριν από 2 εβδομάδες δεν υπήρξε κανένα σημάδι από το Υπουργείο Παιδείας. Η Πρυτανεία πήρε την πρωτοβουλία και πριν από 15 μέρες είχε μια προφορική διαβεβαίωση ότι θα μας δοθούν πιστώσεις. Ενημέρωσα έγκαιρα τα παιδιά. Η αναστάτωση των τριών εβδομάδων τελείωσε. Χθες το βράδυ τα παιδιά αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει περαιτέρω λόγος να συνεχίσουν τη δυναμική μορφή διεκδίκησης. Γιατί ότι μπορούσε να δοθεί δόθηκε, ανεξάρτητα από την κινητοποίηση τους.

Εκτός από 18 μέλη ΔΕΠ, τους Καθηγητές διαφόρων βαθμίδων, θα έχουμε περίπου άλλους τόσους συμβασιούχους διδάσκοντες. Είναι ένα νούμερο που επιτρέπει την αξιοπρεπή λειτουργία ενός τμήματος αρχιτεκτόνων.

…Τώρα είναι έξι οι αναπληρωτές καθηγητές από έναν που βρήκα. Οι τέσσερις έχουν διοριστεί και οι δύο εξελέγησαν τις τελευταίες εβδομάδες και επίκειται ο διορισμός τους.

Υπάρχει απροθυμία αυτή τη στιγμή να έρθουν καθηγητές διότι εδώ και μήνες το Υπουργείο Παιδείας έχει γνωματεύσει ότι ο καθηγητής της Πάτρας όταν έρχεται στην Ξάνθης είναι σαν να δουλεύει στην Πάτρα. Δεν του δίνονται τα εκτός έδρας χρήματα. Έπεισα καθηγητές να έρθουν λέγοντας ότι επιτελούν υψηλό λειτούργημα και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής.

Επίσης, καθορίσαμε αυστηρά κριτήρια για να πάρουμε τους συμβασιούχους και έτσι περιορίζεται ο βαθμός αυθαιρεσίας».

Η αρχιτεκτονική σχολή αντιμετωπίζει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα, καθώς στεγάζεται προσωρινά στο κτήριο της Βιβλιοθήκης. Εξελίξεις υπάρχουν επί του ζητήματος ενώ έχει καταρτιστεί και κτηριολογικό πρόγραμμα: «Μας έχουν δοθεί 1700 τ.μ. και μετά την αποχώρηση του τμήματος παραγωγής και διοίκησης, σε συνεννόηση μου με την Κοσμητεία θα έχουμε άλλα 1000 τ.μ. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση. Εμείς έχουμε σχεδιάσει κτηριολογικό πρόγραμμα για την Αρχιτεκτονική. Με εναλλακτικές δυνατότητες τρεις: Πρώτη είναι η καλύτερη και δυσκολότερη να επιτευχθεί, να βρεθεί κάποιος χώρος καπναποθήκης, που να μας εξασφαλίζει 2000 με 3000 τ.μ. Να έχει και κάποιον χώρο για να μπορούν να σταθμεύουν αυτοκίνητα. Η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι στην καρδιά της πόλης. Είναι πολιτισμός. Είμαι σε συνεννόηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Ξέρω ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο. Μπορούν να βρεθούν πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για να αποκατασταθεί καπναποθήκη. Η δεύτερη δυνατότητα είναι να πάμε σε καινούργιο κτήριο που θα γίνει στην πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων. Απαιτείται να γίνει μια μελέτη. Θα αναζητήσουμε πάλι μέσω του ΕΣΠΑ να συνταχθεί μελέτη. Η τρίτη δυνατότητα είναι ότι αν κάποια στιγμή φύγει το κτήριο των πολιτικών μηχανικών από τα ΠΡΟΚΑΤ, με προϋπόθεση να αποκτήσει καινούργιο κτήριο. Ξεκίνησε η διαδικασία αλλά κόπηκε η σχετική πίστωση από το Υπουργείο Παιδείας».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος επεσήμανε: «Κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι οι φοιτητές. Εγώ νιώθω πολύ μεγάλη ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους φοιτητές αλλά και απέναντι στους γονείς τους. Πρέπει να πονούμε τα 700- 1000 ευρώ που ξοδεύει ο κάθε γονιός για να στείλει το παιδί του να σπουδάσει σε εμάς. Πρέπει να πονούμε και τον χρόνο που αφιερώνουν αυτά τα παιδιά».
 
 
Πηγή:  http://www.xanthinews.gr/