Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μετατρέπεται οριστικά σε Κέντρο Υγείας το Στρατιωτικό Νοσοκομείο


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

την απάντηση
του υπουργού Άμυνας
Ευάγγελου Βενιζέλου
σε ερώτηση
του βουλευτή Ξάνθης

Αλέξανδρου Κοντού


Την ειλημμένη απόφασή του για τη μετατροπή του 412 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης σε Κέντρο Υγείας ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της απάντησής του σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρο Κοντό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία, όπως αυτό της Ξάνθης, μετασχηματίζονται σε Κέντρα Υγείας και έδρες υγειονομικών επιτροπών ενώ το προσωπικό θα διασυνδεθεί με τα πολιτικά νοσοκομεία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αντικείμενο των ρυθμίσεων που έχουν υπογραφεί από τα Υπουργεία Άμυνας και Υγείας, αναφέρει στην απάντησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σταδιακά, εκτός του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται μέχρι σήμερα σε πρωινή βάρδια, θα διατεθεί στο πολιτικό νοσοκομείο και το νοσηλευτικό προσωπικό που μέχρι σήμερα παρέμενε στο 412 και θα αναλάβουν πλήρη καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του XanthiPress.gr -που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί- το προσωπικό του Στρατού, δεδομένου και του ζητήματος της στρατιωτικής ιεραρχίας που δεν επιτρέπει την οργανική ένταξή του στις δομές του πολιτικού νοσοκομείου, πρόκειται να λειτουργήσει δύο ανεξάρτητα τμήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα τέτοιο τμήμα θα μπορούσε να είναι μια Β’ Χειρουργική Κλινική ή μια Β’ Παθολογική Κλινική αλλά αυτό είναι μια παρακινδυνευμένη για την ώρα εκτίμηση. Από τη στιγμή που όλο το προσωπικό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου ενταχθεί πλήρως στο Γενικό, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς όλους του πολίτες (πολίτες και στρατιωτικούς) αλλά και στην περιστολή δαπανών σε σχέση με το παρελθόν. Το δε εναπομείναν Κέντρο Υγείας εικάζεται ότι θα εξυπηρετεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού ώστε αυτή να μην επιβαρύνει - όπως τις τελεταίες μέρες- το Γενικό. Σίγουρα όμως η υποβάθμιση του Στρατιωτικού συνιστά για κάποιους αιτία πολιτικής κριτικής.


Η απάντηση Βενιζέλου

«Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Κοντός προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τη λειτουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχω ανακοινώσει για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και γενικότερα για τις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και των ρυθμίσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα μετασχηματιστούν σε Κέντρα Υγείας και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας, το δε ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη προκειμένου και το στρατιωτικό προσωπικό να εξυπηρετείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιοποιείται και αυτό επιστημονικά με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, χάριν των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να παρακωλύεται η στρατιωτική υπηρεσία.

Το μέτρο θα δοκιμαστεί πιλοτικά για ένα περίπου μήνα πιλοτικά στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του μέτρου.»


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/