Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στην αγκαλιά της Nova και η Skoda Ξάνθη;

Αλλάζει το τηλεοπτικό ποδοσφαιρικό τοπίο από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο με άμεσες επιπτώσεις στην ομάδα της Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αλλάζει το τηλεοπτικό ποδοσφαιρικό τοπίο από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο με άμεσες επιπτώσεις στην ομάδα της Ξάνθης, καθώς όλα δείχνουν ότι η ΕΡΤ δεν επιθυμεί να κρατήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας στο πρωτάθλημα. Όπως είναι γνωστό, η Ξάνθη μαζί με τον Ολυμπιακό ήταν οι μόνες δύο ομάδες που δεν εντάχθηκαν προ διετίας στην κεντρική διαχείριση και την συμφωνία της Σούπερ Λίγκα με τη Nova. Προτίμησαν να κάνουν ξεχωριστές συμβάσεις με την ΕΡΤ, η οποία ωστόσο δεν δείχνει πλέον και τόσο πρόθυμη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τον τρίτο χρόνο συνεργασίας.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να απεμπλακούν οι ομάδες από κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις – και μια τέτοια είναι η ΕΡΤ. Πολύ πρόσφατα, μετά τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε την απόφαση να σταματήσει κάθε είδους κρατική επιχορήγηση προς τις ομάδες εφόσον παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα βίας, ενώ ως τέτοιες επιχορηγήσεις δεν ανέφερε μόνο τα απευθείας χρήματα ή αυτά που καταλήγουν στα ταμεία των ομάδων μέσω ΟΠΑΠ ή διαφημίσεων τύπου ΕΛΤΑ, αλλά και την ΕΡΤ.

Πέρα από αυτό όμως, πληροφορίες θέλουν την διοίκηση της ΕΡΤ ούτως ή άλλως να επιδιώκει να απεμπλακεί από τα βαριά συμβόλαια του ποδοσφαίρου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος και τα έξοδα και να μειώσει το μεγάλο της έλλειμμα. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τόσο η Ξάνθη όσο και ο Ολυμπιακός σύντομα θα σταματήσουν την συνεργασία τους με την δημόσια τηλεόραση και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα της Nova, όπου ανήκουν οι υπόλοιπες 14 ομάδες της Σούπερ Λίγκας μέχρι και το 2014.

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι πιο σίγουρα. Η Nova «δίνει τα ρέστα της» προκειμένου να εξασφαλίσει τους αγώνες των ερυθρόλευκων και η μετάδοση των φιλικών συναντήσεων που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας και τον Απόλλωνα Λεμεσού, κατά πολλούς φωτογράφησε την επικείμενη συνεργασία των δύο πλευρών. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν εκείνος που ως πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας διαπραγματεύθηκε πριν μερικούς μήνες με τη Nova για την επέκταση της κεντρικής διαχείρισης κατά δύο χρόνια, ώστε αυτή να κλειδώσει έναντι σημαντικού αντιτίμου στην συνδρομητική πλατφόρμα.

Εφόσον όμως ο Ολυμπιακός ενταχθεί στο σύστημα της κεντρικής διαχείρισης, η μόνη ομάδα που θα μείνει εκτός κεντρικής διαχείρισης θα είναι η Ξάνθη, η οποία έχει συμβόλαιο με την κρατική τηλεόραση μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Με δεδομένο όμως ότι η διοίκηση της ΕΡΤ ακολουθεί περιοριστική πολιτική, είναι πολύ πιθανόν να ζητηθεί από την ομάδα της Θράκης η λύση της συνεργασίας τους. Τότε θα αποτελέσει μονόδρομο και για την Ξάνθη το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης, κάτι που εφόσον πραγματοποιηθεί θα σημαίνει ότι κανένα από τα 240 παιχνίδια του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας δεν θα μεταδίδεται από κανάλι ανοιχτής τηλεθέασης. Το ζήτημα είναι, εφόσον έχουμε τέτοια εξέλιξη, να μην βγει η Skoda Ξάνθη ζημιωμένη οικονομικά. Με την ΕΡΤ ο Χρήστος Πανόπουλος είχε εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο σε περίοδο που η οικονομική κρίση δεν είχε κάνει την εμφάνισή της και για να δεχτεί το σπάσιμό του, θα διαπραγματευτεί με τη Nova ή ακόμα και ως «πέναλτι από την ΕΡΤ ένα τουλάχιστον αντίστοιχο ποσό...


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/