Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο ευεργέτης της Κομοτηνής που ήρθε από το Κάιρο

Κατασκεύασε μάλιστα πριν έναν αιώνα το συγκεκριμένο κτήριο, που ακόμα και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την πόλη

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;


Ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά ο μεγάλος ευεργέτης της πόλης Νέστωρας Τσανακλής ήταν μεγαλοβιομήχανος στο Κάιρο. Εν έτει 1907, όταν ακόμα η Θράκη ήταν οθωμανικό έδαφος, ίδρυσε το μεγάλο κτήριο της «Αστικής Σχολής Αρρένων» για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών των κομοτηναίων.

Για την ανέγερση του μεγαλόπρεπου κτιρίου δαπανήθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες χρυσές λίρες Τουρκίας και για τη συντήρηση του σχολείου και τη μισθοδοσία του προσωπικού χορηγούσε ο ίδιος κάθε χρόνο 300 λίρες. Μετά την αποπεράτωσή του και με την έναρξη των μαθημάτων του έτους 1908-1909, το «Αρρεναγωγείον» (ή «Σχολαρχείον») μεταφέρεται οριστικά στο «Τσανάκλειο Μέγαρο». Τα μαθήματα γίνονται πλέον σε άνετο, ηλιόλουστο, υγιεινό και πολιτισμένο περιβάλλον.

Επρόκειτο για ένα αληθινό κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής και μονάκριβη πολιτιστική κληρονομιά της Κομοτηνής, στο οποίο στεγάστηκαν η Γενική Διοίκηση Θράκης (1922-1954, δηλαδή αμέσως μετά την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό), η Νομαρχία Ροδόπης (1954-1972) και η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (μέχρι περίπου πριν μια δεκαετία).


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/