Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Όλο το παρασκήνιο της (μη) παραίτησης Ντόλιου

Την παραίτησή του δήλωσε ο εβρίτης υφυπουργός, που όµως δεν έγινε δεκτή
Με εντολή του Παπανδρέου αποσύρθηκε η εγκύκλιος για τα αναδροµικά τέλη
                    ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ
     (ΕΓΚΥΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΣΟΚΙΚΑ)
       ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


Μια συγγνώµη στάθηκε αρκετή για να κλείσει µία ακόµη κυβερνητική κρίση, να διασώσει τη θέση του στην κυβέρνηση ουφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και να διευθετηθεί τελικά µε θετικότρόπο το θέµα που άνοιξε µε τους ηµιυπαίθριους χώρους η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οφείλω να ζητήσω συγγνώµη από τους πολίτες για την αναστάτωση ηοποία προκλήθηκε»δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο στη διάρκεια του οποίου βρέθηκε µε το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης, και αφού στη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου ο Πρωθυπουργός τού ζήτησεπαρουσία των µελών του οργάνου «να αποσύρει άµεσα την εγκύκλιο», µε την οποία επιβάλλονταν αναδροµικά τέλη και πρόστιµα σε όσους δήλωσαν τους ηµιυπαίθριους. Λίγο µετά το τέλος του Υπουργικού Συµβουλίου ο υφυπουργός µετέβη στη Βουλή όπου δήλωσε ότι αποσύρει την εγκύκλιο ενόψει επικείµενης νοµοθετικής ρύθµισης για την αντιµετώπιση του ζητήµατος. Κατόπιν επέστρεψε στογραφείο του, και σε επικοινωνία του µε την γενική γραµµατέα στον Πρωθυπουργό Ρεγγίνα Βάρτζελη έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Παπανδρέου.

ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή, αντίθετα ζητήθηκε από τον κ. Ντόλιο να δείξει εµπράκτως ότι αναλαµβάνει την ευθύνη για το πρόβληµα που προέκυψε και που αναστάτωσε την κυβέρνηση. Νωρίτερα είχε χρειαστεί να παρέµβει από το σπίτιτου ο κλινήρης υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος είχε πλήρη άγνοια και πληροφορήθηκε το όλο θέµα χθες τοπρωί από τις εφηµερίδες, παρ’ ότι, όπως ανέφερε το περιβάλλον του, «είχε καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να ενηµερώνεται για τις εγκυκλίους που εκδίδονται από το υπουργείο».

Από ορισµένες πλευρές υποστηρίζεται ότι ο κ. Ραγκούσης επικοινώνησε µε την κ. Βάρτζελη και διατύπωσε έντονους προβληµατισµούς για το αν στο εξής θα µπορούσε να συνεργαστεί µε τον υφυπουργό Εσωτερικών.

Η συγγνώµη του κ. Ντόλιου λειτούργησε πυροσβεστικά προς κάθε κατεύθυνση, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών µετείχε κανονικά στο υπουργικό κλιµάκιο που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στη Θράκη.

Πάντως, πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, εκ των υστέρων έδιναν ένα δίκιο στον κ.Ντόλιο, επισηµαίνοντας ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε προκειµένου να καλύψει ένα κενόστον νόµο για τους ηµιυπαίθριους που ψήφισε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το κενό αφορά τη µη πρόβλεψη ότι µετά τη νοµιµοποίηση ενός ηµιυπαίθριου δεν θα επιβάλλονται αναδροµικά ανταποδοτικά τέλη, και ειδικά το τέλος ακίνητης περιουσίας. “Λειτούργησε σε ένα κενό νόµου”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές,αλλά του καταλόγισαν ότι δεν ενηµέρωσε την αρµοδία υπουργό κ. Μπιρµπίλη και τον προϊστάµενο υπουργό Γ. Ραγκούση για την εγκύκλιο, ενώ δεν έλαβε υπόψη του ότι η ρύθµιση για τους ηµιυπαίθριους εξακολουθεί να ισχύει. Μέχρι σήµερα µε την ένταξη περίπου 500.00 ακινήτων έχει αποφέρει σηµαντικά ποσά στα δηµόσια ταµεία.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/